Бабуся, яку дехто називав символом міста. Відео про тернопільську Шапокляк

Бабуся, яку дехто називав символом міста. Відео про тернопільську Шапокляк

Цю пані знали багато тернополян. Вона часто гуляла у центрі міста та привертала увагу своїми яскравими вбраннями. Давайте згадаємо цю відому тернополянку. Дивіться, хто вона така!

Багато тернополян знали та часто бачили бабцю в яскравому одязі та капелюшках у центрі міста. Дехто називав її «Шапокляк» через схожість з мультперсонажем.

Насправді жінку звали Альбіна Михайлівна Собків. Вона народилась 1 березня 1937 року. Проживала у Тернополі у одному з будників на вулиці Київській. Тернополяни запам’ятали її за енергійність. Пані Альбіна була балакуча та любила бути в центрі уваги.

Майже ніколи не сиділа вдома

Старенька часто приходила до управління ЖКГ, міськради і ПП «Благоустрій», який обслуговував її будинок. Працівники підприємства згадували, що пані Альбіна заходила до них щонайменше двічі на тиждень. Часто – просто поговорити чи розповісти про проблеми.

Відео дня

Одного разу вона принесла працівницям підприємства пляшку вина «для настрою».

Читайте також: На згадку про Альбіну "Шапокляк" залишилась підшивка її звернень

Сусіди розповідали що, пані Альбіна знала імена майже всіх, із ким спілкувалась.

– Бувало, вона вийде з дому вдосвіта і повертається, коли вже темно, – пригадують сусіди пані Альбіни з вул. Київської, де вона жила. – Не працювала ніде, просто їхала в місто і там ходила.

У Тернополі її часто можна було зустріти у центральній частині міста, на ринку, залізничному вокзалі. Майже кожного дня Альбіна Михайлівна обідала у їдальні ОДА. Працівниці пригадували, що коли їдальню відкривали о 12:00, пані Альбіна вже була в черзі. Спочатку сідала за столик й обідала, а потім підходила і розраховувалась. Якщо отримала решту на п’ять чи десять копійок більше, то завжди повертала. Казала: «Пані, ви дали зайве...». Працівники їдальні називали її Коко Шанель через любов стильно одягатися. Окрім того, за словами працівниць їдальні, бабуся мала дуже хорошу пам`ять. Вона завжди вітала працівників їдальні зі святами, промовляла довгі віншування, гарно співала.

Померла на сходах драмтеатру

Увечері, 9 березня 2016 року, бабці стало погано. Перехожі помітили її на сходах драмтеатру та викликали швидку. Кілька людей намагалися привести її до тями, хтось побіг до аптеки за нашатирним спиртом, однак марно. У неї зупинилося серце. Медики лише констатували смерть. Альбіні Собків було 79 років.   

Попрощатися з нею прийшли багато людей – родичі, знайомі, близькі, сусіди та звичайні люди, які часто бачили пані Альбіну. Її поховали на Микулинецькому кладовищі. 

Пропонували поставити пам’ятник у центрі

 

На сайті міської ради у 2016 році оприлюднили електронну петицію щодо встановлення пам’ятника в центрі Тернополя Альбіні Собків.

– Пам'ятник неодмінно повинен бути в повний зріст, – писав автор петиції Semu T A. – Цей пам'ятник гарантовано стане родзинкою Тернополя, місцем для приваблення туристів і традиційним місцем для фотозйомки.

У соцмережах тернополяни підтримували таку ідею. Дехто пропонував доповнити «Випадкову зустріч» на бульварі Шевченка, посадивши скульптуру бабці.

Петиція зібрала достатню кількість голосів, однак цю ідею так і не реалізували.

А що ви пам’ятаєте про пані Альбіну? Пишіть свої спогади у коментарях!

Читайте також:

Місто втратило легенду — бабусю Шапокляк

Фото дня: У Тернополі поховали "Шапокляк" - Альбіну Собків

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (115)
  • Юрій Самуляк

    Який пам'ятник  ???? Що за дурна ідея ?  Теж мені символ міста - бабуля несповна розуму ......
  • Міля Жварун

    Красиво одягались,як на дев'яності голодні роки.Бештала Сталіна,Маліновського
  • Volodimira Zajac

    Я пам'ятаю ще одну паню Лесю з Білої от вони похожі були царство небесне
  • Петро Денисюк

    У дев'яностих роках двічі бачив Альбіну Михайлівну в газетному кіоску (біля магазину "Мелодія"). Стосовно продажу газет пані висловлювала думки часом діаметрально протилежні.

    - За брехню ще й платити?

    Іншого дня, а може й місяця (а то й року):

    - По чім у Вас "Вільне життя"? Я неграмотна, але я куплю.

    І купила того разу.

keyboard_arrow_up