Порівнюйте, як виглядав проспект Бандери раніше і нині. Ми відтворили ретро фото

Порівнюйте, як виглядав проспект Бандери раніше і нині. Ми відтворили ретро фото
  • Ми продовжуємо рубрику «З одного ракурсу», де відтворюємо старі фотографії Тернополя та розповідаємо їх історію. На черзі – проспект Степана Бандери. За 60 років чимало локацій та будівель значно змінилися.
  • Авторизуйтесь та підпишіться, щоб бачити матеріали про історію нашого міста! Цим ви допомагаєте нам робити більше цікавих публікацій.

Про минуле нашого міста читайте у розділі «Ретро Тернопіль». Там ви знайдете не лише публікації серії «З одного ракурсу», а й історії кульових закладів, відомих будівель міста та багато чого цікавого і пізнавального!

Раніше проспект називався вулицею Леніна, як і Руська. Це була одна вулиця. Після здобуття незалежності частина вулиці повернула історичну назву – Руська, а частина стала проспектом Степана Бандери. Це фото мосту і початок проспекту у 1990 році. За цей час фактично нічого не змінилося.

Відео дня

Впізнаєте цю локацію? Будинки з балконами здаються дуже знайомими, однак в її пошуках ми обійшли фактично увесь проспект від парку Нацвідродження до залізничного мосту. Лишилось чимало будиночків з такими балконами, однак порівнюючи їх з тими, що на ретро фото 60–х років, виявлялось, що локація не така. Ми вже думали, що цих будинків не лишилося, доки не побачили один біля обласного управління СБУ.

Будинок з балконом, який на ретро фото зліва, оновили. Він виглядає так, ніби його збудували кілька років тому. Саме тому не вдавалось одразу знайти це місце.

Будиночок, який праворуч на фото – зруйнували. Якщо придивитися – на ньому можна розгледіти номер будинку – 20. Нумерація будинків така ж. На його місці зупинка, кіоски. Поруч – новобудови.

Це перехрестя біля БК Залізничників у 60–х роках. Тоді ще будинку культури не було. Вздовж дороги було багато дерев. А вам як подобається більше?

А ось як змінився сам будинок культури. Раніше фасад «прикрашав» портрет Леніна. В наш час на будівлі та сходах – рекламні банери. Ця споруда – чи не єдина у місті, окрім пам’ятників загиблим радянським солдатам, де ще можна побачити радянську символіку – серп та молот. Герб нагадує радянський, але є відмінності. На барельєфі зображений не серп та молот, а молот та французький ключ – емблема залізничників з 1932 року. Немає земної кулі по центру. Колоски огортає стрічка по одному разу зліва та справа. На гербі союзу вона огортала колоски по сім разів з кожного боку. Також були написи «Пролетарії всіх країн єднайтеся!» на 15 мовах – скільки було республік СРСР.

Ще одна будівля, яка значно змінилася. В цьому приміщенні у 70–х роках було ПТУ–1. Тепер тут вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі. Не лишилося балконів. Змінився вигляд даху. На будівлі висіли радянські агітаційні плакати. Дерев, на жаль, стало менше.

Це пам’ятник радянським льотчикам–визволителям Тернополя. Він фактично не змінився за роки свого існування, лише став більш пошарпаний. Ще від здобуття Незалежності сере місцевих та владою дискусії – лишити чи демонтувати. Однак більшість тернополян хочуть літак лишити. Хтось каже, що це наша історія та пам’ять, хтось звик до Літака, а хтось не хоче, щоб на місці пам’ятника та зеленої зони виросли будівлі.

Це фото з іншого ракурсу. Цей постамент лишився, але без слів. Був напис «Льотчикам учасникам боїв за Тернопіль у Великій вітчизняній війні 1941–1945 років». Сам літак – МІГ–15 і до Другої світової він не має жодного відношення. Їх розробили та поставили на озброєння у 50–х роках. Тому цей літак має символічне значення.

Це пішохідний перехід біля пам’ятника. З’явились рекламні банери, нова огорожа. Тролейбуси, як на першому фото, більше пасажирів не перевозять. «На ходу» лише один. Його переробили в тролейбус технічної допомоги, хоча були ідеї зробити його туристичним для огляду міста та екскурсій. А ви б хотіли покататися в такому ретро–транспорті?

А це панельний будинок біля Збаразького кільця. «Брежнєвок» у Тернополі лишилося чимало і вони зараз не в найкращому стані. Перше фото – 1979 року. На будівлі був агітаційний плакат. Кільце було невелике, але і транспорту тоді було мало. Зараз на цій розв’язці та вулиці 15 Квітня часто затори. В наш час уже не лишилося постаменту на в’їзді до міста «Тернопіль», але він з’явився на новому наземному переході на 15 Квітня. Побільшало кіосків. Плитка з фасаду будинку сиплеться, балкони – в кожного різні. Менше стало дерев.

А яким ви згадуєте проспект Бандери? Пишіть свої історії у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ярослав Іванечко

    Місту катастрофічно не вистачає площі для розбудови
  • Гаврило Петровський

    Може напишете про алкопаркувальників які не дають чеку, про муніципальну піліцію яка працює з ними у зв'язці, незалежні журналисти з платним контентом пілять...
  • Борис Артамонов

    Було багато зелених насаджень, а тепер все вирубують і ліплять кіоски
  • Volodymyr Terliuk

    Було читіше, просторіше, приємніше і не заліплено дешевими постерами, а також місто було більш елегантним.

keyboard_arrow_up