Бджолі, сантехніку та невидимці: які незвичайні пам’ятники є у Тернополі та що з ними стало

Бджолі, сантехніку та невидимці: які незвичайні пам’ятники є у Тернополі та що з ними стало

У Тернополі є багато різних пам’ятників. Прогулюючись містом можна побачити багато незвичайних скульптур та арт-об’єктів. Дивіться, де вони розташовані та в якому вони стані!

Більшість незвичайних пам’ятників та скульптур розташовані у центральній частині міста. Біля деяких часто фотографуються тернополяни та гості міста.

Випадкова зустріч

Скульптуру «Випадкова зустріч» на бульварі Т. Шевченка встановили у 2001 році. Спершу вона складалася з двох фігур жінок, які сиділи на лавці, однак у 2003 році одну фігуру викрали. Злодіїв знайти не вдалося. Фарба на скульптурі уже сильно облущилась.

Відео дня

Пам'ятник бджілці-трудівниці

Цей пам'ятник бджолі розташований неподалік драматичного театру та обласної бібліотеки. Його встановили у 2010 році за ініціативою знаного на Тернопільщині пасічника Омеляна Мандзюка, який присвятив бджільництву значну частину свого життя.

Пам'ятник у вигляді медових сот, на яких сидить бджола. Загалом він у хорошому стані, хоча є зламаний елемент.

Пам'ятник сантехніку

На вулиці Кардинала Йосипа Сліпого біля «Атріума» є одразу кілька незвичайних пам’ятників, які встановили 2010 року, коли відкрили торгово-відпочинковий центр. Серед них – пам’ятник сантехніку. Він досить деталізований та добре зберігся, хоча за 14 років бронза окислилась та почала змінювати колір.

Фігура сантехніка з розвідним ключем в руках визирає з колектору. Поруч – кришка з гайковим ключем. Біля пам’ятника є пам’ятна табличка з написом: «Сантехнік. За активну допомогу Тернопільському водоканалу у відкритті центру “Атріум”».

Невидимка

Біля сантехніка – пам’ятник невидимці з роману британського письменника Герберта Веллса. На невисокому постаменті стоять бронзові чоботи з пам’ятним написом.

12-й стілець

Біля входу до «Атріуму» стоїть бронзовий стілець. Біля нього є табличка з написом «Щасливий 12-й стілець. За кошти, знайдені в цьому стільці збудований торгово-відпочинковий центр “Атріум” (І.Ільф, Є. Петров “12 стільців”».

Телевізор Пелиха

Це незвичайний пам’ятник присвячений телеведучому Ігорю Пелиху, родом з Тернополя. Він став відомим завдяки телепередачам «Галопом по Європах», «На свою голову», «Таксі», «Лабіринт». Тож пам’ятник йому вирішили встановити незвичайний, а у вигляді телевізора. Відкрили його 8 травня 2011 року. Він розташований на стіні будинку на перехресті бульвару Тараса Шевченка та вулиці Олени Кульчицької. Монітор був сенсорний. На ньому можна було переглянути уривки з телепередач Ігоря Пелиха.

Однак монітор кілька разів виходив з ладу, його нищили вандали. Наразі телевізор залишається на своєму місці, однак жодної згадки, кому він присвячений, немає. До того ж, його закривають насадження.

А ви б хотіли, щоб цей телевізор знову працював? Пишіть у коментарях!

Ейфелева вежа

На вулиці Руській двометрову Ейфелеву вежу встановило одне з туристичних агенств міста у липні, 2016 року. Автором тернопільської Ейфелевої вежі є художник Юрій Шаманський. За ці роки вона добре збереглася. Біля неї часто фотографуються місцеві та гості Тернополя.  

Пам'ятник вчителю

Композиція розташована у центрі міста біля школи №3. Її встановили у 2019 році. Вона складається з гранітної основи та скульптури двох учнів. Також є арка з постаментом, на який може стати вчитель. Це додає символізму скульптурі, адже будь-який вчитель може зайняти місце на постаменті, щоб сфотографуватися.

Спершу задумували, встановити фігури першокласника, учня середньої школи і випускника. Але коштів вистачило лише на дві фігури: школяра та школярку з сучасними гаджетами. Проєкт реалізували за кошти міського бюджету в рамках «Громадського бюджету 2018» та підтримки меценатів.

Пам’ятник захисникам та захисницям

Арт-інсталяція незвичної форми розташована на вулиці Гетьмана Сагайдачного. Її урочисто відкрили на День міста, 28 серпня 2023 року. Вона присвячена нашим воїнам, які боронять Україну від російських окупантів. На циліндричній конструкції можна прочитати слова вдячності Героям та побачити силует військового. У вечірній час конструкція підсвічується.

А які незвичні пам'ятники Тернополя знаєтн ви? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач16

    Гарний репортаж.... але допишіть ще будь ласка за чий кошт було встановлено "Скульптуру «Випадкова зустріч» на бульварі Т. Шевченка встановлену у  2001 р.", а то про усі інші написали а за цю забули....

keyboard_arrow_up