Якими були радянські пам'ятники у Тернополі

Якими були радянські пам'ятники у Тернополі
Монументи Сталіну, Леніну, Марксу, Горькому, Галану, Затонському, радянський обеліск і танк на вулицях міста роками наголошували тернополянам, хто для них має бути головним. Але, незважаючи на це, Тернопіль став першим містом у СРСР, де взялися знімати вождя.

 

Тернополян зобов’язували ходити на “ленінські читання, тематичні вечори, науково-теоретичні конференції, ленінські суботи”. Показово, що “вечори цікавих зустрічей та різні форми виховання на революційних, бойових і трудових традиціях партії і народу” організовували саме у дні великих релігійних свят. Більше того, вигляд усього Тернополя мав переконувати — тут тріумфують Маркс, Ленін і Червона армія. У місті в 1973 році, як засвідчує “Історія міст і сіл УРСР”, працювали понад 1300 лекторів-агітаторів.


“Тернопільчани шанують пам’ять тих, хто віддав своє життя за визволення міста від фашистських загарбників. Іменами героїв, які визволили Тернопіль, названо вулиці міста”, — подає щойно згадана книга.

Відео дня
> Показово, що й на 22-му році незалежності вулиці героїв Живова, Карпенка і Танцорова залишаються. Стоїть і Пушкін, щоправда, напис на його монументі тепер українською. Натомість згадки ідеологів тоталітарної доби, які прикривалися простими солдатами і разом з нацистами розв’язали Другу світову, у нашому місті ліквідували. А ліквідовувати було що — місто “прикрашали” численні пам’ятники вождям.


“1959 року при в’їзді до міста з боку Львова встановлено дев’ятнадцятиметровий обеліск на честь воїнів-визволителів, у травні 1969 року на новому житловому масиві “Дружба” встановлено на п’єдестал танк Т-34, 9 травня 1970 року в міському парку відкрито меморіал Слави визволителям та запалено вічний вогонь. У грудні 1972 року на вулиці Леніна встановлено високий постамент, а на ньому — літак — на честь льотчиків, які відзначилися в боях за визволення Тернополя”, — писали М. В. Соколов та Ф. Ф. Чернявський в “Історії міст і сіл УРСР”.


Натомість пам’ятників Іллічу в Тернополі було аж два. Щоправда, стояли вони у різний час.

“Старий парк розташований у південній частині міста. В глибині його, на високому пагорбі в оточенні зелених шатів височить пам’ятник засновникові Комуністичної партії і Радянської держави В. І. Леніну”, — читаємо у книжечці “Тернопіль” авторства В. Андєєва та М. Приходька від 1964 року.

Тобто пам’ятник Леніну стояв на тому ж пагорбі, на якому згодом зробили меморіал слави — у народі його досі називають табуреткою. Одначе найпоказовішим є навіть не сам вождь, а те, що його встановили на пагорбі зовсім не Слави, а Берестейської унії.

Horjkyi
“З нагоди 300-річчя Берестейської унії у парку насипали пагорб, якому судилося пережити вже більше як сто років, — повідомляє Любомира Бойцун у книзі “Тернопіль у плині літ”. — Тепер він становить основу сучасного пагорбу Слави”.
Horjkyi

Що цікаво, землю для пагорба взяли під час вирівнювання місця під теперішній міський стадіон. Звісно, що згадувати про такі речі радянські автори не могли. Адже радянська влада визволила Тернопіль не тільки від нацистів, а й від УГКЦ — у 1946-му церкву загнали у підпілля.

Щодо другого пам’ятника Леніну, то він стояв там, де тепер Данило Галицький.

Halan
“В листопаді 1967 року на честь 50-річниці Великого Жовтня на площі Свободи відбулось урочисте відкриття пам’ятника… В. І. Леніну. З великою любов’ю трудящі міста, молодь, піонери й школярі віддають шану вождеві трудящих усього світу”, — читаємо у тодішніх книгах.

До Леніна і справді водили дітей з усього міста з різних нагод.


“Всіма своїми здобутками, вільним, щасливим життям трудящі Тернополя завдячують рідній Комуністичній партії та її засновнику і вождю — Володимиру Іллічу Леніну”, — переконували Б. Б. Ельгорт, В. Г. Лопата та Ф. Ф. Чернявський у книжечці “Тернопіль. Історико-краєзнавчий нарис”, виданій у 1979 році.

А на доказ величі вождя наводили вірш тернопільського поета Володимира Вихруща “Квіти Іллічу”

“Ідуть ткачі,

Студенти, вчені.

У мирнім небі —

Дзвін пісень,

І з п’єдесталу рідний Ленін

Благословля щасливий день”.

Писати про Леніна, як вважали ідеологи в СРСР, мали всі поети. Інакше — таврування, звільнення, тюрма, а то й смерть, як у випадку з Василем Симоненком.

Одначе вождь світового пролетаріату був не один. Приміром, на місці пам’ятнику Стецьку за Союзу стояло погруддя Карлу Марксу, на місці пам’ятника Андреєві Шептицькому — Максим Горький, замість погруддя Володимиру Гнатюку біля педінституту — Ярослав Галан. Той самий, який писав: “плюю на папу”. Пам’ятник комуністу Володимиру Затонському всі могли бачити на місці сучасного пам’ятника Івану Горбачевському. Був ще пам’ятник Сталіну на сучасному бульв. Шевченка, поблизу фінансового управління. Та його зняли тихенько вночі ще в часи Хрущова.

Час на решту монументів доби тоталітаризму прийшов у Тернополі уже у 1990-му.

“Демонтувати (перенести) пам’ятник В.І.Леніну, Я.Галану, В.Затонському, К.Марксу у Тернополі до 450-ліття… Комісії по культурі і національному відродженню з архітектурно-художньою Радою при міськвиконкомі при залученні творчих спілок дати висновки про художню цінність пам’ятка М.Горькому… Виходячи з пропозиції заборони пропаганди культу сили, демонтувати у громадських місцях всі пам’ятники військової техніки”, — таке рішення прийняла Тернопільська міськрада 21 скликання на сесії 18 липня 1990-го.

Також депутати вирішили демонтувати “Обеліск Слави”, який у народі називали “мрією імпотента”. Взамін міськрада доручила комісіям з питань культури і нацвідродження, будівництва та архітектури спільно з відповідними службами міськвиконкому та з урахуванням громадської думки визначити місця для встановлення пам’ятників Данилу Галицькому, Тарасу Шевченку, Івану Франку, Соломії Крушельницькій, Лесю Курбасу.

За рішенням демонтувати пам’ятник Леніну Тернопіль став першим містом у СРСР. Одначе за швидкістю втілення задуму наше місто випередив Червоноград на Львівщині, колишній Кристинопіль.

Демонтувати пам’ятник взялися 8 серпня 1990 року. Подія була настільки резонансною, що на площі зібралися тисячі тернополян. А з Києва прибув заступник міністра МВС УРСР генерал Бредов. Він намагався залякати тернополян, та не вийшло. Труднощі виникли навіть з тим, де взяти кран для демонтажу. Оскільки всі підприємства відмовилися дати кран, тодішній заступник голови міськвиконкому Юліан Осадчук взяв машину нібито для демонтажу теплотраси біля будинку партпрацівників. Коли ж водієві сказали їхати до Леніна, той зомлів дорогою з переляку. Але серед присутніх на площі був кранівник Михайло Кульчицький — він і взявся за роботу. Вождя підпиляли і за 15 хвилин він уже був у кузові вантажівки. Решту радянських монументів у Тернополі зникали вже з меншими емоціями.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (56)
  • Anonymous

    АТІКУС ,100 ПРОЦ, ПІДТРИМУЮ,

    Anonymous reply Anonymous

    Аттікус - " бендерівська" дурня від слова Бендер той которий Остап ну а він вже точно до Тернополя не мав ніякого відношення, Хіба тільки його 400 " сравнітєльно чєстних способов отйома дєнєг" взяла на озброєння місцева влада.
  • Anonymous

    Якою охайною та просторою була площа Перемоги, а що з нею зробили!!! А що ще зроблять......

    Anonymous reply Anonymous

    Що зроблять? Уяви там махіну, типу Новуса, і купу автомобілів - ось тобі і відповідь. Неймовірно просто забивати людям голови ідеологічними гаслами, "нашивши" героїв, яких треба будь-що канонізувати, а в цей час, "під шумок", роздеребанити півміста, щоб потім, коли люди схаменуться від всієї "бендерівської" дурні, було за що втікти за кордон. Але про що це я.... Обеліск, по словам деяких "розумників" на цьому - аварійно-небезпечна споруда, а от ТРЦ посередині траси на Львів - в самий раз!
  • Anonymous

    Замість ліворадикалів з пам'ятниками Леніна, Маркса прийшли праворадикали з пам'ятником Бандері. Що від того помінялось? Кал лишився калом. "Кляті москалі" крім цих пам'ятників збудували школи, садочки, заводи, фабрики, теперішні "патріоти" торгово-розважальні центри, кабаки. Що людям потрібніше, те що збудували колишні, чи те що збудували теперішні? Правду кажуть, руйнувати, це не будувати.

    Anonymous reply Anonymous

    Як би тобі доступніше пояснити. Розвалили не патріоти, а ті ж самі що й були при владі тоді, тільки перейшли під інший прапор. А ставити в заслугу радянській владі будівництво фабрик і заводів - також дуже сумнівно. Фабрики і заводи побудували б за будь-якої влади після війни. Інша справа чому в умовах ринкової економіки продукція тих самих заводів виявилася неконкурентноспроможною.

    Anonymous reply Anonymous

    Не будь яка влада будувала б школи, садки, заводи. Якби війна закінчилась з протилежним результатом, то фашисти б цього точно не будували для "унтерменшів" (недолюдей), як вони називали слов'ян, які мали б обслуговувати фашистів-арійців. Про перемогу УПА в тій війні не варто говорити, тому що це було з області фантастики.

    Anonymous reply Anonymous

    А якщо розглянути третій варіант: Західна Україна не входить до складу СРСР і отримує свою незалежність. Може б нам не довелося із таким сумом дивитися зараз на Європу і розуміти, що ми ніколи її не наздоженем за рівнем розвитку?

    Anonymous reply Anonymous

    Розсмішили. Скільки протрималась ЗУНР в 1918році? Причини знаєте? А наслідки Ризького мирного договору 1921року? Отримання незалежності Західної України в першій половині 20ст., така ж утопія як перемога УПА в 2-й світовій.

    Anonymous reply Anonymous

    Про утопію згоден. Але попри те, що вожді будували свій комунізм, люди його не чекали, люди працювали, отримували пристойні зарплати, отримували безкоштовні квартири (так зараз більша половина України живе в квартирах, отриманих при "клятих комуняках"). При них збереглась українську мова, пісні, фольклор. Фашисти цього б недопустили, вони визнавали тільки свою арійську расу. План Гітлера був знищити 30млн слов'ян.

    Anonymous reply Anonymous

    Обеліск знали ше і по причині того що в нього не раз попадали машини.Бо це просто чиясь "геніальна" ідея - посеред дороги поставити стовпа.

    Anonymous reply Anonymous

    Тобі "геніально" лапші на вуха на вішали. Ніхто в нього не врізався, тому що раніше не було бухих мажорів за кермом. І якщо ти уважно придивишся до фото, то побачиш, що смуги були чітко розділені широкою клумбою. Така сама була зверху. Треба було бути в гі*но обдовбаним, щоб в нього врізатись

    Anonymous reply Anonymous

    Я бачу, що ти також вправляєшся у мистицтві навішування лапші. В савєцкам саюзе ДТП не було як і сексу ))) Тримай http://auto.fishki.net/comment.php?id=182640

    Anonymous reply Anonymous

    А чому ніхто не згадує памятник як казали "матросу". Оце дійсно памятник прикольний - скільки років вже його немає а скажи любому рибаку " ловив біля матроса" і всі добре в курсі де саме.

    Anonymous reply Anonymous

    І я про це кажу. Потрібно його перенести назад, туди до Надставної церкви з Циганки, добре, що хоч зберігся цілим і неушкодженим (за ним трохи доглядають). Треба, вже і давали пропозиції і багато чого... поки безрезультатно, але нічого, головне що він є, і збережений. А перенесли його ще за часів Союзу...

    Anonymous reply Anonymous

    Правильно, пам`ятник матросу Петру Кішці повернути назад як і пам`ятник Перемозі - Т-34!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Я все дитинство там прожив - ні разу такого не памятаю

    Anonymous reply Anonymous

    Не більша утопія ніж "щасливе комуністичне майбутнє", але це не заважало вождям і вождикам будувати його довгих 70 років...

    Anonymous reply Anonymous

    І людям було глибоко наплювати коли прийде комунізм, люди мали роботу, зарплату, стабільність. Я не фанат союзу, але далеко не все так було погано, як показують тут деякі "патріоти".

    Anonymous reply Anonymous

    галичину гітлер включив до території рейху. якщо цікаво, пошукай в інтернеті: "third rich borders"

    Anonymous reply Anonymous

    Галичину без жидів, поляків і українців. зате з німцями... ну що, зіґ хайль?

    Anonymous reply Anonymous

    Всім історикам відомий план "Ост" по колонізації всієї території до Уралу, і створення 5 губернаторств. "Експерт східного міністерства Ерхард Ветцель після ознайомленням з основним планом запропонував свої пропозиції. Вони зводились до наступного: впродовж 30 років пропонувалось збільшити кількість населення що підлягало виселенню. Виселити 65 % населення Західної України, 75 % населення Білорусі, значну частину населення Литви, Латвії, Естонії. На вивільненій території мали плани поселити 45 млн німців. Корінне населення (за розрахунками есесівців, 14 млн чоловік), що залишилося б на даних територіях, планувалося поступово онімечити і використовувати як некваліфіковану робочу силу".

    Anonymous reply Anonymous

    2013 рік... ми зараз і є некваліфіковіана робоча сила...
  • Anonymous

    Підтримую 100 процентів Атікуса,правий у всьому, тошнить від деяких памятників поставленних за вільноі Украіни ,І більше вони ні на що не спромоглися,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up