Як у «Хінкальні» вчилися готувати чхінті лобіо та робити кеци

Як у «Хінкальні» вчилися готувати чхінті лобіо та робити кеци

Зацікавлення дорослих та захоплення маленьких відвідувачів «Хінкальні», що на Валовій, спричинив недільний майстер-клас із приготування традиційної грузинської страви з квасолі – чхінті лобіо, а також виготовлення гончарних виробів.

Ще перед початком події у закладі не було, де голці впасти. І дорослі, і діти завітали у ресторан за новими знаннями з кулінарії та гончарства. Подвійний майстер-клас тут організували з нагоди грузинського Дня матері.

Previous Next

Усіма секретами приготування пісної страви чхінті лобіо поділився су-шеф «Хінкальні» Володимир Бердій.

Відео дня

- Чхінті лобіо – страва з квасолі, яка готується дуже швидко, – розповів він. – У Грузії квасоля є неодмінним складником харчування, як в Україні картопля. Складники страви прості: 200 г спаржевої квасолі, дві цибулини, помідор, кінза, сіль, перець. На розігріту сковорідку наливаємо трохи олії, додаємо цибулю, нарізану півкільцями. Задля надання золотистого кольору та зміни смаку, посипаємо цукром. Помідор ошпарюємо окропом, знімаємо шкірочку і нарізаємо кубиками. Коли цибулька стала золотистою, додаємо квасолю і доливаємо склянку води. До речі, квасоля є чудовим замінником м’яса. Вона має ті ж самі білки, жири та вуглеводи і засвоюється на 75%. Після того, як квасоля протушкувалася і змінила колір, додаємо помідор, сіль, перець і подрібнену кінзу. Потім страву перекладаємо в глиняну кецу і на три хвилини ставимо у гарячу духовку.

Пан Володимир запропонував присутнім чоловікам приготувати цю страву своїм жінкам з нагоди 8 Березня. Після майстер-класу усі присутні змогли скуштувати чхінті лобіо, спостерігаючи за роботою відомого тернопільського гончаря, майстра народних ремесел, учасника творчої студії «Палітра тепла» Руслана Друка. В його умілих руках за кілька хвилин шматок глини перетворився на кецу – спеціальний глиняний посуд, в якому подають чхінті лобіо. Після чого спробувати себе в ролі гончаря змогли декілька дітей. Дівчатка та хлопчики з допомогою пана Руслана виготовили глечики та вазочки.

- Мені дуже сподобалося працювати на гончарному крузі, – поділилася враженнями третьокласниця 29 школи Настя Маршалко. – Я вже вдруге спробувала щось виготовити з глини. Вперше це було в Болгарії, коли ми з батьками їздили на відпочинок. Тоді я зробила горщик, а сьогодні навчилася робити ще й вазу.

Доки пан Руслан працював з дітками, його дружина, майстер народних ремесел Уляна Джигринюк зазначила, що гончарству та іншим народним промислам діти можуть безкоштовно навчитися у Тернопільській школі народних ремесел. Крім цього пані Уляна поділилася рецептом випічки домашнього хліба.

–  Для закваски потрібно 2 ст. ложки муки і 2 ст. ложки води, – зазначила вона. –  Я зберігаю її в глиняному горщику, хоча можна й у скляній банці, котру треба поставити в темне місце. Через добу знову додати ті ж інгредієнти в тій же пропорції. Процедуру повторювати 5 днів. На п’ятий день закваска готова. Цю рідину виливаємо в глиняну миску, додаємо 4 скл. води і  11 скл. борошна. Місимо, щоб відставало від рук. Залишаємо на півдня у теплому місці. Коли опара підросте удвічі чи втричі, відщипуємо жменю, ставимо в горщик і зберігаємо в холодильнику до наступного разу. До решти опари додаємо 2 чайні ложки солі, 3 ст. лож. олії і 3 чайні ложки цукру (я не додаю), а також кмин чи горішки за бажанням. Тісто знову вимішуємо і набираємо у форми. Ще дві години він підростає, після чого відправляємо хліб у духовку. Печемо 40 хвилин при температурі 200 градусів і ще 20 хвилин при 180 градусах. Витягуємо, беремо півсклянки води і гарно змочуємо, щоб скоринка не кришилася. Замотуємо у лляну скатертину і ставимо на решітку, щоб не спарилося дно. Через дві-три години маємо смачний натуральний хліб.

На завершення подвійного майстер-класу всі учасники отримали готові кеци, які забрали з собою.

А вже 18 березня о 12.00 для відвідувачів ресторану грузинської кухні «Хінкальня» буде не менш цікава подія – клуб мандрівників «Слід» презентуватиме фільм «Подорож до Грузії: лайфхаки від мандрівників».

До слова, такий же майстер-клас з кулінарії та гончарства відбудеться ще 19 березня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 Чи не гріх користуватись штучним інтелектом, — відповів священник-блогер Олексій Філюк play_circle_filled 20:00 Ділянку на Білецькій віддали в оренду для будівництва та обслуговування туристичної інфраструктури 19:00 Суд покарав матір водія за спробу підкупу поліцейського і конфіскував гроші 18:00 Кому з українців можуть призначити дострокову пенсію за віком Від читача 15:56 Нацполіція проводить понад 200 обшуків у рамках спецоперації з ліквідації наркобізнесу в Україні 17:00 Помер багаторічний керівник Зборівського центру зайнятості Ігор Лужняк 16:00 Тернополяни розмалювали автівку за донат 15:00 «На Щиті» до рідних домівок повертаються Герої Андрій Яцула та Сергій Малик 14:00 Турнір з петанку серед військових та ветеранів організували у парку Нацвідродження 13:00 Біблія в кишені зупинила ворожу кулю: військовий з Тернопільщини розповів дивовижну історю 12:00 У хлопців-вступників з 2025 року вимагатимуть військово-обліковий документ 11:00 Трьох водіїв, які позбавлені посвідчень, затримали на Тернопільщині 10:00 Готуємо зелений борщ з кропивою 09:00 На війні загинули Герої з Тернопільщини Олег Дундій, Юрій Швед, Владислав Тищук і Богдан Кархут
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up