Партнер рубрики Події

Біля ялинки стояв Дід Мороз та продавали цукерки: ми відтворили 10 ретро-фото новорічного Тернополя

Біля ялинки стояв Дід Мороз та продавали цукерки: ми відтворили 10 ретро-фото новорічного Тернополя
  • На початку зими Тернопіль припорошило снігом. Чимало людей вже чекають на новорічні свята. На Театральному майдані готують до відкриття зимове містечко.
  • Ми відтворили десять ретро–фото новорічного міста. Дивіться, як колись святкували тернополяни та як прикрашали головну площу.

Про минуле нашого міста читайте у розділі «Ретро Тернопіль». Там ви знайдете не лише публікації серії «З одного ракурсу», а й історії кульових закладів, відомих будівель міста та багато чого цікавого і пізнавального!

Це Театральний майдан та головна ялинка у новому 1964 році. З того часу майдан заклали бруківкою. На свята, крім ялинки, організовують святкову ярмарку та атракціони.

Відео дня

Це фото 60–х років. На старому фото над входом у магазин «Дністер» можна побачити святкову ілюмінацію «З Новим Роком». Цю будівлю в наші дні прикрашають гірляндами, які засвічують разом з ялинкою.

Новий 1967 рік. За радянських часів навколо ялинки встановлювали фігури казкових персонажів. Крім майже двометрового Діда Мороза та Снігуроньки навколо ставили фігури Баби Яги, Котигорошка та інших казкових персонажів. А ви пригадуєте, герої яких казок стояли навколо ялинки раніше? Пишіть спогади у коментарях!

А тут вдалося порівняти одразу три фотографії. Перша була зроблена в 60-70-х роках, друга – 2003 року, третє фото – наш час.

Тернополянин Віктор Мадрі розповідає, як колись святкували Новий рік у 60-х та 70–х роках.

– Над гастрономом «Дністер» була велика ілюмінація з кольорових букв з написом – «З Новим Роком». А ще працівники «Міськсвітла» притягували своїми аварійками, чотири величеньких фанерних кіоски, де в них продавали новорічні прикраси (хлопавки, конфеті, бенгальські вогні, серпантин і інше) і ще солодощі (Пташине молоко, карамель «Олівець», вафлі «Артек», в бляшаних коробках льодяники, цукерки на вагу «Факел»...). Також було катання на санах запряженими кіньми...

Так виглядав бульвар Тараса Шевченка. За радянських часів він носив ім’я Карла Маркса. На старій фотографії помітно чимало високих ялинок. Тепер там ростуть переважно каштани. Ялинок майже не лишилося. На бульварі з’явився тристоронній годинник та нові лавки. Взимку фонтани прикрашають святковою ілюмінацією.

Тернополяни згадують моду 80-х та 90-х. На багатьох зимових фото у чоловіків та жінок на головах можна побачити шапки–формовки. У декого вони й досі лишилися.

– А ті «мєхові шапки».... Я ще донедавна витягувала їх два рази на рік з шафи і кропила одеколоном, щоб міль не їла. Бо викинути шкода, а вдягати шапку розміром баняка на голубці вже не модно. Але мої дитячі шапочки з штучного хутра ще досі є, – пише тернополянка Тетяна Дудун.

А це фото 1989 року. Навколо ялинки відбувається святковий захід. Діти чи то водять навколо хоровод, чи то щось розглядають.

Це ще одне фото 1989 року, на яке потрапила ялинка та драматичний театр. На верхівку ялинки за радянських часів встановлювали п’ятикутну зірку. Зірку ставлять і на сучасну ялинку, але вже не п’ятикутну. А різдвяну.

А так виглядала вулиця Грушевського. В наш час вигляд перекривають атракціони, літні майданчики ресторанів. Встановили інформаційне табло. Останні роки на Грушевського встановлюють атракціони до новорічно–різдвяних свят.

Пишіть свої спогади, як ви святкували Новий Рік! Додавайте фото у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Lyuba Shepitko

    Цікаві порівняння минулого і сьогодення.
  • Bohdana Sklianna

    ТОБОГДАН МУРАВСЬКИЙ ТОЧНО З ЛЮДОЧКОЮ

keyboard_arrow_up