Відкрили виставку робіт тернопільської портретистки Марії Ділай

Відкрили виставку робіт тернопільської портретистки Марії Ділай
Портрети Богдана Мельничука, Сергія Лазо, Олесі Гудими та інших відомих тернополян відобразила у своїх творчих роботах художниця Марія Ділай. З-поміж усіх натурників найважче малювати саму себе, зізнається портретистка


Другу персональну виставку портретів тернопільської художниці Марії Ділай відкрили у Тернополі.
Творча зустріч із молодою мисткинею відбулася у прес-клубі газети “Вільне життя” у вівторок, 29 березня.
Марія Ділай пише картини у техніці “сфумато”. Перевагу у своїх роботах віддає саме портретам, однак у творчому доробку мисткиня має також класичні пейзажі та натюрморти.


Відео дня
>Натюрморт малюю просто, - розповідає Марія Ділай. - Ставлю на стіл усі необхідні предмети, які і складають композицію. Потім все це відображаю на малюнку.


В експозиції майстрині представлені близько 30 робіт. На них ми впізнаємо добре знаних у Тернополі людей. Серед них почесне місце займають портрети письменника і драматурга Богдана Мельничука та поета, композитора і драматурга Сергія Лазо. Власне, цікава сама історія створення цих портретів, адже вони між собою взаємопов'язані.


Якось у “Козі” я побачив портрет мого колеги і товариша Сергія Лазо, - пригадує пан Мельничук. - Портрет є настільки точним його відображенням, що я одразу зацікавився автором робіт і замовив свій потрет. Направду, хоча у Тернополі є багато талановитих художників, портретиста такого рівня дуже важко знайти. Так розпочалася наша творча співпраця.


Марія Ділай розпочинає роботу над ілюстраціями до книги Богдана Мельничука.
Художниця розповідає, що вирішила присвятити своє життя мистецтву тому, що зрозуміла, що це те, що їй вдається.
Я зрозуміла, що це єдине, що я можу робити добре, - каже пані Ділай. - Сюди я вкладаю душу. Під час роботи для мене найважливіша сама сутність людини - аби портрет вийшов, її треба розкрити.
До кожної роботи мисткиня підходить індивідуально. Найважче малювати, як зізнається художниця, людину із нестандартними рисами обличчя.
Перед тим, як писати цей портрет, я роблю багато ескізів, шукаю ракурси, малюю їх по кілька разів, - каже Марія Ділай. - Я хочу правильно передати те, що я побачила. Якщо я бачила людину, особливий вогонь в її очах, то я пропоную намалювати її портрет безкоштовно.
На відкриття експозиції робіт молодої художниці прийшли багато відомих тернополян, митців і її друзів.
- Все, що дає громадське збурення, є важливе для Тернополя, - говорить Марія Ділай. - Тут є багато цікавих замальовок знаменитих людей. Мені приємно, що Марія не стоїть осторонь. Я побажав би кожному спробувати себе в цьому амплуа.
Творчі роботи Марії Ділай можна переглянути до 6 квітня.
Довідка
Марія Ділай народилася 7 квітня 1980 року у м. Тернополі. Навчалася в СШ №18 і СШ №27. У 2001 році закінчила Тернопільський кооперативний технікум. Брала участь у молодіжних виставках. За професією - художник-дизайнер. Роботи цієї художниці зберігаються у приватних колекціях України, Англії, Польщі. Зараз вона навчається у Київському інституті реклами.
Сфумато (з італ. Sfumato - затушований, зникаючий, як дим) - техніка в живописі, завдяки якій пом'якшується контур фігур і предметів. Ця техніка дозволяє передати повітря, яке закутує їх.
Прийом сфумато розробив Леонардо-да-Вінчі у теорії і художній практиці.
Аби намалювати портрет людини, її внутрішню сутність потрібно перепустити через себе, - розповідає художниця-портретистка Марія Ділай (30 р.)
Ірина НОЖЕНКО, [email protected]

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    в метро на Майдані незалежності і то кращі портрети малюють... але для Тернополя це "суперррр"
  • Anonymous

    Журналісти, ви ще напишіть чому щоночі в гідропарку якісь "свідомі" громадяни палять вогнища і отруюють всю Дружбу димом!

    Anonymous reply Anonymous

    живу на Дружбі, але диму не чула. дякую за інф.
  • Anonymous

    а яка вартість?

    Anonymous reply Anonymous

    вхід на виставку - безкоштовний, а ціни договірні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Зарваниці відбулася проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 На Провідну неділю до кладовищ курсуватиме більше громадського транспорту 19:07 Судили тернополянина, який створив групу у Телеграм про повістки і переміщення ТЦК 18:00 Євробачення 2024: де дивитися трансляцію гранд-фіналу та як голосувати Від читача 11:52 Ефективна співпраця на допомогу людям 17:05 Коли можна вклеїти фото у паспорті і чи буде чинним документ без нового зображення 16:00 ФК«Нива» у Тернополі прийматиме запорізький «Металург» 15:00 Магнітна буря та полярне сяйво — чому жителі України бачили забарвлене небо 14:00 На Тернопільщині водій з сусідньої області намагався підкупити патрульних 13:00 15 травня не буде води на кількох тернопільських вулицях 12:00 Копаючи могилу для військового, знайшли гранати і людські рештки 11:35 Як новачкам підготуватися до свого першого забігу? Важливі поради від тренера (новини компаній) 11:00 Жінка травмувалася в тернопільській маршрутці 10:05 Готуємо домашні рогалики з повидлом, вишнею чи маком 09:00 Тернопільщина втратила захисників Олександра Грицюка і Віталія Тимківа
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up