У Тернополі діє виставка картин загиблого Героя Олега Дробоцького з позивним «Художник» (ФОТО)

У Тернополі діє виставка картин загиблого Героя Олега Дробоцького з позивним «Художник» (ФОТО)
  • У креативному кластері «Nа пошті» 7 червня презентували виставку Олега Дробоцького – старшого солдата окремої 67-ї механізованої бригади. Боєць загинув на фронті 6 березня.
  • Тернополяни можуть побачити картини військового до 23 червня. Вхід – вільний. Ми відвідали виставку полеглого Захисника.
  • Фото його робіт можете переглянути у матеріалі.

«Це вперше ми у креативному кластері демонструємо твори, автора яких уже немає з нами на цьому світі. Залишився другий, інший світ, в якому ми з вами – живемо, щоб пам'ятати», – так анонсували виставку Героя на сторінці закладу. Її відкрили 7 червня під назвою «Два різних світи».

Фото з Фейсбук-сторінки Олега Дробоцького

Автор картин – Олег Дробоцький, народився у селі Вербовець, що на Лановеччині. Свого часу закінчив Кременецький коледж імені Тараса Шевченка на відділенні образотворчого мистецтва, згодом – Львівську академію мистецтв. У некролозі від Лановецької міської ради розповіли, що хлопець добровольцем відправився на фронт у перші дні повномасштабного вторгнення. Справжній патріот України, за професією – художник, він волів тримати у руках автомат, а не пензля, коли цілісність рідної держави опинилась під загрозою. Олег був старшим солдатом у складі окремої 67-ї механізованої бригади. І символічно побратими нагородили його позивним – «Художник». Життя бійця обірвалось 6 березня 2023 року під час обстрілу на Донеччині.  

Відео дня

Раніше частину картин митця та Воїна Олега Дробоцького демонстрували у Ланівцях – 11 травня там відкрили виставку-спогад «Залізо. Крик. Земля» у приміщенні колишньої адміністрації. Експонували її упродовж десяти днів. Далі роботи привезли на показ у наше місто.

Виставку доповнили іншими витворами художника, тож загалом зараз вона складається із трьох серій – «зеленої», «червоної» та «сірої». Перша налічує п’ять картин, друга – десять, а третя – сім. До робіт, що входять у виставку «Два різних світи», увійшли також твори, які Олег написав під час військової служби. Навіть в умовах небезпеки та фронтових подій він знаходив час творити…

Ось як писав про власні картини сам Олег: «Два різних світи»: один із павутини гамірних міст, метушні та зернистого світла вуличних ліхтарів. Де втомлені люди на зупинках громадського транспорту, із байдужими виразами облич, чекають своїх маршрутів. Світло квартир спальних районів і вулиці, вулиці, вулиці, які плавно перетікають одна в одну. Центр міста – найбільша концентрація щасливих людей та розмов. Тут пахне свіжою випічкою, кавою та вином. Я ішов повільно, намагаючись збагнути щастя на обличчях перехожих, хто всі ці люди? Куди вони прямують? Як вони відрізняють миті щастя від інших і чи справжні вони? Звідки взагалі вони знають, які миті справжні, а які ні? Світ повен фальшу та купленого щастя. Поряд був зовсім інший світ: побудований лінією фортифікаційних споруд, з'єднаний траншеями, окопами та зруйнованими будинками, в яких колись теж жили люди, які теж стояли на зупинках, гуляли вечірнім містом, пили каву, сміялись та розмовляли. Срібне світло місяця розсипалося гіллям дерев, падало на землю, освітлюючи вирви в землі і хвостовики від мін, котрі не розірвались. Огидний свист «п'ятірок» над головою, шелест касет, які перед тим як розірватись – нагадують сильний листопадовий вітер, змушуючи цінувати кожен момент, як ніколи раніше».

Експозиція картин Олега Дробоцького триватиме упродовж трьох тижнів, до 23 червня. Якщо ви не знаєте, куди піти у Тернополі, то завітайте у креативний кластер і погляньте на мистецтво військового. Розглядати полотна можна довго і шукати у них прихований сенс. А автор цих містичних картин назавжди залишився у небесному строю…

 

Читайте також:

Загинув стрілець-доброволець Олег Дробоцький з Лановецької громади

У Лановецькій громаді – Дні жалоби за загиблим Олегом Дробоцьким

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up