Середня церква у Тернополі: архітектурна історія

Середня церква у Тернополі: архітектурна історія
Несхожою на сучасну була церква Різдва Христового – Середня – у давнину. Цей храм звели на межі XVI і XVII ст., але перебудовували уже на початку ХІХ ст. Колись під його дахом була ще й капличка і навіть образи у стилі епохи Відродження.

“Якби не зовнішній вид церкви, якийсь дуже віковий, то за самим її інтер'єром можна би було вважати її модерною погоже-веселою каплицею”, - описувала у 30-х роках XX ст. тернопільський храм Різдва краєзнавець Стефанія Садовська. Її описи пам'ятки можна знайти у фондах обласного краєзнавчого музею.

Сама святиня у центрі міста – колишній головний парафіяльний храм. Вже у ті часи церква втрачала автентичність.

Відео дня
> Вівтарів було аж три

“Первісно вона сягала по нинішній бабинець (частину храму, над якою зазвичай були хори – прим. ред.)... Пізніше спереду добудували притвор, але в такий спосіб, що над ним була стеля. А над нею, на поверсі, церквиця, а точніше приділ Пресвятої Тройці. Тоді ж добудували два невеликі бокові бастіони і перехідні галереї. Практично під одним куполом діяло дві церкви – Різдва і Святої Тройці”.

Наступна перебудова, за інформацією пані Бойцун, сталася у 1808-му. Тоді калицю розібрали, заваливши стіну. Але навіть стан тієї модернізованої церкви ХІХ століття бачити ми вже не зможемо. Більше того, через брак малюнків і світлин залишається тільки читати про інтер'єри у старих джерелах.

“Раніше галерея від півночі мала кам'яні сходи поза проповідальницею усередині церкви, із західного боку в мурі, куди заходилося дуже малими дверцятами, - подає Стефанія Садовська. - Дальшу зміну, що торкалася архітектоніки, викликало замуровування віконця над великим вівтарем в апсиді і вибиття двох більших по боках апсиди у 1927 році”.

Надмір світла у храмі, за Садовською, призвів до втрати старовинного поетичного характеру храму. До війни навіть проповідальниця у церкві була іншою - не дерев'яною, а металевою. А через брак площі цю проповідальницю монтували на свята і розбирали у будні. Натомість постійно у храмі стояли три сповідальниці - кабінки для сповіді. Вівтарів у 20-30-х роках XX ст. було три.

Образи – у золоті

Внутрішні стіни Середньої церкви з південного боку були вкриті розписами – образами апостолів і сценою Благовіщення. Над головним вівтарем стіни вкривали зображення ангелів. Але розписи обсипалися через вологість.

“Мальовило хатнє (внутрішнє – прим. ред.) розсипається і обсувається від вогкості і задухи, бо церква мала, а людей сходиться з цілого Тернополя”, - зазначала краєзнавець.

Справді, уже до війни на великі свята, як-от Різдво, церква була замалою - віруючі заповнювали і все подвір'я, і частину дороги.

А от унікальні образи у часи Стефанії Садовської збереглися краще. Серед них - образ святого Миколая, мальований олійними фарбами.

“Цілий одяг і корона – із золотої бляхи, лише руки мальовані. Його виставляють на великі свята, - знаходимо у документах пані Садовської. - Бічний вівтар з північної сторони має олійний образ Різдва Христового”.

Історик вважала, що стиль останнього образу нагадував роботи славетного художника епохи Відродження Джорджоне Барбереллі да Кастельфранко.

У тому ж північному вівтарі був образ Богоматері, мальований під впливом візантійського іконопису. Проте його виставляли тільки на свята. Натомість у головному - чудотворний образ Тернопільської Божої Матері. Його перенесли з Надставної церкви. Первісно ця реліквія належала родині шевця Маркевича.

У наші дні чудотворна ікона Тернопільської Божої Матері перебуває у бічному вівтарі, у лівій частині храму. Тут же – дарунки-воти, які люди жертвували церкві за зцілення. А втім, змінилося з тих часів іще дещо - ікону й воти поклали під особливим броньованим склом. Часи, як кажуть, тепер непевні. Сам храм декілька років тому знову реставрували.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Давно хотів написати. Церква стара, але стільки втрачено! От читаю, які там були образи - навіть у стилі Ренесансу. І так шкода, що їх уже не побачити. Хіба десь вивезли...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up