Її підірвали більшовики та відбудували вже за Незалежності: як змінювалась Жовта церква у Тернополі

Її підірвали більшовики та відбудували вже за Незалежності: як змінювалась Жовта церква у Тернополі

Церква Успення Пресвятої Богородиці або «Жовта церква», як її називають багато місцевих, пережила чимало. Її перебудовували, знищували та відновлювали. Ми відтворили унікальні фото цього храму. Дивіться та порівнюйте, як він змінився!

Першу церкву на цьому місті збудували 1636 року. Вона була дерев’яна. При Успенській церкві був монастир, який закрили до кінця 19 століття. У 1836 році дерев'яну церкву розібрали й на її місці звели муровану в стилі ампір із трьома візантійськими банями-куполами та дзвіницею із тесаного каменю.

Ось так виглядала церква 1902 року та в наші дні.

Відео дня

Так виглядала церква у 30–х роках. Поруч росло багато дерев.

На відміну від багатьох інших храмів міста, ця церква майже не постраждала під час Другої світової війни. Це фото зроблено під час німецької окупації

Одне з небагатьох фото церкви напередодні її знищення більшовицькою владою.

А це фото датоване 19 жовтня 1962 року. Воно є одним з останніх. Вже цього року церкву підірвали. Від неї лишився фундамент.

 Як пригадують тернополяни, мотивували знищення церкви тим, що вона була поруч зі школою.

– В тому була і підлість. Спочатку збудували школу, а потім заявили, що біля школи не може бути церква, – згадує Юліан Волянський.

– Це була самодіяльність місцевих комуністичних ідіотів, адже такого закону не було, – пише рій Мокрій.

Дехто з місцевих пригадує руїни після підриву.

– Пам’ятаю, одного дня я проходив біля церкви. Наступного дня, коли знову там проходив, церква була вже підірвана групою підривників з Харкова і на її місці були руїни. Хвилину постояв, помолився, перехрестився… Московити знищували церкви по всій Україні, – згаду Богдан Климчук. 

Однак коли України виборола свою незалежність – цервку вирішили відбудувати у 1991 році на старому фундаменті. Ось так виглядало будівництво церкви:

Сучасна церква відрізняється від давньої. Але під час будівництва намагалися відновити саме той вигляд, який був раніше.

А ви знаєте, як знищували або відбудовували Жовту церкву? Пишіть свої спогади у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up