Чим та як годують дітей у школах

Чим та як годують дітей у школах
Степан Дідуник навчається у школі №2. Коли приходить в гості до бабусі, що працює вчителем в школі №5, то обідає тут. Жінка каже, що онуку смакують страви в їдальнях обох закладів

Харчування у школах має відповідати примірному двотижневому меню, затвердженому у Держпродспожислужбі. Утім, якщо підприємець і відхилиться, то карати його нікому – на перевірки діє мораторій. Тож, аби змінити ситуацію, слід брати справу у свою руки батькам.


Для цього їм потрібно написати заяву щодо проведення перевірки. Якщо служба отримає дозвіл зі столиці, то вирушить з перевіркою на харчоблок, розповідають фахівці.

Відгуки – позитивні
Утім, тернополяни в основному задоволені якістю харчування у тернопільських школах. Кажуть, що годують там смачно і ситно. Адже підприємці, що виграли тендерні конкурси і орендують приміщення їдалень, зацікавлені у хорошій роботі та відгуках. Коштує дитячий обід 10-14 грн.


- Моя дитина навчається у школі мистецтв і тут їдальні нема. Діти, за договором, харчуються у школі №24, - розповідає тернополянка Надія Прийдун. – Обіди смачні. За 12 гривень дитина отримує перше, друге, чай. Дитині подобається. І врешті – це ж їдальня. І вимагати від неї чогось незвичайного неможливо.


Позитивно відгукуються тернополяни про харчування особливо у центральних школах. Тут, як відомо, можуть харчуватись і дорослі. Тож, в обідню пору під шкільними їдальнями – черги з офісних працівників центральної  частини міста, студентів.

Відео дня


Приміром, так відгукуються про їдальню в гімназії Івана Франка.
- Там нормально годують. Дитина на перерві між уроками може піти поїсти нормально, ціни помірні, готують нормально, - пишуть у відгуках читачі на сайті 20minut.ua. - Туди багато людей ходять обідати. Хоч були відгуки минулого року, що там «отстой». Я розумію, для тих хто в кабаках звик харчуватись, там не комільфо зовсім. А для дітей, студентів, тих хто хоче поїсти чи перекусити нормально, там може бути перше, друге і компот з булочкою.
Великі черги і у їдальні школи №5.

- Борщі, супи, картопля, каша, макарони, оладки, сирники власного приготування – усе смачно і недорого, - ділиться враженнями вчитель образотворчого мистецтва Галина Гаргура. – Є навіть власна випічка.  Доступні ціни, великий вибір. Ось мій онук, коли приходить в гості, а вчиться в школі №2, нерідко тут обідає. Загалом, йому смакують страви в обох їдальнях


До слова, попри захоплення тернополян тим, що пообідати у їдальні можна і самим дорослим,  є противники такої можливості. Мовляв, на що дивиться санстанція та не чи гидко дорослим, що сторонні люди потрапляють на територію шкільної їдальні, користуються тими ж, що й діти, ложками, вилками.

Відмовились від обіду
Загалом тернопільські батьки  розпитують,  чим годуватимуть їхніх діток у школах не кожного дня.  Утім, примірне меню знають.

- Моя донька не з тих,  кого можна нагодувати будь-якою навіть домашньою їжею, - каже тернополянка Ольга Басюк. – Окрім того, має проблеми з підшлунковою. Тож, після кількох разів недуже хороших наслідків після шкільного обіду за 10 гривень, відмовились від цієї затії. Приміром, якось на обід були пельмені, посипані приправою «Мівіна», чи як писало у меню – вареники з м’ясом. Дитині було зле після такого обіду. Класний керівник пояснила, що там є можливість замінити страву із меню, якщо щось підходить. Але ж звідки діти знають, що можна, що не можна. Словом, скажу так – твої діти, твої проблеми. Всім решту –направду діла до твоєї дитини нема.


Тож тернополянка вирішила, що її дитина просто не ходитиме у їдальню. Мовляв, псувати собі нерви скандалами зайвий раз нема бажання. Адже, скільки не чула та не читала про будь-які сварки у навчальних закладах, то вони закінчуються однаково:  на слова однієї мами-бунтарки відразу знаходяться 10 мам з протилежною думкою.

- Знаю, що навіть  деякі першокласники відмовлялись від обіду, - додає вона. – Деяким просто страви не подобаються. Приміром, вермішель, затерта сиром. Сумніваюсь, що це сир, швидше сирний продукт.

Затверджує колишня СЕС
Чи можуть дорослі харчуватись у шкільних їдальнях, та хто контролює та відповідає за якість харчування, ми поцікавились у міському управлінні Держпродспоживслужби.


- Харчоблок не є режимним закладом, куди не можна допускати сторонніх, - роз’яснює головний спеціаліст міського управління Держпродспоживслужби Тетяна Мандрик (раніше головний спеціаліст Тернопільського міського управління Головного управління Держсанепідслужби в  області – прим. ред.). - Це є заклад громадського харчування. Відповідно, там можуть  харчуватись і інші особи. Ну, звичайно, що це має бути не на шкоду дітям. Можливо, краще це робити тоді, коли діти перебувають на уроках. Але це питання має врегульовувати підприємець, який займається харчуванням в конкретній школі та адміністрація закладу.


Загалом, харчування у шкільних їдальнях відбувається відповідно до наказів, розпоряджень Міносвіти, МОЗ. Що ж саме повинно бути на столах у діток,  а чого не має, прописано у Наказі  №620 від 15.08.2006 «Інструкція щодо організації харчування учнів у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних  навчальних закладах».


- Харчування  учнів у нас у школах повинно відбуватись відповідно до двотижневого примірного меню, яке погоджене  у нашій службі, - продовжує Тетяна Мандрик. - І пельменів, я вас запевняю, в цьому меню нема. Ні власного приготування, ні напівфабрикатів. Є вареники з м’ясом. Пельмені готують із сирого м’яса, а вареники – із вареного. Тобто, ідеться про подвійну термічну обробку.

Утім, пані Мандрик не виключає, що підприємці можуть відхилятись від того меню. А їхня служба наразі важелів впливу не має, оскільки планових перевірок не проводить. На це – мораторій.

- Приміром, вермішель, затерта сиром, у меню є, - каже пані Мандрик. – Якщо ж хтось використовує натомість сирний продукт, то це вже порушення.
Тож, якщо виникають претензії, батьки можуть звернутись із заявою до міського управління Держпродспоживслужби. Якщо служба отримає дозвіл із Києва, то зможе вирушити на перевірку. Телефон управління - 52-10-40. Скарг, до слова, цьогоріч ще не було.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up