У Тернополі зняли фільм про долю зв’язкової УПА Лідії Романчук

У Тернополі зняли фільм про долю зв’язкової УПА Лідії Романчук

До Дня Захисника України у соцмережі Facebook з’явився документальний фільм студії "Білий птах" "Берегиня". Це перший фільм у відеоциклу "Воїни духу", який складатиметься із спогадів воїнів УПА.

Перший фільм присвячений світлій пам’яті тернополянки Лідії Романчук, учасниці визвольних змагань, медсестрі і зв’язковій УПА, яку заарештували у 18-річному віці за допомогу підпіллю. Автор фільму Сергій Кривоніс встиг поспілкуватися з багатьма учасниками визвольних змагань.

  • У мене є матеріалу фільмів на 20. І про Мирослава Симчича, який досі живе, його останній бій, і про Анну Попович, про яку зняли фільм «Жива», - розповідає Сергій Кривоніс. – Історія Лідії Романчук вразила чи не найбільше, з неї й почав відеоцикл. Фотографії і відеокадри підбирав в Інтернеті, частково в архіві.

Відеоматеріал автор відзняв у листопаді 2003 року, у березні 2018 р. Лідії Романчук не стало. Цикл «Воїни духу» продовжать фільми, героями яких є безпосередні учасники історичних подій, звичайні українці, які через власні історії показують душу нашого народу, його прагнення мати самостійну державу.

 

Відео дня

Довідково. Лідія Яківна Романчук (з дому — Ясень; псевдо.: «Орися»; 29.03.1926 р., с. Дермань, нині Здолбунівського району Рівненської області – 25.03.2018 р., Тернопіль) — українська літераторка, народна майстриня, учасниця національно-визвольних змагань. Мати письменниці Лесі Романчук.  

У 1941-1942 навчалася на санітарних і читальних курсах у м. Острог (нині Рівненська область), вчителювала у родинному селі. У 1941-1944 — зв'язкова і медична сестра в підпіллі ОУН та УПА. 1944 року заарештована, 1945 засуджена на 15 років виправно-трудових таборів і 5 років поселення в Магаданській області (нині РФ); звільнена 1953. Від 1963 — в м. Тернопіль, працювала економістом в обласному управлінні хлібопродуктів, Держстраху.

Авторка книг «Дорогою страждань» (1997, 2001), «Червоним плакала калина» (2004), «З висоти прожитих літ», кількох пісенників, численних публікацій у періодиці.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анастасія

    Підкажіть, будь ласка, як можна зв'язатися з Сергієм Кривоносом? Дякую!

    Наталя reply Анастасія

    Соц.мережа Фейсбук сторінка Відеофотостудія "Білий птах"

    Анастасія reply Наталя

    Дуже дякую!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up