Вбивають як і 100 років тому: українців закликають вшанувати пам'ять жертв злочину геноциду

Вбивають як і 100 років тому: українців закликають вшанувати пам'ять жертв злочину геноциду
  • Незважаючи на національність, расу, релігію чи політичні погляди, кожна людина має право на безпечне життя. Про це нагадують щороку 9 грудня.
  • Адже саме у цей день у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої гідності та запобігання цьому злочину.

Вшановують пам’ять з 2015 року, коли Генеральна Асамблея ООН проголосила відповідну Резолюцію. 9 грудня обрали невипадково, адже в цей день в 1948 році була прийнята Конвенція про запобігання злочинові геноциду і покарання за нього. Міжнародна спільнота закликає всіх вшанувати пам’ять людей, які стали жертвою геноциду та не допускати подібних злочинів надалі. 

Українці знають, що таке геноцид. Стосовно української нації політика геноциду й етноциду активно здійснювалася у ХХ столітті. Ознаки геноциду мають дії урядів різних країн стосовно кримських татар, українських німців, українських поляків, українських циган, українських греків, українських болгар, іудеїв, що проживали на території України.

Відео дня

Деякі факти про геноцид за останні 100 років:

1932-1933 – Йосип Сталін і Радянський Союз створюють штучний голод в Україні після того, як народ протестує проти нав’язаної системи управління земельними ресурсами, що вилучає з приватної власності сільськогосподарські землі і примушує людей до роботи виключно в радянських колективах. За деякими оцінками 25,000-33,000 людей вмирали кожен день. В цілому від 6 мільйонів до 10 мільйонів випадків смерті.

1938-1945 – Німеччина під проводом Адольфа Гітлера починає вважати єврейське населення расово неповноцінними і загрозою для своєї раси. Вбиває, за оцінками, шість мільйонів євреїв в Німеччині, Польщі, Радянському Союзі і в інших областях по всій Європі під час Другої світової війни.

1975-1979 – злочини лідера червоних кхмерів Пол Пота, щоб перетворити Камбоджу в комуністичне сільське хазяйство. Геноцид суспільства веде до загибелі до двох мільйонів чоловік від голоду, примусової праці та страт.

1992-1995 – Югославія, на чолі з президентом Слободаном Мілошевичем, нападає на Боснію після того, як вона заявляє про свою незалежність. Майже100 000 чоловік – більшість з яких є мусульманами, або боснійцями, – вбиті в ході конфлікту. Присутні масові страти чоловіків і масові зґвалтування жінок.

На жаль, геноцид українського народу відбувається і прямо зараз. Щодня ворожі ракети країни-агресора вбивають як військових, так і цивільних. Вмирають літні люди, успішні підприємці, вагітні жінки та немовлята, які прожили на цьому світі лише кілька днів. 

У Конвенції про попередження злочину геноциду і покарання за нього підтверджується, геноцид – є злочином, який порушує норми міжнародного права і проти якого учасники Конвенції зобов’язуються «вживати заходів попередження і карати за його вчинення» (стаття 1). Незалежно від того, відбувається він у мирний або воєнний час. 

Головна відповідальність за попередження і припинення геноциду покладається на державу, в якому цей злочин вчиняється.

На Всесвітньому саміті 2005 року глави держав і урядів одноголосно підтвердили, що «кожна держава зобов’язана захищати своє населення від геноциду, військових злочинів, етнічних чисток і злочинів проти людяності». Вони постановили, що міжнародне співтовариство має у відповідних випадках надавати державам допомогу в розширенні їх можливостей щодо захисту населення до початку криз і конфліктів. При цьому глави держав і урядів підтвердили, що, якщо та чи інша держава «явно виявиться не в змозі» захистити своє населення від чотирьох зазначених злочинів, міжнародне співтовариство готове зробити колективні дії через Раду Безпеки і відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй.

Увага! Відповідно до статті 442 Кримінального Кодексу України геноцид карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі. Публічні заклики до геноциду, а також виготовлення матеріалів із закликами до геноциду з метою їх розповсюдження або розповсюдження таких матеріалів караються арештом на термін до шести місяців або позбавленням волі на термін до п'яти років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up