Як у «Хінкальні» вчилися готувати чхінті лобіо та робити кеци

Як у «Хінкальні» вчилися готувати чхінті лобіо та робити кеци

Зацікавлення дорослих та захоплення маленьких відвідувачів «Хінкальні», що на Валовій, спричинив недільний майстер-клас із приготування традиційної грузинської страви з квасолі – чхінті лобіо, а також виготовлення гончарних виробів.

Ще перед початком події у закладі не було, де голці впасти. І дорослі, і діти завітали у ресторан за новими знаннями з кулінарії та гончарства. Подвійний майстер-клас тут організували з нагоди грузинського Дня матері.

Previous Next

Усіма секретами приготування пісної страви чхінті лобіо поділився су-шеф «Хінкальні» Володимир Бердій.

- Чхінті лобіо – страва з квасолі, яка готується дуже швидко, – розповів він. – У Грузії квасоля є неодмінним складником харчування, як в Україні картопля. Складники страви прості: 200 г спаржевої квасолі, дві цибулини, помідор, кінза, сіль, перець. На розігріту сковорідку наливаємо трохи олії, додаємо цибулю, нарізану півкільцями. Задля надання золотистого кольору та зміни смаку, посипаємо цукром. Помідор ошпарюємо окропом, знімаємо шкірочку і нарізаємо кубиками. Коли цибулька стала золотистою, додаємо квасолю і доливаємо склянку води. До речі, квасоля є чудовим замінником м’яса. Вона має ті ж самі білки, жири та вуглеводи і засвоюється на 75%. Після того, як квасоля протушкувалася і змінила колір, додаємо помідор, сіль, перець і подрібнену кінзу. Потім страву перекладаємо в глиняну кецу і на три хвилини ставимо у гарячу духовку.

Пан Володимир запропонував присутнім чоловікам приготувати цю страву своїм жінкам з нагоди 8 Березня. Після майстер-класу усі присутні змогли скуштувати чхінті лобіо, спостерігаючи за роботою відомого тернопільського гончаря, майстра народних ремесел, учасника творчої студії «Палітра тепла» Руслана Друка. В його умілих руках за кілька хвилин шматок глини перетворився на кецу – спеціальний глиняний посуд, в якому подають чхінті лобіо. Після чого спробувати себе в ролі гончаря змогли декілька дітей. Дівчатка та хлопчики з допомогою пана Руслана виготовили глечики та вазочки.

- Мені дуже сподобалося працювати на гончарному крузі, – поділилася враженнями третьокласниця 29 школи Настя Маршалко. – Я вже вдруге спробувала щось виготовити з глини. Вперше це було в Болгарії, коли ми з батьками їздили на відпочинок. Тоді я зробила горщик, а сьогодні навчилася робити ще й вазу.

Доки пан Руслан працював з дітками, його дружина, майстер народних ремесел Уляна Джигринюк зазначила, що гончарству та іншим народним промислам діти можуть безкоштовно навчитися у Тернопільській школі народних ремесел. Крім цього пані Уляна поділилася рецептом випічки домашнього хліба.

–  Для закваски потрібно 2 ст. ложки муки і 2 ст. ложки води, – зазначила вона. –  Я зберігаю її в глиняному горщику, хоча можна й у скляній банці, котру треба поставити в темне місце. Через добу знову додати ті ж інгредієнти в тій же пропорції. Процедуру повторювати 5 днів. На п’ятий день закваска готова. Цю рідину виливаємо в глиняну миску, додаємо 4 скл. води і  11 скл. борошна. Місимо, щоб відставало від рук. Залишаємо на півдня у теплому місці. Коли опара підросте удвічі чи втричі, відщипуємо жменю, ставимо в горщик і зберігаємо в холодильнику до наступного разу. До решти опари додаємо 2 чайні ложки солі, 3 ст. лож. олії і 3 чайні ложки цукру (я не додаю), а також кмин чи горішки за бажанням. Тісто знову вимішуємо і набираємо у форми. Ще дві години він підростає, після чого відправляємо хліб у духовку. Печемо 40 хвилин при температурі 200 градусів і ще 20 хвилин при 180 градусах. Витягуємо, беремо півсклянки води і гарно змочуємо, щоб скоринка не кришилася. Замотуємо у лляну скатертину і ставимо на решітку, щоб не спарилося дно. Через дві-три години маємо смачний натуральний хліб.

На завершення подвійного майстер-класу всі учасники отримали готові кеци, які забрали з собою.

А вже 18 березня о 12.00 для відвідувачів ресторану грузинської кухні «Хінкальня» буде не менш цікава подія – клуб мандрівників «Слід» презентуватиме фільм «Подорож до Грузії: лайфхаки від мандрівників».

До слова, такий же майстер-клас з кулінарії та гончарства відбудеться ще 19 березня

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

09:02 НБУ знизив курс долара до нового мінімуму і знизив курс євро 08:01 Сьогодні, 6 грудня: День Збройних сил України 07:02 Синоптик розповіла, кому буде не надто комфортно у сонячну, але вітряну п'ятницю photo_camera 21:01 Джима здобула "срібло" Кубка світу. Тернополянка Меркушина – лише 31-ша Від читача 10:07 Співпраця з Тернопільською РДА щодо сприяння зайнятості працівників, які підлягають вивільненню 20:01 “Вважаємо це перемогою”: що означає скасування містобудівних умов та обмеження “Вуличної академії” в парку 19:03 На Привокзальному майдані продовжили безкоштовне паркування: на якій стадії реконструкція площі 18:29 У Дичкові ще будують нові вольєри для безпритульних собак: що уже зробили 18:01 ТОП-10 музики та відео: Google назвала найпопулярніші відео на YouTube в Україні та світі за цей рік 17:31 Черг скоро не буде, зарплати у вихователів - більші: у Тернополі обговорили зміни у роботі садочків play_circle_filled 16:29 На Тернопільщині колишня поштарка нажилася на односельцях 15:31 Підпільний цех з виготовлення горілки та підробки цигарок викрили на Тернопільщині play_circle_filled photo_camera 15:27 Продаж та встановлення кондиціонерів у Тернополі з компанією «Холод-Сервіс» (новини компаній) 15:10 В Україні запустили приймання карток UnionPay в мережі банкоматів і торгових терміналів ПриватБанку (прес-служба банку) 14:39 765 тернополянок обстежилися в рамках акції «Місяць жіночого здоров’я»: одні дякують, інші - нарікають play_circle_filled 14:15 “Після смерті сина, вирішив допомагати іншим синам”, - Володимир Голоднюк розповів про волонтерство 13:29 У помешканні жительки Тернопільського району накриміналив її колишній 13:01 На що "Ритуальна служба" просила 4,5 мільйони гривень з міського бюджету 12:29 На Тернопільщині з православної церкви викрали дві старовинні ікони photo_camera 12:03 Водії скаржаться на затори: коли вирішать проблему транспортного колапсу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up