У Чорткові реставрують старовинне погруддя Пауліни Клопцицьової

У Чорткові реставрують старовинне погруддя Пауліни Клопцицьової

Погруддя Пауліни Клопцицьової встанивив більш як 100 років тому її коханий, щоб увіковічити красу чортківчанки.

У Чорткові тривають реставраційні роботи над погруддям Пауліни Клопцицьової.

Про це повідомили на сторінці Чортквіської міської ради.

Реставраційні роботи виконує Роман Попінко, родом з колишнього Гусятинського району.

Відео дня

Роман – майстер від Бога, адже у його мистецькому доробку не один виготовлений іконостас. Він також займався реставрацією каплички у військовій частині Чорткова, котру пошкодили московські «Калібри».

«Пан Петро Федоришин декілька років наполягав на тому, що погруддя Пауліни Клопцицьової, цікавої постаті в історії нашого Чорткова, потребує термінової реставрації. Направду — ще трішки і ремонтувати вже би не було що. Збереження пам’яті, історії — завдання надзвичайно важливе. Навіть зараз, у час, коли вся країна героїчно протистоїть ворогу. Вже найближчими днями ми побачимо повністю відреставровану пам’ятку архітектури», — прокоментував Володимир Шматько.

Реставрацію самого погруддя, нижче ініціали польською мовою «РК» (Пауліна Клопцицьова), барельєф — профіль закоханих, а також фасад самої будівлі реставрують за кошти меценатів. 

Історія встановлення погруддя

Свого часу в Пауліну Клопцицьову був закоханий адвокат та голова місцевого окружного суду Анджей Льорек. Він у 1911 році збудував для неї житлову садибу перед Чортківським окружним судом, де працював. Анджей не хотів, аби його кохана не втратила свою красу, і попросив скульптора збудувати на даху цього будинку її погруддя, таким чином увіковічнивши її образ. З того часу погляд Клопцицьової назавжди прикутий саме до робочого кабінету Анджея.

Їхні стосунки були прихованими, адже на час знайомства з пані Клопцицьовою пан Анджей був одруженим та мав двох дітей. Щоби сторонні очі не бачили, як він потрапляє в помешкання, будівля мала наскрізний заїзд із затишним подвір’ям. А трохи нижче погруддя — ініціали польською мовою РК (Пауліна Клопцицьова), ще нижче можна побачити барельєф — профіль закоханих.

 Читайте також:

Франківські ковалі «рятують» двері від тернопільської Катедри (ФОТО)

Панує львівська атмосфера. Що відвідати у Чорткові до 500-річчя: підбірка «20 хвилин» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марія Старик

    Є що увіковічнювати..... Стосунки жонатого хлопа з директоркою борделю....

keyboard_arrow_up