Абсурд, до чого тільки доходить! Хто і як нищить електросамокати в Тернополі? (ВІДЕО)

Абсурд, до чого тільки доходить! Хто і як нищить електросамокати в Тернополі? (ВІДЕО)
  • Від початку червня в Тернополі діє прокат електросамокатів. Десятки тернополян обирають саме цей засіб пересування. 

  • Та керуючись правилом "не своє, не шкода", деякі містяни заради розваги ламають чи крадуть самокати, а хтось заради наживи їх навіть викрадає.

  • А що про це думають представники сервісів прокату? Ми поцікавилися.

Обрати електросамокат на прокат є з чого, адже одразу чотири сервіси розпочали роботу у Файному місті : Take it, Kobi, Go Easy та ProkatTernopil. Вартість одного самокату вони оцінюють у межах 700-1000 доларів.

Представники різних сервісів прокату розповіли, з якими проблемами стикаються. Ми також запитали у правоохоронців, чи притягували викрадачів до відповідальності. 

А наступне відео надіслав у редакцію постійний читач Остап та пояснив, що виявив зламаний самокат у одному з парків Тернополя. 

Відео дня

Одного разу навіть бабця вкрала самокат

Олександр Яворський, співвласник Take it:

Ми здійснюємо діяльність в Тернополі з 18 червня. Розпочинали з п’яти самокатів, але поступово збільшили до 15. Такого, щоб електросамокат навмисно знищили, не було. 

Були моменти, коли на нашому транспорті бачили подряпини чи зламані пластикові деталі, але вони несуттєві. Чи були поломки, що вартували додаткових коштів? Так, але всі запчастини маємо на складі, тому стараємося швидко і якісно все відремонтувати.

Лише одного разу мав випадок, що бабуся вкрала самокат на вулиці, занесла до себе на другий поверх у квартиру. Ми хотіли забрати самокат, який був неподалік, адже в ньому спрацювала сигналізація. Попри те, що до електросамокату була хвилина ходьби, бабуся за цей час встигла занести його до себе на другий поверх квартири. Коли запитав, чому вона це зробила, відповіла, що цигани хотіли вкрасти. Тож вона забрала від них.

Та попри це, в Тернополі самокати ламають чи викрадають не так часто, як в інших містах. Про це я знаю, адже спілкувався з представниками сервісів прокату з інших обласних центрів.

Тому будемо продовжувати прокат поки дозволяє погода і наступного року теж запустимо сервіс у Тернополі та плануємо збільшити кількість електросамокатів.

 

На жаль, три самокати втопили

Богдан, керуючий у Тернополі Go Easy:

– У Тернополі ми перший рік. Випадки поломок після користування електросамокатами тернополянами мали, але в цілому містяни готові до запровадження прокату самокатів. Проявляють свідомість та самі телефонують до нас, коли виявляють недоліки в транспорті, а ми, у свою чергу, стараємося швидко ці недоліки усунути

Тричі наші електросамокати топили. Знайшли тільки один. Це виявити дуже просто, адже пропадає сигнал, люди скидали фото самоката у воді, але коли ми приїжджали на місце, то транспортного засобу не виявили.

Були і випадки викрадень. Тоді ми зверталися в поліцію з заявами.

Якщо говорити про поломки, то це переважно кермо. Але стараємося швидко відремонтувати. Хоча після того, як самокати побували у воді, їх відремонтувати важче і дорожче. Наразі маємо до 50 самокатів.

Закінчимо надавати самокати у прокат, коли середньодобова температура буде нижчою п’яти градусів тепла, бо це погано для самих транспортних засобів.

Наступного року ми знову плануємо запускати сервіс у Тернополі та збільшимо кількість електросамокатів.

 

Поломки тільки незначні

Микола Сороколіт, менеджер Kobi:

– Свідомих поломок самокатів тернополянами ми не мали. На щастя, ще жоден не пропав та з ладу не вийшов. Були лише незначні пошкодження через знос, наприклад, тріснутий пластиковий екран. У таких випадках стараємося недоліки швидко усунути.

Був випадок, коли самокат виявили у закритому підвалі, довелося викликати поліцію. Самокат повернули. Ще одного разу знайшли наш транспортний засіб на даху електричної підстанції. Його зняли самостійно.

Коли завершимо прокат самокатів? Все залежить від погодних умов, попиту та безпеки користувачів. Якщо не буде снігу, продовжуватимемо прокат навіть за мінусової температури.

Наступного року продовжимо працювати.

 

На жаль, до представників ProkatTernopil додзвонитися не вдалося.

Скільки самокатів викрадали від початку року?

Від початку в області правоохоронці зареєстрували 12 кримінальних проваджень за фактом викрадення електросамокатів, десять з них – у Тернополі, ще два – у Чорткові, повідомив заступник начальника відділу комунікації головного управління нацполіції в області Андрій Василик.

– По чотирьох епізодах поліцейські розшукали викрадачів цих транспортних засобів. Справи передали до суду, – пояснює Андрій Василик. 

Тепер їм загрожує покарання за статтею 185, Кримінального кодексу України (карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень) або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років).

Багато викрадачів не знають, що всі електросамокати обладнані приладами для GPS-відслідковування.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Орест Облудник

    просто ,,Дич"! бидлові тільки палиця поможе!
  • Маргарита Цымбала

    Дикі люди!
  • Володимир Заремба

    Таким видом транспорту мають користуватись розумні адекватні люди.А ні всі підряд ось і результат в воду викидають ломлять трощуть
  • Ліля Покиданець

    Шановні власники елекросамокатів коли ви заробляєте гроші .це не означає.що самокати мають стояти посередині тротуару.буває .що немає як перейти обнагліли

    Katherine Ozeranets reply Ліля Покиданець

    Ліля Покиданець їх там лишають не власники, а ті хто на них катався.

keyboard_arrow_up