Яскраве дитинство: як у Збаражі допомагають адаптуватись вимушеним переселенцям

Яскраве дитинство: як у Збаражі допомагають адаптуватись вимушеним переселенцям

Найбільш складним і важким періодом у житті людини є той час, коли війна стукає у двері та змушує зриватися з місця, залишати свою домівку, друзів, рідню, усе своє уставлене життя і переїжджати в інше місто.

Вважається, що діти швидше адаптовуються до таких різких змін ніж дорослі, але причини зміни звичного середовища назавжди закарбовуються у пам’яті та серці найвразливішої категорії населення. За найгучнішим та найдзвінкішим сміхом і галасом криється смуток за домівкою, милими серцю вуличками рідного міста, шкільними друзями, які роз’їхалися по світі заради збереження життя.

Однією з характерних рис для українців є вміння об’єднуватися заради збереження своєї незалежності,демонструючи згуртованість та підтримку.

З початку повномасштабного вторгнення росії, до Збаража переїхала значна кількість наших земляків зі східних, південних та центральних областей Українина тимчасове чи постійне місце проживання, а дитячі садочки та школи поповнилися новими учнями. Для того, щоб полегшити інтеграцію нових жителів містечка, громадськість міста прикладає чимало зусиль. Допомагає цьому підтримка міжнародних фондів та організацій. 

Відео дня

Громадська організація «Фонд культурної спадщини «Оберіг» спільно з працівниками Національного заповідника «Замки Тернопілля» взяла участь у грантовій програмі «Culture Helps / Культура допомагає» - проєкті за підтримки Європейського Союзу, який реалізовується Іншою Освітою (UA) та zusa (Німеччина). Підготовлений проєкт з інтеграції вимушено переміщених людей у нові спільноти через культуру «Яскраве дитинство» отримав фінансування та реалізовувався протягом літніх канікул 2023 року. 

Часті повітряні тривоги, переведення навчального процесу на очно-дистанційну форму позбавило дітей належного активного проведення часу та спілкування з однолітками, загостривши проблему надмірного користування гаджетами. Проєкт «Яскраве дитинство» був покликаний вирішити цю проблему шляхом проведення навчально-пізнавальних заходів та дообладнання інфраструктури міста дитячою локацією – ігровим майданчиком, встановленим у Призамковому парку. 

Впродовж двох місяців юні принци та принцеси, учасники проєкту, брали участь у різних навчально-пізнавальних заходах. Завдяки тематичній екскурсії «Мандрівка в минуле», яку провели для них екскурсоводи Збаразького замку перевтілившись на день у  княгиню Збаразьку, графиню Потоцьку та гетьмана Богдана Хмельницького, мали змогу вивчати історію замку.

Для кращого розуміння побуту та традицій,притаманних Збаражчині,  було проведено інтерактивний урок «Етнографія краю», під час якого діти ознайомилися зі звичними для ХІХ століття посудом та вишиваними рушниками, шукали в парку чарівну квітку, обмінювалися розповідями про традиції, які підтримуються у їхніх родинах.

Шквал емоцій та вражень викликали майстер-класи із виготовлення традиційного оберега -  ляльки-мотанки (майстриня-лялькарка Марія Швед),  живопису  з відомим українським художником-реалістом Юрієм Клапоухом та гончарства, який провели майстри з Тернопільськогоосередку національної спілки майстрів України Олесь Джигринюк та Ольга Мельничук. Тож полички у домівках учасників поповнилися новими картинами, лялечками та глечиками. 

Дітлахи пробували себе у ролі кондитерів розмальовуючи пряники синьо-жовтими фарбами. Цей захід був присвячений Дню Незалежності тож під час цього дійства лунав гімн України та  спілкування на тему «Що для тебе означає Україна».

Для відновлення емоційної рівноваги, зміцнення ментального здоров’я, навчитися долати стрес та покращити комунікативні навички з групою діток працював психолог (Лілія Минько-Демчук).

Ще однією захопливою подією, завдяки якій дітворі довелося добряче побігати по Збаразькому замку, постріляти з лука та арбалета, розгадувати загадки та головоломки, був квест  «Шукачі скарбів Збаразького замку». У кінці гри усі ключі були знайдені, скринька зі скарбами-подарунками відкрита. Перемогла дружба. 

Проведення ряду навчально-пізнавальних заходів для дітей молодшого шкільного віку з-поміж ВПО стало кроком до збереження фізичного, духовного здоров’я, виховання національної свідомості юного покоління.

Крім того вивчення історії українського народу, давнього та сучасного українського мистецтва через взаємодію з експозиціями Збаразького замку, ознайомлення з народними ремеслами, звичаями та етнографією нашого народу сформувало у дітей розуміння української приналежності та національної ідентичності. Заняття такого краєзнавчого спрямування допомогли сприяти російським фейкамщодо української історії, самобутності її культури, що є особливо актуальним у час широкомасштабного вторгнення росії проти України.

Завдяки проєкту «Яскраве дитинство» вдалося організувати та провести ряд заходів, які змогли розкрити у кожній дитині творчий та інтелектуальний потенціал, повернути емоційну рівновагу, а найголовніше – знайти нових друзів і зрозуміти, що у якому б куточку України вони не опинилися, їм усюди буде затишно, адже вони серед своїх.

Налагодження дружніх стосунків в дитячому колективі сприяло комунікації та тісному спілкуванню між батьками, що полегшило дорослому населенню з категорії ВПО влитися в життя громади.

Після завершення проєкту учасники зможуть продовжити своє дружнє спілкування на новенькому ігровому майданчику у Призамковому парку, влаштування якого невдовзі буде завершено.

Наталія Адамович

головний зберігач фондів 

НЗ «Замки Тернопілля»

Марія Довгаль

мол. науковий співробітник 

НЗ «Замки Тернопілля»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Степан Яловега

    біженці втратили рідних близьких друзів знайомих майно квартири дома статки... біженці живуть в гуртожитках спортзалах сараях , а рядом живуть місцеві в дуже комфортабельних будинках.... чому держава не допомогає біженцям оплатити оренду нормального житла... біженці працювали на великих заводах і платили великі податки в бюджет України як мають право на допомогу від держави Україна

keyboard_arrow_up