Зруйнували костел – збудували ЦУМ. Відтворили ретро-фото центрального універмагу Тернополя

Зруйнували костел – збудували ЦУМ. Відтворили ретро-фото центрального універмагу Тернополя
  • Центральний універмаг розташований на місці парафіяльного костелу Матері Божої Неустанної Помочі. Коли святиню знищили – почалось будівництво універмагу.
  • Читайте, як знищили унікальну святиню. Скільки коштувало будівництво універмагу та як він змінювався. Буде цікаво!

Про минуле нашого міста читайте у розділі «Ретро Тернопіль». Там ви знайдете не лише публікації серії «З одного ракурсу», а й історії кульових закладів, відомих будівель міста та багато чого цікавого і пізнавального!

На місці сучасного ЦУМу раніше був Парафіяльний костел. Він був окрасою Тернополя (ріг вулиць Руської і Міцкевича — сучасного бульвару Шевченка). Велична і витончена споруда в неоготичному стилі вражала своєю красою і довершеністю. 62-метрова струнка вежа-шпиль, ніби пориваючись у небо, домінувала над усім містом. Вона слугувала навіть спостережною пожежною вежею. Дивували своєю красою вітражі й внутрішнє оздоблення, особливо різьба головного вівтаря і амвона. Споруджувався цей красень за проектом відомого львівського архітектора професора Теодора Ма́р'яна Тальовського.

Під час Другої світової війни він зазнав ушкоджень через бомбардування. Тому радянська влада вирішила його демонтувати. Однак чимало краєзнавців та тернополян вважають – костел у центрі міста «муляв» очі комуністичній владі, адже вони проводили антирелігійну політику.

Відео дня

Те, що костел знищила не війна, а радянська влада, свідчать не лише фотографії споруди після війни, а і спогади людей, які ходили на службу у святиню у «зруйновану» будівлю після війни. На відеозаписах спогадів української громадської діячки, акторки фільму «Назви своє ім’я», корінної тернополянки та свідка боїв за Тернопіль Ірини Максимів, можна почути, що стан костелу був хороший після війни. Всередині все було ціле.

– У костелі після боїв були відправи, ми ходили туди, – розповідала Ірина Максимів. – Всередині нічого не було понищено. Все було цілісіньке. З 1954 року його вже почали нищити. Поки ще поляки були в Тернополі – він стояв цілий, а потім почались вивезення – тих туди, тих сюди. Тоді й закрили костел, як поляків вивезли. Ще після боїв всередині був орган. А потім він кудись подівся, та і все десь поділось…

Руйнувати костел почали 1954 року – в місті лунали вибухи.

Будівництво нового універмагу коштувало чималих коштів. Ось що пише тернополянин Віктор Мадрі:

– Колись обласна газета писала, що Тернопільський універсальний магазин – споруда, яких небагато навіть у республіці. Вартість її разом з обладнанням становить близько шести мільйонів карбованців. У підсобних приміщеннях і на стелажах є різноманітних товарів на 17 з лишком мільйонів карбованців.

Ось одне з небагатьох фото костелу, які збереглися до наших днів. Це фото зробили незадовго до зруйнування споруди та початку будівництва універмагу.

Ось так будували Універмаг у 1957 році.

Це фото з газети. 1957 рік – триває будівництво універмагу.

На старій світлині (орієнтовно 1958 рік) можна побачити фонтан «Грибочок» на тодішньому бульварі Карла Маркса. На місці цього фонтану тепер фонтан «Квітка терену». Позаду – будівництво ЦУМу на завершальній стадії. Ще без вікон та вивісок.

Ось так виглядала будівля після відкриття. Напис «Універмаг» був на фасаді. Він не зберігся до нашого часу.

Це 60–ті роки. На даху встановили рекламу. Можна розгледіти частину напису, де вказано, що в універмазі завжди в широкому асортименті тканини, одяг, взуття, трикотаж, посуд…

Початок 70–х років. На вікнах другого поверху агітаційні плакати.

А це імовірно 1976 рік. На агітаційному плакаті ледь можна розгледіти напис «XXV з’їзд…». Такі плакати сповіщали тернополян про з’їзди партії. Вивішували такі і на приміщенні драмтеатру. В наш час фактично весь фасад обліплений рекламою та вивісками.

Це універмаг у 80–х роках та в наш час.

Мало хто знає, але у нашого ЦУМу є «двійники». На фото насправді не універмаг Тернополя, а Пензи. Впродовж 50-60–х років йшло типове проектування і будівництво таких універмагів по всьому СРСР. Погодьтесь, будівлі фактично однакові. Те, що споруда не в Тернополі, видає лише напис російською «УНИВЕРМАГ» і відсутність житлових будинків поруч, які вже були після будівництва тернопільського універмагу.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Тернополя - 20 хвилин

    Долучайся до нашого Telegram-каналу https://t.me/te20minut

keyboard_arrow_up