Як виглядав Тернопільський став у 50-60-тих роках

Як виглядав Тернопільський став у 50-60-тих роках

Декілька фото-спогадів про те, як виглядало Тернопільське озеро в 1965 році та останніми роками, поширив у своїй сторінці в соцмережах колекціонер старих світлин Тернополя Віктор Мадрі.

На ретро-фото Ставу з боку Надставної церкви видно багато човнів. Тепер на цьому місці порожньо.

Відео дня

Редакція "20 хвилин" підшукала ще декілька ретро фото Тернопільського озера.

Тернопільська дамба в 50-х роках

У 50-х роках однією із перших споруд на Тернопільському ставі був маленький ресторанчик-кафе "Поплавок", що розташовувався на береговій лінії біля самої води, а над водою від нього була велика дубова тераса.

Поряд із "Поплавком" офіційно працював перший пляж у Тернополі - "Ближній пляж". На сьогоднішній день місце стоїть закинутим, але від ресторану залишилася будівля, яка стоїть пусткою та потребує ремонту.
Нагадаємо: Декілька років тому на сайті міськради тернополянин опублікував петицію з пропозицією відновити на цьому місці заклад харчування та пляж поблизу.


Фото 1965 року

Довідка: Під час Другої світової війни Тернопільський став був повністю знищений. А саме в 1950-их роках відбувається масштабна відбудова Тернополя. Став почали відновлювати у 1956 році. Тоді збудували нову дамбу, а рівень води став вищим, ніж було раніше. Нове водосховище зайняло значно більшу площу — понад 300 гектарів, і назвали його Комсомольським озером. У той же час проходять так звані суботники з благоустрою територій довкола озера. Між водоймою та центром міста заклали парк імені Шевченка, який протягнувся вздовж східного берега водойми. Відреставрували і Старий Замок, у якому згодом розмістився Палац спорту.

Впритул до нього прибудували красивий будиночок ресторану «Хвиля». Над рестораном була тераса, з якої відкривалась чудова панорама озера. На південно-східному березі був створений міський пляж. Уся набережна вздовж парку була оформлена в неокласичному стилі, який у ті часи був досить поширеним. Були споруджені альтанка та інші декоративні об'єкти. В цей же період був споруджений славнозвісний острів Кохання. Щоправда, це тепер його так називають. Тоді він був названий на честь тодішнього міського голови Сидоренка. (За інф. Вікіпедії.)


Як виглядає Тернопільський став сьогодні (Фото 2019 рік)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Андрій

    а незадовбало одні і ті ж фотки постійно закидати?!...
  • моп

    то тако подивишся і думаєш що якась венеція стільки човнів а  то у нас таке було чи то човни дешеві були чи рибаків поменшало
  • Віталій Володимирович

    Пам’ятаю як то було (
  • Tanya Pastushenko

    60 х, не зрівнянно краще !!!

    Богдан Богданович reply Tanya Pastushenko

    Надал спортив правда ??? Особливо після того як зробив нову набережну, запустив катамарани, встановив фонтани з підсвіткою.   А шо це Львівяни постять фото старого Тернополя, свого мухосранська їм мало ??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up