Strongman із Купчинців – незвичайна доля Майка Мазуркі

Strongman із Купчинців – незвичайна доля Майка Мазуркі
Майк Мазуркі (справа) з Діком Павелом
“Міцних горішків”, головорізів і ганстерів у понад 100 фільмах зіграв наш земляк, американський актор Майк Мазуркі. Його справжнє ім'я і прізвище – Михайло Мазуркевич, і народився він у селі Купчинці теперішнього Козівського району.

Маркіян Михайло Мазуркевич побачив світ 25 грудня 1907 року.

“Три тижні, заки народився син, мій чоловік рішився виїхати в Америку. Я не перечила йому, бо в краю була нужда – думала, що як поїде в Америку, то колись і мене візьме з дитиною, буде нам краще жити на цьому світі. Та не було грошей на дорогу, треба було позичати у мого вітчима…” – згадувала мати майбутнього актора.

Відео дня

Аби повернути позичене, жінка і сама подалася на заробітки до Німеччини. Однорічного Маркіяна Михайла залишила на свого вітчима. Згодом мати також поїхала до Америки, а хлопець жив тут, на Галичині. Батьки повернули гроші вітчиму і просили відрядити хлопця до них у США, надіславши також кошти на квиток. Але чоловік усе привласнив, а хлопця не відпускав. І тільки тоді, коли батьки домовилися зі знайомими про те, що заплатять їм за квитки до Америки, а ті повинні взяти Маркіяна Михайла, то сім'я об'єдналася. В одних текстах згадують, що хлопцеві тоді було чотири роки, в інших – що шість.

Про подальшу долю Маркіянового батька інформації бракує. Відомо, що хлопець із 1915 року хлопець жив із матір'ю у місті Коговз, у будинку млина. Вищу школу юнак закінчив у LaSalle Institute в Трой і після того змінив ім'я на Майк.

Шлях у кіно

У 1930-му Майк Мазуркі завершив Коледж Мангеттену зі ступенем бакалавр мистецтв. Надалі вивчав право в університеті Фордгем і працював на Волл Стріт. А ще закінчив балетну школу Авраменка. Професійно займався атлетикою, боротьбою, а також американським футболом і баскетболом. Спорт став для чоловіка одним з улюблених занять на все життя – ніколи не покидав тренувань.

Увагу на молодого чоловіка звернув ще один емігрант з колишньої Австро-Угорщини постановник Йозеф фон Штернберг і запропонував епізодичну роль у фільмі “Шанхайський жест”. Стрічка з'явилася у 1941-му. Через три роки Мазуркі зіграв роль негативного героя на прізвисько Splitface – “Розколоте обличчя” – у фільмі Murder, Me Sweet. Далі пішла ціла низка замовлень на все нові й нові епізодичні характерні ролі, адже актор був статним і вмів показати суворий характер того чи іншого персонажу. Водночас знімався у численних популярних телешоу.

“Із застрашуючим обличчям, немов нависаючі граніти та високою, на 6 футів і 5 дюймів статурою, Майк Мазуркі став одним з перших фільмових серійних розбишак, спеціалізувався на ролях сильних чоловіків, гангстерів, задирак понад 50 років. Майже завжди відтворюючи малоосвічених здорованів, в реальному житті Мазуркі був дуже інтелігентним, начитаним і дотепним співрозмовником”, – читаємо на сайті пошуку фільмів IMDb.com.

Пік кар'єри Михайла Мазуркевича припав на 1950-1960-ті. Саме тоді він зіграв ролі у добре відомих в Україні стрічках “У джазі тільки дівчата” й “Цей шалений, шалений, шалений, шалений світ”.

Надалі актор також регулярно знімався, але вже менше – приходило нове покоління “злочинців”.

Головна роль

І все ж, у 1975-му він таки зіграв свою основну роль – мисливця з Аляски у стрічці “Виклик бути вільним” або “Божевільний мисливець з Юкону”. Основу фільму склали реальні події, зафіксовані у звіті канадської поліції 1931 року. Звісно, що сценаристи “прикрасили” сюжет, аби зробити фільм артистичнішим. Згідно зі сценарієм, мисливець намагається жити у злагоді з природою на Алясці, але входить у конфлікт з іншими мисливцями, які використовують негуманні засоби полювання. Ті скаржаться на перешкоди до поліції. Мисливець, злякавшись, стріляє в офіцера і намагається утекти в гори. На жаль, цей фільм не перекладений українською. Стрічка не здобула якихось визначних премій, але Майк Мазуркі гордився своєю роботою.

У 1965-му Майк Мазуркі став співзасновником і першим президентом Cauliflower Club – асоціації професійних борців. Свою останню роль уродженець Тернопільщини зіграв у 1990-му в стрічці Mob Boss.

Живучи в Америці, Майк Мазуркі не забував, що він українець. Мріяв хоча б раз побувати на Батьківщині, але не судилося – помер 9 грудня 1990 року у місті Глендейл, що в Каліфорнії. Його поховали на кладовищі Forest Lawn Memorial Park. Багато особистих документів і фото актора зберігають у бібліотеці Margaret Herrick Library. 28 липня 1948 року у Майка Мазуркі народилася донька Мішель, яка також стала акторкою.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up