Дивіться, як раніше виглядав парк Шевченка! А чого вам бракує тут зараз? (КОМЕНТУЙТЕ)

Дивіться, як раніше виглядав парк Шевченка! А чого вам бракує тут зараз? (КОМЕНТУЙТЕ)
  • Найпопулярніший серед тернополян парк розташований у центрі міста. Тут відпочивають місцеві та гості. Є дитячі майданчики, атракціони, кафе та зони відпочинку. Однак раніше парк виглядав інакше.
  • Ми «пофарбували» старі фото з парку. Дивіться, як він змінився!

Парк імені Шевченка почали створювати у 1950–х роках. Після Другої світової 90% міста було знищено. Довелося відновлювати навіть Став. Поруч на місці пустиря вирішили створити парк. Силами місцевої громади за підтримки міських підприємств за три роки створили парк площею в шістнадцять гектар, який городяни без втоми висаджували в три зміни. Як і інші парки, «добровільно примусово» висаджували чимало студентів – пригадують тернополяни. Урочисте відкриття відбулося 19 липня 1953.

Раніше парк виглядав інакше. На місці дитячого майданчика, де зараз стоїть Дядя Стьопа, були скульптури. В центрі працював фонтан. Це фото 1967 року. У фонтані – скульптури двох козликів, внизу – жабки.

Відео дня

Це фото також 60–х років. Біля фонтану булл скульптура спортсменки. Таких скульптур у парку було кілька. Біля набережної Ставу стояла схожа композиція – матрос. До нашого часу зберігся лише він, але скульптуру перенесли на інше місце – до готелю «Чайка».

Цю гірку пам’ятає чимало тернополян. Вона була найвища на найнебезпечніша. Не всі діти наважувалися спуститись. Батьки часто забороняли малечі підніматись на найвищий спуск. Це ото 1975 року. Тоді покриття гірки було дерев’яне.

Чимало тернополян пригадують щасливі і не дуже моменти з дитинства, які пов’язані з цією гіркою.

– Пам'ятаю цю гірку. Я з'їхав в шортах, потер ноги, – пише Володимир Слободзян.

– Я ще пам'ятаю цю гірку. Каталась з братом. Мене пустив, а сам тікати . Бабуся від страху з мамою мене ловили і нігтями подерли мене. Я ще собі об поручні пахи протерла, – розповідає Надія Бойко.

Поки покриття не замінили на металеве – багато тернополян пригадують, як там можна було загнати занозу чи порвати штани.

Єлисейскі поля в 60–х роках виглядали інакше. Там були клумби та композиції з квітами. Тепер на цьому місці газон, дерева та металеве вертикальне озеленення. На Єлисейських полях влітку влаштовують кінотеатр під відкритим небом.

Це вигляд на парк та Тернопільський став. Огорожа з каменю та сходи ще лишилися, але вони вже в поганому стані.

Раніше атракціони були не лише в Піонерському (Топільче) та Комсомольському (Нацвідродження) парку. Каруселі були і в парку Шевченка. Це фото 1970–го року. На жаль, каруселі не збереглися.  

Тернополянка Надія Смовж пригадує – ця карусель була найдешевшою. Ще в парку були човники–гойдалки за 10 копійок, як в інших паках міста.

Впізнали це місце? Це фото 50-их років. На острівці «Чайка» працював однойменний ресторан. Тепер на цьому місці вуличні тренажери та лавки. На острівцю люблять рибалити місцеві.

Так виглядав вхід в парк з фонтану «Сльози Гронського». Сходи та фонтан відреставрували. Тепер вони мають підсвітку. Асфальтове покриття замінили на бруківку. Там тепер герб міста. З’явились нові лавки та МАФи.

А так виглядав місток на «Чайку». В наш час його вигляд змінився і тепер під ним можна пропливти на катамарані.

А яким ви пам'ятаєте парк? Пишіть свої історії! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up