Як змінився Старий парк Тернополя. Ми відтворили ретро–фото з одного ракурсу!

Як змінився Старий парк Тернополя. Ми відтворили ретро–фото з одного ракурсу!

Старий парк — найстаріший з парків Тернополя, засаджений наприкінці XIX століття. Це парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва. У 1970—1991 роках називався «Парк Слави». Ми відтворили ретро фотографії з парку. Дивіться, як він змінився!

У 1861 році парк закладено стараннями тодішнього бургомістра Володимира Мандля. Керував розбивкою парку відомий ботанічний садівник зі Львова — К. Бауер. Хоча цей парк був невеликий за розміром, проте він був гарно впорядкований.

29 вересня 1896 року на честь 300-ліття Брестської Унії в парку насипано Холм Унії. За радянських часів його реконструювали та зробили пагорб слави.

Під час Другої світової війни парк було зруйновано. З квітня 1944 року Старий парк став місцем поховання загиблих радянських солдат. 1970 році на місці Холма Унії радянська влада насипала Курган Слави і спорудила меморіальний комплекс.

Відео дня

Це фото пагорба до Другої світової війни.

Після війни на пагорбі встановили ам’ятник Леніна.

Згодом замість Леніна на пагорбі почали облаштовувати «вічний вогонь».  Це фото під час реконструкції пагора та наш час.

У середині 50–х років на вході до парку був пам’ятник – Ленін та Сталін.

В 60-их роках при вході в парк був деревяний літній кінотетр.

У 1984 біля парку почали встановлювати монумент «Материнський поклик». Це унікальні фото зі встановленням скульптури.

А це «Материнський поклик» наприкінці 80–х років та в наш час.

Ось так відзначали День перемоги. Зараз пагорб слави та монумент не в найкращому стані.

А так виглядав пагорб раніше і нині.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Михайло Кіцкай

    Наші пращури думали про культуру та красу...теперешні лисі і головки думають тільки про гроші з за забудов і руйнують "занедбані"парки скорочуючи їх об'єми в рази...навіть під час війни приймають рішення про знищення парків та будівництво
  • Читач32

    Всі наші парки занедбані і закинуті.
  • Читач10

    Зараз потрібно прикласти зусилля щоб перемогти ворона а не робити наразі непотрібні роботи  бо як непроженем ворога то все що маємо ворог знищить як маріуполь
  • Читач30

    Давайте всіі  сили і  грош і спрямуємо на закінчення війни .а то одні гинуть а тут думають  як без пива жити.таблички  монументи.всьому час.

keyboard_arrow_up