Історія Тернополя у надгробках Микулинецького кладовища

Історія Тернополя у надгробках Микулинецького кладовища
Тернопіль, Микулинецьке кладовище

Микулинецьке кладовище – головний історичний некрополь міста. Його заснували у 1840-му. Тепер це найстаріше кладовище, хоча до нього існували інші – біля церкви Успення (“на рогатці”), біля Середньої і Надставної церков.

 

 

Відео дня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екскурсія Микулинецьким може бути дуже пізнавальною, адже саме тут лежить історія нашого міста. Якщо оминути номенклатурників радянських часів, яких зумисне ховали біля входу на цвинтар – щоб усі їх бачили, то вже за ворітьми починаються могили ХІХ ст.

Коли за цвинтарною каплицею з численними пам'ятними таблицями, вмурованими у її стіни зовні, повернути вправо і трохи пройтися, натрапляємо на гробівець Володимира Лучаковського (1838-1903) – бурмістра 1896-1903 років.

Це поховання доглядають – як-не-як, а Лучаковський багато зробив і для громади як адвокат та науковець, і для всього міста, як його очільник. Саме за його каденції у Тернополі з'явилися каналізація, електроосвітлення, телефон, робили ремонти, дбали про парки.

Генерал, медик, інтелігенти

Із українських військових поховань тернополяни, яким не байдужа історія, знають могили січових стрільців, на яких щороку відправляють панахиду. Менш відомою є могила генерала УНР Євгена Мєшковського.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Генерального Штабу Генерал Євгеній Васильович Мєшковський. Род. 12 лютого 1882. Лицарсько поляг 9 липня 1920 р. від ран, одержаних в жорстокому бою з ворогом 6 липня 1920 року під Чорним Островом”, – читаємо на надмогильній плиті.

Євген Мєшковський, часто пишуть Мишковський, - нащадок козацького роду з Полтавщини. Був поранений на Хмельниччині, коли відбивав атаку кінноти Будьоного. Свідченням того, що пам'ять про генерала живе, є букет живих квітів на могилі.

Серед похованих на Микулинецькому є багато тернополян, які бачили австрійську, українську, польську, радянську, німецьку і знову радянську владу. Серед них – знаний аптекар Василь Бекесевич (1870-1957). Він лежить у родинному гробівці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У непримітній могилі – подружжя Володимира (1869-1930) та Олімпії (пом. 1954) Вітошинських. Він – син священика, композитора і громадського діяча Йосипа Вітошинського. Володимир був лікарем і громадським діячем, зокрема у товаристві “Українська бесіда”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Олімпія була учасницею відділу гоподинь при “Сільському господарі”. Після Вітошинських залишився будинок на вул. Опільського, 6. На відміну від них, представники родини м'ясників Майків знайшли спочинок у гробівці, що зовні викгядає, як каплиця. Підприємці могли дозволити собі таке, адже їхня продукція була у попиті навіть у Британії.

Священничі могили

По всьому кладовищу „розсипані” поховання знаних священиків. Найвідомішим із них був греко-католицький парох о. Володимир Громницький (1862-1938). Він стояв біля витоків “Руського банку”, “Міщанського братства”, тепер це будівля філармонії. Також був засновником і покровителем громадських організацій. Духівника називали “Тернопільським Шептицьким”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще один знаний колись священик – о. Тимотей Сембай (1884-1963), який працював катехитом та викладачем, був військовим капеланом УГА. Його поховали із дружиною Катериною й сином Євгеном, який помер 19-літнім задовго до батька, у 1931-му. Із отців, які працювали в часи заборони УГКЦ у підпіллі, тут поховані Степан Ратич (1890-1968) та Іван Пасіка (1891-1977).

До ХІХ ст. належить цілий некрополь отців-єзуїтів. Із похованих тут найзнанішим був о. Антоній Райхенберг (1825-1903), якого називали опікуном сиріт і ще за життя – святим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загалом на кладовищі є багато могил із прізвищами тернополян, частина яких зустрічалася вже у документах XVII-XVIII ст. Це Бекесевичі, Вацики, Завадовичі, Лушпінські, Миколаєвичі, Онуферки, Чубаті... У цьому ж ряду – Онуфрій та Галина Саіки, які в часи Другої світової врятували багатьох євреїв і заслужили звання “Праведників народів світу”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На Микулинецькому цвинтарі є багато польських могил. Приміром, Гедройці – однофамільці, а може, й родичі знаного діяча польської еміграції та одного з ініціаторів українсько-польського порозуміння Єжи Гедройця. А ще були Квятковські, Топольніцькі...

Врятував зір поета

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Привертають увагу і деякі могили радянських часів. На одній плиті зображений крейсер “Автора” – тут похований член команди цього судна Жигінас Овсянніков (1887-1969). Неподалік розміщена могила Івана Мазура (1892-1977) – лікаря, який врятував зір Володимиру Сосюрі.

Вдячний поет написав вірш, рядки якого викрабували на могилі:

“... Чарівник, він одкривав

Людям душ віконця.

Тим, хто в житті іще не бачив сонця,

Чи в кого хворість відібрала зір...”.

Із новіших у вічі впадають могили архітектора Едуарда Гронського (1929-2011), найбільше відомого за назвою створеного ним фонтану - “Сльози Гронського”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На жаль, не всі поховання Микулинецького доглянуті, деякі – у занепаді, крізь пролами у гробівцях видно домовини й кості. У деяких поселяються “чужі” – так називають тих, кого ховають без дозволу нащадків у гробівцях інших родин. Буває так, що на місці занедбаних поховань викопують нові могили. Декого ховають, займаючи алеї. Зрештою, структура кладовища наштовхує на роздуми про “вавилонське стовпотворіння”. Тут смак і несмак, марнославство і скромність є сусідами. Зрештою, а хіба серед живих інакше?

Previous Next

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Патріот

    Крадуть місця. Багато гробівців понабудовували на чужих могилах,наліпивши таблички "продам" . Одне падло на тому гроші заробить,щоб купити собі файну машину ( і розбитись потім?) Інше падло купить за тисячі доларів того гробівця,кине кості свого родича і прикличе попа щоб те все діло за гроші окропив. Ось така схема уродів
  • Dmitriy

    Цікаво. Треба буде сходити часом і подивитися на власні очі.
  • Анонім

    Дуже цікавий і пізнавальний матеріал. Побільше б таких публікацій.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up