В області діє єдиний оглядовий майданчик на ратуші. Хочете освідчитися чи зробити унікальні фото?

В області діє єдиний оглядовий майданчик на ратуші. Хочете освідчитися чи зробити унікальні фото?
  • Скільки ратуш ви зустрічали, подорожуючи Тернопільщиною? Чи хотілося піднятися на оглядовий майданчик і помилуватися містом з висоти пташиного польоту?
  • Відтепер бажання багатьох стало можливим. Нещодавно у Теребовлі  відкрився перший в області оглядовий майданчик на ратуші.
  • Скільки сходинок потрібно подолати і яка ціна квитка? Хочете освідчитися на ратуші – без проблем. 
  • Як сюди потрапити і коли можна приходити? Читайте далі.

Відкриття оглядового майданчика на міській ратуші у Теребовлі приурочили до Дня міста Теребовлі. 

Його унікальність в тому, що це єдиний оглядовий майданчик на теперішній момент у Тернопільській області. Про це повідомив «20 хвилин» Туристично-інформаційний центр м.Теребовлі.

«Всім відомо, що ратуша – це серце міста, його символ, архітектурна домінанта.  І мабуть Теребовлю всі все ж таки асоціюють з ратушою і замком, – наголосила під час відкриття заступниця міського голови Алла Стечишин. – Вежа ратуші, її оглядовий майданчик відновлюють свою роботу. Мешканці і гості міста можуть піднятися сходовою кліткою, відновленою до історичного вигляду, на самий верх ратуші і оглянути Теребовлю з висоти 36 метрів, де відкривається неймовірний краєвид на усе місто та видно найцікавіші його архітектурні пам’ятки, серед яких і замок». Повідомляється на офіційному сайті Теребовлянської територіальної громади.

Відео дня

Історія ратуші

Історія самоврядування міста Теребовлі бере свій початок з часу надання місту Магдебурзького права у 1389 році.

Проте історія теребовлянської ратуші, в якій засідав магістрат, розпочинається лише з кінця XVIII – поч.XIX століття. У той час місто знаходилось під владою Австро – Угорської імперії. У документальних джерелах можна зустріти різні дати спорудження ратуші, тим паче, що її неодноразово перебудовували, змінюючи внутрішнє планування та архітектурну форму.

Спершу  у будівлі знаходилась резиденція місцевого старости, а до 1890 року в приміщенні ратуші розташовувалась польська загальноосвітня школа для хлопчиків ім.Адама Міцкевича. Будинок самоврядування у той час був увінчаний дерев’яною вежею у неоготичному стилі, окрасою якої були годинники, вбудовані у чотири сторони вежі.

Відомо, що під час Першої світової війни було зруйновано дерев’яну вежу та другий поверх Теребовлянського магістрату. Відбудували ратушу уже у класичному стилі: двоповерхова, прямокутна будівля  з трьохярусною вежею завершенням якої був флюгер, виконаний у вигляді герба міста. Фасад стіни прикрашало ядро, знайдене під час розкопок на Теребовлянському замку. У 70-х роках на одній стороні вежі було відновлено годинник, який подарував місту місцевий годинникар А. Чайка з нагоди свого ювілею.

На початку 90-х років були проведені ремонтні роботи будівлі ратуші, над вежею підняли синьо-жовтий прапор, а на рівні третього ярусу – облаштовано оглядовий майданчик.

Про історичні дані довідуємось на офіційному сайті Туристично-інформаційного центру м. Теребовлі.

У ратуші проводять освідчення

Журналістка «20 хвилин» поспілкувалася із менеджером з туризму Туристично-інформаційного центру м.Теребовлі Тарасом Бабієм. 

Тарас Бабій розповідає, що реставрація ратуші у Теребовлі зайняла загалом три роки. Вхід на оглядовий майданчик платний.

Робота кипить

Незважаючи на те, що всі основні ремонтні роботи у ратуші зроблені, працівники Туристичного-інформаційного центру Теребовлі не перестають придумувати цікавинки для містян і туристів.

Так, Тарас Бабій розповів, що вони зараз у процесі розробки концепції квитка Патріота.

Що зараз у ратуші?

Донедавна будівля ратуші використовувалася за прямим призначенням: там функціонувала міська рада. Але із реформою децентралізації, ситуація дещо змінилася, міську раду перевели в адмінбудівлю. 

Тарас Бабій поінформував, що зараз у ратуші розмістився Туристично-інформаційний центр  Теребовлі. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up