Як наш земляк хотів долетіти в Японію

Як наш земляк хотів долетіти в Японію
Рекордсменом-пілотом і меценатом авіації Каетаном Чарковським-Голеєвським може пишатися Тернопіль – чоловік народився на терені сучасного мікрорайону “Дружба”.

“Поручник Каєтан Чарковський-Ґолєєвський 11.ІХ.1931 р. о 20-й годині в залі “Сокола” прочитає лекцію про свій політ навколо світу. Для того, щоб пригадати, подаємо пару дрібниць... Траса польоту протягнулася через Грецію, Малу Азію, Персію, Індокитай і Сіам. По дорозі із Сіаму до Індокитаю він потрапляє в бурю. Літак розбився, і поручника було поранено. Поручник Ґолєєвський народився у Великому Тернополі, на Загребеллі і є єдиним кавалеристом-пілотом в Польщі”, - читаємо у газеті Glos polski за 6 вересня 1931 року.

Згадана зала “Сокола” - теперішній тернопільський “Палац кіно”, що на вул. Івана Франка. Та про задум уродженця Загребелля був на вустах у багатьох людей по всьому світі, а не лише у рідному місті.

У польот – за свої гроші

Відео дня
> Каетан Чарковський-Голеєвський – нащадок родини власників замку XVII століття у Висічці на Борщівщині, а також маєтностей у самому Тернополі. Він – власник графського титулу. Одначе цей чоловік не почивав на лаврах, здобутих його предками. І вже через рік після свого одруження з Ядвігою Сапігою-Рожанською Каетан у ранзі поручника взявся за встановлення рекорду.

“Купив літак DH-60G... Перелетів з Лондона через Париж і Ніццу до Риму, де тренувався до польоту, - читаємо у статті “De Havilland DH-60 “Moth”, 1925” в Інтернеті. - Літак отримав реєстраційні знаки SP-AEU і водночас був перероблений на одномісний шляхом обладнання додаткового бака для палива у передній країні. Стартував 15.03.1931 року в Римі”.

Відтак сміливець перелетів над морем, Близьким і Середнім Сходом, Індією та Бірмою аж до Бангкоку, що в Таїланді (маршрут див у Довідці – прим. ред.). На наступному відтинку літак розбився, а пілот був поранений, подає автор статті “Historia De Havilland DH-82A Tiger Moth II”. Аварія сталася в Лаосі через бурю. Каетан Чарковський-Голеєвський втратив праве око і змушений був припинити мандрівку далі – до Ханоя, Гонконгу, Шанхаю і Токіо.

“Пан граф повернувся до Польщі (Західна Україна до війни була під Польщею – прим. ред.) і попри втрату правого ока літав далі, - пише у згаданій статті “Historia De Havilland...”. Уже у 1932-му вийшла книга пілота “SP-AEU, 13 днів польоту над Азією”.

Більше того, 3 червня 1933-го, у рік народження своєї старшої доньки Рози-Анни-Христини-Ольги, встановив рекорд перельоту планером на відстань – здолав на безмоторному залізному птахові 44,8 км.

У ті часи уродженець Загребелля жив уже під Львовом – у маєтку в селі Гряда. Зібрав у себе цінну колекцію родинних старожитностей. У столиці Галичини граф підтримував Авіаційну спілку студентів Львівської політехніки і завдяки йому, як подає Вікіпедія, у 1933 році товариство отримало власні планери.

“Чарковський-Голеєвський – власник маєтку на Тернопільщині – був ентузіастом авіації, а спонсорство трактував як хобі”, - зазначає Адам Скарбінський у статті Kolebka Polskiego szybownictwa.

Перед Другою світовою граф був уже в резерві польського війська. Він належав до дев'ятої механізованої кавалеріїської бригади восьмого полку уланів. У 1938-му Чарковський-Голеєвський викупив у своєї родички ціле село Стрілки у теперішньому Перемишлянському районі. Вочевидь, мав плани на майбутнє і прагнув далі розвивати авіацію. Але не так сталося – по війні опинився у діаспорі в Мюнхені. Протягом 1951-1962 років працював у польському відділі радіо “Вільна Європа” і навіть писав та видавав історичні праці.

У 1958-му в цього вихідця з наших країв від другої дружини народилася донька Діана-Єлизавета. У Галичину граф Каетан уже не повернувся, не був навіть на похоронах рідного батька Тадея, який помер у 1945-му в Борщеві. А декого з його родичів узагалі замордували у Катині. Навіть замок Чарковських-Голеєвських, цінна пам'ятка архітектури, стоїть руїною на околиці Висічки, невеликого тепер села, до якого туристи їдуть нечасто – дорога туди просто нікудишня.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Вернувся би в Тернопіль на похорон батька був би заарештований. Можна зрозуміти
  • Anonymous

    От дізнався про цього чоловіка - мусів написати. Адже і в наші дні не кожен на таку мандрівку наважиться
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up