Батьки волонтерять, малюки — розвиваються: в Тернополі створили креативний простір для дітей

Батьки волонтерять, малюки — розвиваються: в Тернополі створили креативний простір для дітей
  • Активні тернополяни в час війни вирішили турбуватись про розвиток дітлахів. У приміщенні Тернопільської школи-ліцею №6 для малечі облаштували простір для розвитку та корисного проведення часу. 
  • Зараз малюків тут мають змогу залишити не лише тернополяни, але й люди, які прибули в наше місто, тікаючи від війни.

В одній із класних кімнат школи №6 ледь чутно українську музику та дитячі голоси. На гостю малюки реагують привітно. Зустрічаємось з ними в час обідньої перерви. Діти радо розповідають про всі заняття в своїй новій «школі».

У заклад журналістку «20 хвилин» провів один з ініціаторів проєкту тернопільський ресторатор та громадський діяч Володимир Харкавий. Стороннім сюди так просто не потрапити. На вході зустрічає охоронець. Тому дітки можуть навчатись у повній безпеці. 

— Коли почалась війна — звісно, перша реакція — шок. Але далі ми зрозуміли, що маємо жити, боротись і працювати. Кожен на своєму місці. Ми бачимо як активно зараз Тернопіль займається волонтерською діяльністю. І тут виникає питання: а де в цей час діти? Тому ми вирішили подбати про розвиток малюків. Разом з командою ГО "Твій Вектор" вирішили створити місце для їх комфортного перебування та розвитку, — каже Володимир Харкавий. 

Відео дня

Громадська організація «Твій вектор», яку заснував пан Харкавий ще задовго до початку війни покликана об'єднати людей, які прагнуть якісного розвитку освіти України.

У кімнаті для занять знайомимось з Наталією Домбровською, вчителем початкових класів із величезним досвідом і любовю до дітей. Вона також член ГО «Твій вектор». Каже, енергія дітей, які вже встигли скучити за товариством однолітків, неймовірна. 

— Наш проєкт зібрав малюків, чиї батьки, насамперед, зайняті у волонтерській діяльності. Поки батьки на роботі — діти мають теж бути десь зайняті. Оскільки два тижні війни школи були зачинені — ми вирішили створити таку пізнавально-освітню програму, аби діти мали можливість розвитку, — каже вчителька. — Спочатку в нас були дітки тернопільських волонтерів. Зараз тут є чимало дітей, які разом з батьками приїхали з інших регіонів. Дорослі тут теж вже знайшли для себе діяльність, яка допоможе нашим воїнам. А діти тим часом залишаються з нами. 

Освітній процес для цих малюків триває. У центрі вони перебувають по шість годин на день. Щодня з малюками працюють педагоги-волонтери, які придумують для дітей цікаві інтреактивні навчальні та розважальні заняття.

Малюки показують свій креатив, який зробили разом з мамою однієї з вихованок. Пані Анна, разом з донечкою Галею приїхала в Тернопіль з Києва. Жінка каже, що тут, в новому місті, з перших днів включилась в роботу. Адже допомагати зараз має кожен. 

— Ми приїхали з Києва. Мій чоловік, залишився там, боронити рідне місто. А ми з донечкою приїхали в Тернопіль. Зупинились в друзів і я одразу включилась в волонтерство. Ми разом з друзями відправляємо гуманітарну допомогу для Запоріжжя, Мелітополя та інших міст. Сьогодні у мене з'явилось трішки часу і я вирішила його присвятити дітям, — каже жінка.

За освітою пані Анна архітектор. Разом з малюками вони створили креативну карту України, на якій кожен міг відзначити рідне місто. 

Уже з 14 березня більшість Тернопільських шкіл відновлюють онлайн-навчання. Проте освітній простір не припиняє свою діяльність. У після урочний час тут і надалі чекають діток, чиї батьки щодня виборюють перемогу для України. 

Більше інформації для батьків на сторінці Твій Вектор

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up