Поруч була кіноафіша та сквер: як змінилась церква Різдва Христового у Тернополі

Поруч була кіноафіша та сквер: як змінилась церква Різдва Христового у Тернополі
  • Церква Різдва Христового, що розташована у центрі Тернополя, є однією з найстаріших у місті. Вона змогла встояти під час війн і досі сюди приходять молитися віряни.
  • Ми відтворили ретро–фото храму. Дивіться, як він колись виглядав та що було поруч.

Церкву будували з липня 1602 року до вересня 1608 року. За переказами, тут молився Богдан Хмельницький.

Під час Другої світової війни храм не зазнав значних руйнувань. У 1958 знесли кам'яну загорожу, дзвіницю, не зберігся хрест жертвам Пошесті холери.

Так виглядала церква та вулиця Руська наприкінці 50–х, початку 60–х років. На вулиці був сквер.

Відео дня

Це фото кінця 50-х років, коли облаштували сквер.

Ще одна фотографія скверу та Зеленої церкви.

Ось так виглядала Церква у 1988 році.

Це вже кольорове фото цього ж року, але з іншого ракурсу. Можна побачити, що прямісінько біля церкви була зупинка громадського транспорту. Дзвіницю та браму збудували уже за Незалежності України у 1995 році.

Біля храму на перехресті вулиці Руської та бульвара Шевченка (тодішня вулиця Леніна та Карла Маркса) росли дерева. Стояла афіша кінотеатру «Україна», який працював навпроти обласного краєзнавчого музею.

Так виглядала святиня у 1988, 2019 та 2022 році.

Це фото 1991 року. Біля церкви тоді вже не було дерев. Зараз на цьому місці продають квіти.

А ви пам’ятаєте, як виглядала церква раніше? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Леся Лариса

    Здається ще недавно під деревами квіти продавали.
  • Надія Гульовська

    Тернопіль  моєї  молодості!  А зараз?    Треба так  не любити своє  місто!!!.Сусіди:Франківчани,Хмельницький ,Кам-Подільський , не кажу вже про Львів  з трепетом  відносяться  до історії ,довкілля.Сумно і не хочеться

    Надія Гульовська reply Надія Гульовська

    Anatolij Kopystianśkyj

    Надія Гульовська reply Надія Гульовська

    Слів не має, якщо   танк,пушка-пам'ятники.Вибачте  у нас різне розуміння  історії, архітектури Міста.Дякую,буду вчитися,хоч  маю 70+,,знаю депортацію,а пам'ять про Наших  СлаветнихУкраїнців і теперішніх  Героїв-Захисників передаю онуками,правнучці.Дай Боже  дочекатися  Перемоги. З Богом.

    Anatolij Kopystianśkyj reply Надія Гульовська

    Надія Гульовська То по Вашому виходить що Тернопіль оминуло 70 років радянської влади, оминула Велика Вітчизняна війна і розгром під час "визволення" радянськими військами? Нічого цього не було? Поколінь, які виросли в цей період? Шановна! Радянська влада повбивала царську родину і всіх вельмож, але памятники царям вони не повалили, бо це історія!!! І нікуди ми не дінемось від неї!!! А от правильно її толкувати і виховувати наступні покоління - це головне!!! Так само комуністи хотіли стерти память про УНА УНСО, про Бандеру і що вийшло? Займайтеся правильним вихованням, а не зваленням памятників!!!

    Надія Гульовська reply Надія Гульовська

    Anatolij Kopystianśkyj п.Анатолій, вибачте, але  танк,пушка не історії  Тернополя  і не  архітектура. Дітей  треба  вчити історії нашого, колись,прекрасного Міста. "Малий Париж"Вчити читати,читати.

    Anatolij Kopystianśkyj reply Надія Гульовська

    Надія Гульовська  А що Ви хотіли? В Тернополі майже не залишилось корінних тернополян, а новим мешканцям, які оселилися з різних кутків області і сьогодні засіли певні посади в адміністраціях, історія і архітектура міста зовсім не цікавить. Тепер ніхто незнає де то було  "коло пушки", а скоро забудуть "коло танка" чи "самольота". Іще багато місць зустрічі було, які пам'ятають лише одиниці.
  • Леся Лариса

    Тернопіль був містом зеленим, а тепер з бруківки.
  • Іванка Юзьків

    Дерев шкода, а вони ростуть довго а вирубуються за хвилини, так і тепер їх нищать😡

keyboard_arrow_up