Чоловіків менше у шість разів! Чому існує гендерний перекіс серед вчителів на Тернопільщині

Чоловіків менше у шість разів! Чому існує гендерний перекіс серед вчителів на Тернопільщині
  • У педагогічних колективах Тернопілля гендерна ситуація дійсно варта уваги. Вчителів-чоловіків є катастрофічно мало.

  • У яких навчальних закладах області їх найменше? Які предмети зазвичай викладають чоловіки? Ми дізнались.

В українських школах здавна спостерігається гендерний дисбаланс – чоловіки у меншості. Чи то через стереотипне уявлення, ніби освіта – справа рук жіночої статі, чи через те, мовляв, що чоловікам не підходять професії, пов’язані з вихованням та розвитком дітей. Можливо, у всьому винна низька заробітна плата, яку постійно обіцяють підвищити педагогам.

Чоловіків – лише 14%

Та факт залишається фактом – хлопці нині все рідше обирають учительський фах, а кількість чоловіків, які досі працюють у закладах загальної середньої освіти, із кожним роком зменшується. Тернопільщина – не виняток. Так нас проінформували в управлінні освіти і науки ОДА і допомогли зібрати дані для цього матеріалу.

Станом на 2021 рік, всього у закладах загальної середньої освіти області працювали 12 тисяч 944 вчителі. Із них лише 1 тисяча 881 педагог – чоловіки.

Відео дня

Як ми порахували, частка чоловіків, залучених у навчальний процес на Тернопільщині, становить 14,5%, що майже у шість разів менше за кількість вчителів-жінок.

А хто серед керівників?

Серед очільників середніх навчальних закладів області перевага також на боці жіночої статі. Усього у школах минулого року працювали 564 директори. Їх гендерний розподіл виглядає наступним чином:

  • навчальні заклади І ступеня (початкова школа) – 28 директорів, з них двоє – чоловіки;

У яких класах найменше?

У школах нашої області дефіцит педагогів-чоловіків найбільший, як не дивно, у початкових класах – з першого по четвертий. Усього з наймолодшими дітками на Тернопільщині минулоріч працювало 3 тисячі 276 вчителів. У початковій школі вчителювали лише 22 чоловіки. Значна перевага була, звісно, у жінок – їх 3 тисячі 254 особи.

Однак, пам’ятаємо про стереотипний поділ предметів у школах на «чоловічі» та «жіночі». До перших відносяться точні науки, такі як фізика, математика, інформатика, хімія, а також предмети – трудове навчання, фізкультура тощо. До списку других, «не чоловічих», входять українська мова та література, іноземні мови, біологія, мистецтво.

Опитування

Хто кращі вчителі - чоловіки чи жінки?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач48

    Свт давно феміністичний. Чоловіків кругом  утискують.

keyboard_arrow_up