Яка доля радянських пам’ятників у Тернополі? Ми дізналися

Яка доля радянських пам’ятників у Тернополі? Ми дізналися

Після початку російсько–української війни у місті вирішили позбутися всього російського та радянського. Вже демонтували пам’ятник Пушкіну та Літак на східному. Однак у Тернополі ще є чимало монументів пов’язаних з радянськими героями чи мілітаризмом. Ми дізналися – чи демонтують їх.

У Тернополі раніше було чимало пам’ятників радянським вождям, комуністичним лідерам, численні такни, гаубиці та вулиці імені радянських чи російських діячів. Однак після здобуття Україною незалежності більшість цих монументів демонтувли.

Що залишилося

Біля гуртожитку «Чайка», що неподалік «Циганки», ще стоїть пам’ятник Герою-матросу. Він був встановлений ще в 1960-х поблизу Надставної церкви. У 1990-му році його перемістили. Яке ж відношення має радянський матрос до такого «портового міста» Тернопіль? Насправді ж він з’явився у нас не випадково.

Відео дня

– Хоча Тернопіль розташований  далеко від моря, цей пам’ятник з’явився не просто так, – розповідає тернополянин Антон Марчевський. – У Тернополі існувала морська школа ДТСААФ. Також у післявоєнний період під час відбудовування міста встановлювали різні монументи. Пам'ятник матросу встановили ще й через те, що в Тернополі була човнова станція і стоянка катерів. У середині 60-х років пірс та пляж біля замку демонтували, оскільки в тому місці застоювалась вода. Ще деякий час пам’ятник стояв на своєму місці, а після того, як збудували приміщення готелю «Чайка», монумент перенесли. Тут він знаходиться вже близько 30-ти років. Щоправда, "Чайка" - уже не готель, а гуртожиток  об'єднання громадян тернопільської обласної організації Товариства сприяння оборони України.

Тепер пам’ятник в не найкращому стані – обріс лишайником та мохом. Постамент зруйнували, коли встановлювали МАФ.

Найбільше радянських монументів знаходяться у Старому парку. У 1970—1991 він носив назву «Парк слави». На головній алеї парку встановлено шість погрудь загиблим радянським солдатам: А. П. Живова, М. Г. Пігорєва, В. А. Чалдаєва, Г. В. Танцорова, М. Г. Карпенка, О. П. Максимовича.

Біля входу в парк є меморіал з написом: «З’єднанням і частинам, які відзначилися при визволенні Тернопільщини від німецько–фашистських загарбників наказом верховного головнокомандуючого присвоєно почесні найменування».

Поруч з меморіалом, стоїть радянська військова техніка БТР, гаубиця та танк. Тут часто можна побачити дітей, які вилазять на техніку.

«Вічний» вогонь давно перетворився на руїну та смітник. Сходи на пагорб в аварійному стані – потрібно бути обережним, піднімаючись по них. На пагорбі – композиція із шести бетонних пілонів, що символізують переможний салют. Ці бетонні блоки збереглися в хорошому стані. Однак всі вони розмальовані вандалами.

Біля алеї Героїв у Старому парку розміщене військове кладовище, відкрите в 1944 р. Тут поховані 4 Герої Радянського Союзу — Олександр Максименко, Микола Карпенко, Анатолій Живов, Григорій Танцоров та ще 226 воїнів. Усього 27 горизонтальних плит із темно-сірого граніту в три ряди, на яких викарбувані імена загиблих. Однак чи місце братській могилі посеред міського парку? ЧИ не доречніше було б перенести братську могилу на Микулинецьке кладовище, де є алея та монументи загиблим солдатам під час Другої світової? Ми звернулися з цим питанням до міської ради.

Чм декомунізують пам’ятники

Ми звернулися до міської ради з інформаційним запитом. Запитали у влади, чи планують демонтувати чи перенести ці монументи та пам’ятники.

 Як вдалося з’ясувати – серед цих об’єктів наразі вже вирішили долю Старого парку. Меморіали – демонтують, а сам парк хочуть оновити.

На засіданні виконавчого комітету було також прийняте рішення «Про розгляд петиції», де зокрема визначено управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології забезпечити виконання робіт з демонтажу пам’ятників та пам’ятних знаків радянської символіки на території Старого парку, – повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич.

Також в міській раді нам повідомили, що з метою зміни найменування усіх об’єктів, що пов’язані з радянськими назвами чи пропагандою російської культури на території Тернопільської міської територіальної громади, розпорядженням міського голови створено комісію з питань найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, які містять російське походження, за участю голів депутатських фракцій Тернопільської міської ради, представників виконавчих органів ради, істориків-краєзнавців та філологів. За результатами їх роботи буде проведено громадське обговорення.

Вулиці міста, названі на честь радянських та російських діячів, планують перейменувати.

Дана комісія також буде розглядати питання проведення демонтажів об’єктів, що мають російське або радянське походження. За результатами роботи комісії буде прийняте рішення щодо демонтажу об’єктів, яке буде винесено на розгляд виконавчого комітету Тернопільської міської ради.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Марія Марголич

    Звичайно, не місце похованням в парку. Але не варто тепер щось змінювати, це вже є. А як тоді з похованнями священників в самому центрі міста (біля Зеленої церкви), в парку, які відбулись тепер, пару років тому? Хто давав дозвіл?
  • Читач15

    Давайте перестанемо турбувати померлих, а саме переносити їхні кістки з одного місці в інше заради інтересів паркових забудовників ( компанії Сергій і к´)). Якщо ми зараз не цінуємо історії наших предків, то наші нащадки так само на наших кістках будуть будувати будівлі, а кістки будуть переносити з місця на місце і ніколи не буде духовного спокою. Пам‘ятайте турбувати мертвих це великий гріх.
  • Петро Ктитор

    Давно пора зробити порядок у Старому парку, перетворивши його на куточок відпочинку для містян. Зараз він подібний на занедбане кладовище. Загиблих "визволителів", зрозуміло, треба перепоховати, радянські символи позабирати.
  • VITALYA F

    Поверніть літак на своє місце бо те, що залишилось і стирчить із землі дуже на.... член схоже!

keyboard_arrow_up