Закохані в борщівську вишивку

Закохані в борщівську вишивку

Надихнутись на створення власної борщівської сорочки можна на другій виставці робіт учасниць «Школи борщівської народної сорочки». Тут представлено близько ста рукотворів.

Сучасні борщівські сорочки, вишиті давніми техніками, чоловічі, жіночі й дитячі вишиванки з орнаментами, що притаманні різним етнографічним регіонам України, ікони, картини, рушники, намиста, ґердани, силянки представлені на виставці «Борщівська вишивка – жива».

Експозицію відкрили 10 лютого у Тернопільській бібліотеці для дорослих №4 «Етно-центр», що на бульв. Д. Галицького, 6. Оглянути рукотвори учасниць «Школи борщівської народної сорочки» можна до середини березня.

Відео дня

Роботи від 19 вишивальниць

Свої роботи представили вишивальниці: Олександра Ситник, Надія Мороз, Надія Луцишин, Галина Хартоняк, Тетяна Сеник, Надія Кухта, Наталія Грицишин, Оксана Вербовецька, Олександра Демчук, Надія Надвернюк, Оксана Пилипчук, Галина Переймибіда, Тетяна Марусяк, Ірина Сампара, Олександра Луканюк, Юлія Холод. Є на виставці і творіння співзасновниць  громадської організації «Школи борщівської народної сорочки» Лариси Овчарук, Майї Юркевич і Вікторії Кривоніс.

  • Наші вишивальниці вміють все робити – творити, жити і любити, – каже Майя Юркевич. – І в кожної це виходить по-своєму – унікально та неповторно. А починалося все два роки тому, коли ми разом із Вікторією та Ларисою вирішили заснувати «Школи борщівської народної сорочки». До речі, кожне з цих слів несе в собі глибинний зміст. Школа – зібрала талановитих людей, які створюють шедеври і діляться цією красою з цілим світом; борщівської вишивки, – в яку закохуєшся з першого погляду; народної – самобутності, адже за борщівською сорочкою нас ідентифікують; сорочки – давньої та сучасної, чорної і не тільки, яка гуртує і людей по всій Україні і світі.

Безкоштовні майстер-класи

До речі, для учасниць «Школи борщівської народної сорочки» це вже друга спільна виставка. Окремі майстрині мали й персональні експозиції.

  • Ми вже давно стали найближчими друзями, сім’єю, яка закохана у вишивку, – каже Вікторія Кривоніс. – Борщівська сорочка об’єднала людей з різних міст і ми всі разом намагаємося відродити давню вишивку. На цій виставці учасниці представили усе, що вміють робити голкою, нитками і не тільки. Знаю, що багато наших учениць розпочали вишивати саме борщівські сорочки, тому сподіваюсь, що на наступній нашій виставці вони їх покажуть.

За два роки учнями «Школи борщівської народної сорочки» були понад 200 осіб. Майстер-класи проводили в Тернополі, Львові, Києві тощо. У Тернополі відбулась І Всеукраїнська вишивальна конференція «Верхоплут» і Всеукраїнський вишивальний проект «Відродження борщівської сорочки», в рамках якого 24 майстрині відшили 22 полотна давніми борщівськими швами.

До речі, в рамках виставки будуть безоплатні майстер-класи з борщівської вишивки від майстринь-учасниць. Зокрема 21 лютого о 13.00 заняття з набирування проведе Наталя Грицишин, 24 лютого буде майстер-клас із покутської мережки від Олександри Ситник, а 6 березня – з борщівських колодок-І та колодок-ІІ від Майї Юркевич.

Сорочки від старанних учениць

Вишивальниця Олександра Ситник створила вже не одну сорочку, адже вона належить до старанних учениць, тож одразу втілювала отримані на «уроках» навички в рукотвори. На відкриття виставки жінка завітала у своїй новій змереженій на конопляному полотні сорочці, обрамленій вишивкою.

Свою борщівську сорочку представила на виставці й Галина Хартоняк. Вона розповіла, що перший хрестик вишила вже у пенсійному віці.

  • Борщівка – це важка праця, тому відпочивати біля неї не вийде, – стверджує пані Галина. – Але завдяки «Школі борщівської народної сорочки», до якої я прийшла випадково, сорочку таки вишила.

На відкритті експозиції звучали пісні та вірші про вишивку. Зокрема Майя Юркевич, для якої борщівка – це космос, присвятила улюбленій справі та вишивальницям кілька власних поезій. А ще для всіх присутніх провели конкурс на знання борщівських технік і видів крою сорочки. Переможці отримали календарі «Борщівська сорочка», надані знаною колекціонеркою Вірою Матковською.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up