Партнер рубрики Події

Де була морська школа – тепер нічний клуб. Як змінився Тернопільський став? Ми відтворили ретро фото!

Де була морська школа – тепер нічний клуб. Як змінився Тернопільський став? Ми відтворили ретро фото!
  • Тернопільський став – одна з родзинок міста. Його набережна з роками змінювалася, а після війни водойму та все, що було навколо, довелося відновлювати.
  • Ми продовжуємо серію публікацій «З одного ракурсу». Дивіться, як змінилося наше місто.
  • Авторизуйтесь та підпишіться, щоб бачити більше таких матеріалів про історію нашого міста! Цим ви допомагаєте нам робити більше цікавих публікацій.

Більше матеріалів про минуле нашого міста читайте у розділі «Ретро Тернопіль». Там ви знайдете не лише публікації серії «З одного ракурсу», а й історії кульових закладів, відомих будівель міста та багато чого цікавого і пізнавального!

Тернопільському ставу, за даними істориків, приблизно стільки ж років, як і самому місту. Ян Амор Тарновський, засновник Тернополя і власник фортеці, 15 березня 1548 року отримав привілей на будівництво греблі та створення ставу. Збудовано водойму в заплаві річки Серет як оборонну ланку від нападів турків і татар, що забезпечує фортеці Тарновського ще більшу неприступність.

Під час Другої світової став був знищений. Його почали відновлювати у 1950–х роках. Збудували нову греблю, рівень води став вищий. Водосховище стало займати більшу площу – понад 300 гектарів. Водойма за радянських часів звалась Комсомольським Озером.

Відео дня

Це фото 1950–х років. На світлині можна побачити, як будували загорожу навколо водойми. В наш час – це металевий паркан. Раніше ж загорожа була з каменя.

А це фото зроблено зі сторони парку Шевченка. Зліва можна побачити замок.

Раніше біля «Єлисейських полів» був пляж. Тепер там зелена зона, місця для прогулянок та відпочинку. Вздовж берега встановили аераційні фонтани, які підсвічуються в вечірній час різними кольорами. Це фото 60–х років.

Як пише тернополянин Віктор Мадрі, біля ніг хлопчаків на старій світлині бідончики для молока. Але прийшли діти не за молоком, а за раками. Їх в 60–70 роках було повно біля берегу ставу…

Чимало тернополян любили ловили рибу в дитинстві.

– Ми з братом бiля пивзаводу на станцiї Динамо ловили рибу, там ще на пляжi стояла парашутна вишка, – пише Зоя Бойко.

Акваторія ставу була місцем проведення різних змагань. На світлині можна побачити, як відбувались змагання. В хорошу погоду плавало чимало човнів. В наш час ставом плавають лише теплоходи, човники рибаків та катамарани, а в літню пору відбувається чемпіонат світу з водно–моторного спорту. Тернопільський став одне з найзручніших місць для таких змагань, тому вже багато років до нас приїздять команди з усього світу.

Зі сторони району «Дружба» працювала морська школа. Це фото 70–х років. Нині там працює нічний клуб. А ви хотіли б, щоб у Тернополі відновили таку спортивну базу?

А це катер морської школи. Ось що про нього пише тернополянин Віктор Мадрі:

– Катер із серії ПТ, який був на балансі морської школи ДТСААФ і використовувався як суддівський при різних змаганнях на водоймі Тернопільського ставу на початку 80-их років. Стоп-кадр зроблений в районі теперішньої Циганки і це не є теперішній Капітан Парій.

А яким ви згадуєте Тернопільський став? Пишіть свої історії у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up