У Тернополі презентують виставу про Йосифа Сліпого: усіх тернополян та гостей міста запрошують до перегляду

У Тернополі презентують виставу про Йосифа Сліпого: усіх тернополян та гостей міста запрошують до перегляду

У тернопільському драмтеатрі імені Тараса Шевченка проходить показ вистави «Голгофа», у якій йдеться про життя Патріарха після Другої світової війни.

Для створення цієї п’єси режисер вистави Олег Петрович Мосійчук використав матеріали судових справ Йосифа Сліпого, його мемуари, а також спогади сучасників. 

– П’єса була завершена в кінці січня. Є закони театру, є закони публіцистики. Про Йосипа Сліпого дуже багато матеріалів, але вони всі публіцистичної форми. Ця жахлива система знов прийшла, – каже Олег Мосійчук. – У п’єсі можна чітко побачити та провести паралелі із подіями сучасного світу.

Як розповідав Владика Теодор Мартинюк: Йосиф Сліпий – це український духовний провідник другої половини XX століття, який розбудовував українську церкву та державність.

Відео дня

Також до постановки долучилася фундація «Справа Патріарха Йосифа», які допомогли із одягом та церковними речами для вистави.

Прем’єру з нагоди 130-річчя від дня народження Патріарха планували ще до початку п’єси. Але через події в Україні її довелося відтермінувати, – каже Борис Репка, автор п'єси.

Роль патріарха – це досить велика відповідальність, яка випадає на долю Олександра Папуші, який правдоподібно та впевнено виконав цю роль.

– Саме віра Йосифа Сліпого надихає мене з  кожною репетицією все більше і більше, – каже Олександр Папуша, артист України. – Хочу, аби і глядачі зрозуміли всю глибину і філософію українського пророка, роль якого я зіграю. 

Містерію непокори про Йосифа Сліпого написав і поставив народний артист України Олег Мосійчук. Він розповідає, що  вона не дасть глядачу жодних настанов, але змусить його багато про що задуматись. 

Олег Мосійчук та Сергій Чикалов зробили музичне оформлення вистави. Сценографію та костюми підготував заслужений художник України Григорій Лоїк. Відповідальний за пластику – Дмитро Татарінов. Одяг священників, церковні речі, які використовували під час виставі – справжні.

 

Довідка

Дізнатись більше деталей та замовити квитки можна тут .


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Катя Юрасова

    вистава супер ,актори молодці
  • Надія Вовк

    Це просто неймовірно!!! Наші актори - найкращі!!!
  • Іра Трач Куріца

    Рекомендую подивитися всім цю виставу.Гра акторів чудова!

keyboard_arrow_up