Червона зона – дистанційно, інші – йдуть до школи, але з обмеженнями. Як навчатимуться на Тернопільщині?

Червона зона – дистанційно, інші – йдуть до школи, але з обмеженнями. Як навчатимуться на Тернопільщині?
  • Шість освітніх закладів взагалі припинили роботу – четвертий клас випустили, а до школи не прийшло жодного першачка.  
  • Цього року школярів до 1 класу орієнтовно 11 110 учнів це на 240 дітей менше, ніж торік.
  • Про всі новації карантинного навчального року - читайте. 

 

Дітей шкільного віку цього навчального року в області поменшало, шкіл – також. 101 тисяча школярів, які цьогоріч підуть до школи, навчатимуться за певними «карантинними» правилами. Якщо місцевість потрапить до «червоної зони» - вчитимуться дистанційно. Про це повідомила начальниця управління освіти та науки облдержадміністрації Ольга Хома.

  • В Тернопільській області припинили діяльність 6 освітніх закладів І ступеню, де діти вийшли з 4 класу, а в 1 клас не прийшло жодної дитини, - пояснила Ольга Хома. – Ще два заклади реорганізували, вони тепер мають нижчий ступінь. Чекаємо ще рішення сесії на реорганізацію інтернатних закладів у ліцеї – але вони діятимуть з 2024 року. Як повноцінні ліцеї, відповідно до нового Закону про загальну середню освіту. Це Збаразька санаторна школа-інтернат, Теребовлянський навчально-виховний комплекс і Бережанська загальноосвітня школа-інтернат з поглибленим вивченням трудового навчання.

Для учнів 1-4 класів масковий режим зняли

Цього року до перших класів на Тернопільщині підуть орієнтовно 11 110 учнів, це на 240 дітей менше, ніж минулоріч. Загалом 101 тис. 4 школяра навчатимуться в школах області.

  • Якщо райони чи громади перебуватимуть в зеленій, жовтій чи помаранчевій зонах - то навчальний процес відбуватиметься в школі, - повідомила про цьогорічні зміни Ольга Хома. - Якщо у червоній – тоді навчання відбуватиметься дистанційно.

Щодо антисептиків, паперових рушників та інших засобів індивідуального захисту – про це мають подбати не батьки, а органи місцевого самоврядування. Якщо ж хто з батьків вирішить забезпечити власну дитину всім індивідуально – сперечатись не будуть.

Відео дня
  • Бачу, райони і ОТГ публікують інформацію про те, що вони закуповують і в якій кількості, але усі вже закупили дезінфікатори, маски, рідке мило та одноразові рушники, - каже Ольга Хома. - Вчора (26 серпня – прим. авт.) прийняте рішення, що антисептики мають бути на воді до навчального закладу. Для учнів 1-4 класів масковий режим зняли, для старших класів маски обов’язкові під часу руху навчальним закладом.

Майже у всіх школах на Тернопільщині молодша та старша школа «розділені» - якщо не корпусами, то, принаймні, поверхами, каже головна освітянка області. У цій «карантинній» ситуації це тільки на руку. Як і те, що молодші і старші школярі мають свої вбиральні – лише ними повинні користуватись відтепер.

  • Ходіння поверхами, особливо старших у корпусі чи на поверсі молодшої школи і навпаки – не рекомендовані, - каже Ольга Хома. – Зараз ми дотримуємось рекомендацій МОН і МОН щодо навчального процесу.

Як харчуватимуться діти?

Щодо питної води – краще дати власну пляшечку дитині з дому. Принаймні таке ніхто не забороняє. Чи ставили у класах кулери з питною водою – вирішувати батькам. Однак, ніхто не гарантуватиме безпеки вашої дитини. Це ж стосується і перекусів чи сніданків у ланч-боксах. Якщо дитина принесе їжу із собою – ніхто не заборонятиме її споживати.

А в їдальнях діятимуть свої правила.

  • Однозначно ми не говоримо про одноразовий посуд, проте посиленою буде дезінфекція обладнання харчоблоків і приладдя, яким користуються діти, - каже Ольга Хома. – Раніше в їдальнях було скупчення дітей, адже харчування планували зазвичай на великих перервах. Зараз таких не буде. І харчування класів відбуватиметься почергово. Окрім того, виділятимуть достатньо часу, аби продезінфікувати приміщення їдальні – у кожного класу буде свій графік відвідування.

Столи – на відстані 1, 5 м один від одного і не більше 4 учнів за столиком – такі нововведення діятимуть у шкільних їдальнях.

Щодо організації харчування школярів – тут вирішуватимуть у школах окремо, врахувавши думку батьків. Діти можуть харчуватись в їдальні, а учням 1-4 класів, якщо ухвалили таке рішення «на місцях», накладатимуть їжу в індивідуальні ланч бокси. Їсти їм дозволять у приміщенні класу.

  • Є різні ситуації, скажімо, якщо у школі немає багато дітей, а харчування організувати потрібно, тут школи самі вирішуватимуть, який варіант для них прийнятний, - пояснила Ольга Хома. – Це ж стосується і навчального процесу – вирішують керівник і педрада визначають структуру процесу, тривалість років і перерв. Можуть цьогоріч «розмежовувати» скупчення школярів дзвінками – в один час даватимуть для молодшої школи, коли ті сідатимуть вчитися – для старшої.

Як і кого ділитимуть на групи?

Якщо у класі більше 28 учнів – їх ділитимуть на підгрупи і уроки в таких класах триватимуть 25 хвилин. Якщо є до 28 учнів – клас не ділитимуть, уроки триватимуть традиційно – 45 хвилин.

  • 600 дітей цьогоріч навчатимуться інклюзивно, в них будуть помічники, які допомагатимуть діткам з особливими потребами пристосуватись до навчання, адаптуватись до шкільного процесу та життя в колективі, - повідомила Ольга Хома.  

Довідка

Цього року до перших класів на Тернопільщині підуть орієнтовно 11 110 учнів, це на 240 дітей менше, ніж минулоріч. Загалом 101 тис. 4 школяра навчатимуться в школах області.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Oksana Chopciana

    А у нас в школі знов директор  всі витрати переклав на батьків. Роздав списки , що придбати.😅
  • Марія Кубей

    Дивно а у нас навпаки майже на сотню більше стало
  • Оксана Іванова

    Я проти щоб мої діти ходили до школи в масках
    І буду своє право відстоювати....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up