У Тернополі відбулася мистецька імпреза до 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди

У Тернополі відбулася мистецька імпреза до 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди

Вчення Сковороди про любов, свободу і життя залишається близьким і сучасним, попри те, що вже змінилося кілька поколінь.

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася мистецька імпреза, присвячена 300-річчю з дня народження українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета Григорія Сковороди.

Про це повідомляють на сторінці музею.

Назвали акцію «Хто серцем чистий і душею, не потрібна йому війна».

Відео дня

У конференц-залі презентували графічні роботи із фондів музею харківських художників: Петра Ганжа, Валентина Сизикова, Віктора Віхтинського, Юрія Сиротенка, Григорія Томенка та інших (в техніці літографії та ліногравюри). На своїх роботах митці відобразили життєвий шлях Григорія Сковороди, а також ілюстрації до його творів, які спонукають замислитись над глибиною думки великого поета.

У залі присутні оглянули ліногравюри із серії «Символи Сковороди» Ярослави Музики — художниці, громадської діячки, уродженки нашого краю, а також роботи відомого в Україні митця-графіка Георгія Якутовича із серії «Сковорода — народу».

Доповнили виставку тематичні етноінсталяції та книжково-філателістичні виставки з приватної колекції Василя Дідуха та з фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

У заході взяли участь художники, філателісти, освітяни, студентська молодь, науковці музею, представники влади.

«Мудрість, яку проповідував Григорій Сковорода, немає часових обмежень. Відеопрезентація «Феномен свободи у поглядах Г. Сковороди», декламація поезії «За Україну не вмирати, а вбивати», яку виконав Богдан Нікітюк та композиція на слова Сковороди «Всякому городу нрав і права» у виконанні Дмитра Губяка — заставили задуматись над наповненням і сенсом життя, про чорне і біле, про друзів і ворогів», — йдеться у повідомленні.

До слова, 22 листопада Тернопільський обласний художній музей отримав подарунок від тернопільського художника Миколи Мамчура. Митець подарував музею три картини — портрети українських воїнів.

 Читайте також:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up