Як змінився гідропарк «Топільче» за 35 років. Ми відтворили унікальні ретро-фото

Як змінився гідропарк «Топільче» за 35 років. Ми відтворили унікальні ретро-фото

Гідропарк «Топільче» – наймолодший парк Тернополя. Офіційно його відкрили 1985 році. Ми відтворили унікальні фото з одного ракурсу. Дивіться та порівнюйте, як було раніше і як стало тепер!

Парк розташований між мікрорайонами «Центр», «Дружба» та «Оболоня». У 1960–х коли лише зводили масив «дружба», на місці парку був пустир. Туди зливали пульпу, яку викачували зі ставу, а на місці, де зараз головна алея парку, була дорога.

Згодом там вирішили облаштувати парк. Його назвали «Піонерським». Закладали та облаштовували парк силами тернополян – до робіт залучали студентів, школярів, працівників різних підприємств.

У 1983 році відкрили першу чергу гідропарку. У 1985—1987 роках парк був реконструйований. Відтворенні з одного ракурсу фото – саме після реконструкції, зроблені 1987 року. 

Відео дня

Ось так раніше виглядав стенд з назвою парку. Тепер це конструкція, на якій можна прочитати та побачити основні локації парку.

Ось як виглядала центральна алея. В наш час оновили фонтани, додали вертикальне озеленення на клумбах, встановили нові лавки. Також з’явився найбільший в області прапор. Флагшток висотою 50 метрів. Навколо частину алеї заклали бруківкою.

Фонтани також змінили свій вигляд. Наразі вони не працюють. Їх мають відремонтувати.

А так виглядав Козацький острівець. Раніше там була дерев’яна фортеця. Також на ньому стояв дерев’яний корабель. Фортецю реконструювали і зробили з каменю.

Це місток неподалік головного входу в парк, зі сторони Руської. Раніше він був дерев’яний, тепер – металевий. Оновили пішохідні алеї.

Поруч біля водойми на насипу сидів Буратіно. Таких фігур у парку було кілька десятків. Це були казкові герої.

– Багато поколінь тернополян виросло з відчуттям, що знають, де живуть казки – адже у парку «Топільче» на дітей чекали дерев’яні казкові герої, – пише тернополянин Віктор Мадрі. – Курочка Ряба, дід та баба, Буратіно на острівку, веселі гноми на галявинці. Але мало хто знає, що автор цих робіт – славетний відомий на увесь світ лемківський скульптор Іван Мердак. З 1965 року він жив та працював у Тернополі. На посаді художника обласного виробничо-художнього комбінату талановито втілив завдання на виготовлення паркової скульптури. На жаль, час працює проти дерева…

На жаль, дерев’яні скульптури руйнуються. Працівники парку намагаються врятувати їх, фарбують їх, щоб захистити від дощів та сонця. Буратіно – один з небагатьох дерев’яних персонажів, яких ще можна побачити в парку. Щоправда, лишився він без носа.

Зоокуточок залишився і до наших днів, щоправда замінили композицію біля звіринця, оновили паркан. Загон для птахів зробили закритим, щоб туди не могли залетіти дикі птахи. Це ставало причиною спалаху пташиного грипу і загибелі тварин.

У звіринцю живуть олені, вівці, страуси, віслюки, лами, коні та багато інших тварин. Сюди люблять приходити тернополяни та гості міста разом з дітьми.

А ось так виглядав вхід до парку зі сторони дамби. Будівля на фоні – готель «Москва», який перейменували у «Галичину».

А яким ви пам’ятаєте парк «Топільче»? Чи подобаються вам зміни? Напишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач02

    За дерев'яними скульптурами з казок ніхто не фарбував ,можливо зараз ,але по буратіно видно який він занедбаний,також мені більше сподобався який раніше був парк і козацький острівок.
    Особливо подобались дерев'яні персонажі з казок...
  • Петро Кушнір

    Раніше були болота,потім парк,а зараз площадка ,для забудови,потихеньку,потихеньку лисий забудує як і решта парків і кутковецький ліс....

keyboard_arrow_up