Тернопіль в деталях: дивіться який вигляд мають найстаріші будинки «Оболоня» при десятикратному зближенні

Тернопіль в деталях: дивіться який вигляд мають найстаріші будинки «Оболоня» при десятикратному зближенні
  • Мікрорайон «Оболоня» у південній частині міста почали розбудовувати після Другої світової війни. Однак там є будівлі, яким уже понад 100 років.
  • Їхні фасади прикрашені різноманітними ліпнинами та написами. Деякі з них важко роздивитися навіть людині з відмінним зором.
  • З допомогою макрозйомки та зближення зображень подекуди навіть до 140 разів ми показуємо вам те, що важко розгледіти неозброєним оком. Читайте історію тернопільських будівель та дивіться, як вони тепер виглядають! Буде цікаво!

На території сучасного мікрорайону збереглося мало старих будівель. Більшість з’явилися вже після війни та в часи Незалежності. Але серед них є і будинки, які пережили кілька епох. Їм вже понад 100 років.

Міська бійня

Одна з найстаріших будівель, яка розташована фактично в центрі сучасного «Оболоня» – міська бійня (м’ясокомбінат). Її збудували у 1909 році. Знаходиться будівля на території Центрального ринку, де продають запчастини, сантехніку та обладнання. Ця будівля виділяється на фоні інших.

Відео дня

Тепер в приміщенні не м’ясокомбінат, а звичайні склади.

Майже увесь фасад оздоблений різнокольоровою плиткою. Однак за понад 112 років майже вся вона залишилась в хорошому стані. Чого не скажеш про більшість «брєжнєвок», яких набудували за радянських часів. Плитка з них сиплеться і стан будинків жахливий. Бійня ж, незважаючи на досить просту архітектуру, гарно виглядає і в наш час.

Будинок «Міщанського братства»

Приміщення, в якому зараз працює обласна філармонія, було будинком «Міщанського братства». У своїй книзі «Тернопіль у плині літ» краєзнавиця Любомира Бойцун писала про це наступне:

– Після затвердження статуту староством міщани у 1891 році зібралися на перші загальні збори своєї організації. Відтоді зародилась думка про будівництво власної домівки. Первісно планувалося будувати партеровий будинок. Але згодом виникла потреба спорудити двоповерховий. Підготовчі роботи розпочалися ранньої весни 1903 року. У цьому ж році завершено будову. Восени урочисто освятили оселю «Міщанського братства», – писала Любомира Бойцун.

Будівля виглядала не так, як нині. Тоді не було колон. Вони з’явилися вже після реконструкції, коли в приміщенні облаштовували філармонію. Тоді з’явилось багато прикрас на фасаді.

Фундація Костянтина Острозького

У цій будівлі наразі працює відділення шкірвендиспансеру. На історичних форумах історичних пам’яток України йдеться, що відповідно до грамоти від 1570 року волею тодішнього власника тернопільської землі Костянтина Костянтиновича Острозького (1526 – 1608) при церкві Різдва Христового був заснований фонд для утримання шпиталю та притулку під управлінням кращих представників місцевої греко-католицької громади. Фундація відразу ж розпочала виконання своєї високої місії.

Для будівництва нової будівлі притулку-шпиталю у 1883 році придбали ділянку землі в трьох кварталах від Різдвяної церкви, поруч з якою він раніше знаходився, а новосілля заклад святкував у 360-ту річницю від дня народження свого засновника – 12 травня 1886 року. Це послужило щасливим знаменням, і вже через кілька десятків років (на початку ХХ століття) будівля виконувала не тільки свої прямі обов’язки з надання допомоги немічним городянам, а й стала осередком освіти Тернополя – тут відкрилася перша міська бібліотека, а потім і семінарія.

Приміщення прикрашене ліпнинами та декоративними елементами. На будівлі можна побачити написи «ЗАВЕДЕNIE» («Заведеніє фундаціі Константина князя Острозького у Тернополі»), «18 ВОДКРЫТЕ 86» – дата відкриття закладу. «1570» – дата заснування фонду. «1735» – дата підтвердження власності шпиталю і притулку для бідних міщан тодішніми власниками з родини Собеських.

Житлові будинки на вулиці Князя Острозького

Неподалік фундації є кілька старих житлових будинків. Дату їх будівництва, на жаль, віднайти не вдалося. Будинок №25 прикрашений численними ліпнинами на фасаді. Біля вікон – імітація колон та вінків. Під дахом численні ліпнини. Під шаром фарб та штукатурки можна розгледіти силуети голови лева. Без максимального зближення це фактично неможливо розгледіти.

Будинок 1911 року

На перехресті вулиць Митрополита Шептицького та Князя Острозького є будинок 1911 року будівництва. Ця дата викладена цеглою на одній зі стін. З іншого боку на фасаді є різноманітні прикраси. Однак будівля в жахливому стані. Фасад потрісканий, штукатурка падає. Фарба вигоріла на сонці. В деяких місцях видно цегляну стіну, бо штукатурка відвалилася.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці

Одну з найстаріших святинь міста більшовики знищили ще 1962 року. Відбудували церкву 1991 року. Хоча це відносно новий храм, який ніби немає ніяких оздоблень, все ж є на що подивитися. Це Скульптури Ісуса Христа та Божої матері у нішах дзвіниці, елементи оздоблення фасаду.

А які будинки чи райони ви б хотіли побачити ще? Пропонуйте у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up