Тернопільська тюрма на Валовій. Зібрали по крупицях, що про неї відомо

Тернопільська тюрма на Валовій. Зібрали по крупицях, що про неї відомо
Так виглядала тернопільська тюрма (на передньому плані внизу) на зламі ХІХ і ХХ століть

Кримінальні злочинці, політичні в'язні і навіть випадкові підозрювані потрапляли до тюрем у різні часи. Не винятком була і в'язниця на вулиці Валовій у Тернополі – про неї розповідають архіви та старі газети.

Історія тернопільських тюрем залишається ненаписаною, а інформація про них розкидана по багатьох джерелах.

А поміж тим, якщо перечитати ті рукописні пожовклі листки, можна виявити багато цікавих речей про наше місто. Шукати потрібно, зокрема, у фонді № 33 облархіву.

Сиділи в льохах замку

“Для Хаіма Сімона Фріма з Садгори та Іполіта Мокрицького з Хоросткова, що перебувають в арешті уряду громади і до подальшого розпорядження світлого цісарсько-королівського староства отримав той, хто підписався, з міської каси на 6 і 7 квітня 1875 року по 15 центів, разом 60 центів”, – подібних рахунків про видачу грошей з міського бюджету на харчування в'язнів тернопільської тюрми у фондах обласного архіву є десятки, якщо не сотні. І за всіма – імена, суми, дати...

Відео дня

Щойно подана згадка – з ХІХ століття, коли тернопільським бурмістром був Леон Козьмінський. Одначе тюрми були у місті вже з початку його існування.

Першим місцем ув'язнення кримінальних злочинців та інакодумців були підземелля Старого замку.

Приміром, краєзнавець Ізидор Кордуба писав, що у тих льохах знайшли навіть кайдани, якими ув'язнених приковували до холодних і вогких стін. Одначе, даних про ту першу тернопільську тюрму надзвичайно бракує.

Нову тюрму звели росіяни

Більше інформації збереглося про наступну міську буцигарню. А чи за випадком, а чи через незбагненні закономірності історії, її звели росіяни у 1810-1815 роках, коли наш край входив до імперії Романових – за царя Олександра І. Більше того, її споруда збереглася до наших днів на вул. Валовій, 11. Тепер у ній діє паспортний стіл та інші відділи управління МВС. На стіні уже екс-тюрми – меморіальна дошка, яка нагадує про радянські звірства над в'язнями у 1939-1941 роках...

Відомо, що ще до Першої світової війни при тюрмі була капличка.

“1872 р. 18 червня заклали наріжний камінь під будову каплиці на подвір'ї в'язниці в центрі міста. Її фундатором був Громницький, власник села Ласківці”, – подає Ігор Дуда у книзі “Тернопіль 1540-1944. Історико-краєзнавча хроніка”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прізвища в'язнів тюрми також збереглися – у документі з назвою “Рахунок за харчування арештантів, заплату за підводи та інші виплати за наказом пана бурмістра”. Серед них є як багато уже зниклих у нашому місті, так і ті, які досі зустрічаються. Якщо оминути перші з них, то сиділи у буцигарні в 1875-му Нестор Жуковський, Василь Гладиш, Валер'ян Яворський, Іван Прусак, Дмитро Дмитрів, Марія Стахів, Францішек Маєвський, Гринько Зубрицький, Іван Шевчишин, Микола Марчук.

Жінок було менше

Своїми возами потреби в'язниці обслуговували Ян Дебельський і Павло Джус. Жінок у тюрмі від 2 квітня до 22 липня 1875 року було набагато менше, аніж чоловіків. А от щодо представників різних націй, то прізвища свідчать про сидіння у Тернополі євреїв, німців, поляків, українців – усіх, хто тоді жив у місті. Бувало так, що у в'язниці в одну добу перебувало тільки двоє затриманих, а бувало – що й одинадцятеро одразу. Населення міста у ті часи становило приблизно 20000 осіб.

Загалом від 6 квітня до 23 травня на щоденні харчі для в'язнів та обслуговування тюрми магістрат витратив 6,9 австрійських крон. Для порівняння, на лікування 31-річного тернополянина Янкеля Шера від корости у міському шпиталі протягом 10 червня – 21 липня того ж 1875 року з міського бюджету пішло 14,7 крон. Тож на в'язнів ішло менше, аніж на пацієнтів.

Політичні в'язні

Під час Першої світової тюрму використовувала російська армія, згодом – ЗУНР, а ще після того – польська влада. Із 1920-1939-х років маємо уже газетні повідомлення про те, хто і за що потрапляв до тернопільської буцигарні. Звісно, що увагу преси більше привертали політичні процеси.

“Відоме вбивство провокатора Степана Королюка, який втиснувся був до комуністичної організації в Тернополі і сповняв там ролю дефензивника, найшло свій епілог перед судом присяжних у Тернополі. Вбивства довершили Роман Міхенко і Евстахій Герман, які опісля перейшли Збруч і повідомили польські власти про свій вчинок. Поліція у зв'язку з тією справою арештувала Богдана Міхенка, який на днях станув перед судом... Трибунал засудив обвинуваченого на чотири роки тяжкої в'язниці”, – читаємо у “Ділі” за 21 травня 1926 року.

Потрапляла до камер і українська молодь.

“Дня 6-го квітня з слідчої в'язниці в Тернополі випустили на волю гімназійних учнів: Кордубу Ф., Сливинського О., Рудика В. і Логая І. Прокуратура при окружному суді закидує обвинуваченим приналежність до нелєгального “Пласту”, подавала газета “Діло” за 20 квітня 1929 року.

Очевидно, що у фондах мають бути документи про загальну кількість ув'язнених в Тернополі тих часів. Наразі можемо сказати, що, наприклад, у бережанській тюрмі станом на 21 жовтня 1930 року перебували 141 політичних в'язнів.

“15 жовтня почали голодівку. З священиків лишився у в'язниці ще о. Ковч з Перемишлян, бо о. Німий з Кибляк уже на волі. Сидить іще також пані Крвавичева, жінка пароха з Отиневич та укінчений богослов Микола Гулей, хорий на груди, який щойно недавно вернув з Закопаного”, писало “Діло”, 21 жовтня 1930 року.

Якщо у когось з істориків дійдуть руки до тернопільських тюремних справ, може вийти надзвичайна книга. Бо ж тюрма, то не просто стіни і ґрати. Це, передусім, – понівечені долі.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ліда Плющ

    То там де зараз мєнти засідають?) Символічно))

keyboard_arrow_up