Два іспити по 200 балів. Історія успіху тернопільської випускниці Софії Волянської

Два іспити по 200 балів. Історія успіху тернопільської випускниці Софії Волянської
  • Не брати репетиторів і отримати 200 балів на іспитах – цілком можливо. Це на власному прикладі доводить випускниця тернопільської загальноосвітньої школи №11 Софія Волянська.
  • Попри нові умови випускних іспитів, війну та стрес тернополянка склала національний мультидисциплінарний тест (НМТ) і навіть отримала по 200 балів з історії України та математики.

На НМТ одинадцятикласниця отримала по 200 балів з математики та історії України. Та Софія Волянська саме з тих дівчат, які не люблять розповідати про власні успіхи на публіку, не люблять хвалитися. Проте для редакції «20 хвилин» тернополянка зробила виключення і розповіла про свою підготовку до іспитів, очікування результатів та плани на майбутнє.

Надаю перевагу самоосвіті

Готуватися до Національного мулитипредметного тесту Софія почала ще влітку 2022 року. Вже тоді дівчина чітко знала, що обиратиме для себе українську мову, математику та історію України.

Відео дня

— Математика та українська мова є обов’язковими предметами. А ось історія України із всіх предметів на вибір мені здалася найлегшою. З англійською у мене не дуже, а природничі предмети мені не треба для майбутнього вступу. Я вирішила, що треба заздалегідь готуватися до іспитів, а не залишати все на останній момент. Тоді поступово почала відкривати сайти з тестами за минулі роки і практикуватися. Я зараз навіть не пригадаю, скільки їх було, бо майже щодня щось вирішувала. Намагалася не стресувати, сконцентруватися і думати, — згадує дівчина. 

За майже рік підготовки до іспитів дівчина жодного разу не зверталася до репетиторів. Вона вирішила пройти цей шлях самостійно. Нам розкриває секрети, де черпала необхідну інформацію та як справлялася з помилками.

— Моїми джерелами інформації були всім доступні книжки, довідники та сайти. Та це не означає, що я просто цілодобово читала та конспектувала. Конспекти я могла зробити лише з безплатних вебінарів, яких повно в ютубі, — каже співрозмовниця. — Яку тему мені треба довчити, повторити я розуміла після пробних тестів. Коли бачила, що десь допустила помилку, то намагалася розібратися і заглибитися в цю тему. Інколи довго треба було посидіти, бо не могла зрозуміти, в чому саме я допустила помилку. А потім як прозріння було. Наприклад, коли виконуєш завдання з тими параметрами та ти не знаєш, де взялися ті числа, як його вирахувати. Але це спочатку так, а вже на п’ятий чи десятий раз краще виходить.

Крім того, у школі Софія долучалася до занять, на яких разом з вчителями повторювали пройдений матеріал. Готували дітей до НМТ вчителька математики Надія Михайлівна Горошко та вчителька історії України Інна Вільямівна Чернецька. 

Історію вирішила найшвидше

У день НМТ дівчина намагалася не хвилюватися, відкинути всі зайві думки та сконцентруватися на розв’язанні завдань. Проте зізнається, від переживань руки були вологими.

— Історію Україні на НМТ я здавала останньою, витратила на неї найменше часу. Мені майже всі питання були знайомими. Лише було кілька завдань, відповіді на яких я не знала. Але, як бачимо, вгадала правильно. У математиці я боялася допустити технічну помилку – пропустити або сплутати цифру. Коли я розв’язала останнє завдання і почала себе перевіряти, то у мене кінцевий результат не сходився, як потрібно було. Тоді я все почала знову і в мене вийшло. Щодо української, то вона була складною. Я розуміла, результат з української мови буде нижчим за останні предмети, — розповіла Софія.

Дівчина ставила собі за мету — скласти іспити на високі бали, проте і мріяти не могла про 200 та ще й з двох предметів одразу.

— Я хотіла, щоб результати були не нижчими 190 балів, проте розуміла, до 200 не дотягну. Коли проходила різні тести вдома, то постійно допускала одну або кілька помилок. За день до іспиту я проходила тести і взагалі допустила чотири помилки. Коли я побачила в результатах по 200 балів з історії України та математики, а також 182 бали з української мови, то була здивована. Але я рада, що в мене такі результати. Хоча, українську мову можна було б і краще, — зізнається випускниця.

За високі бали учениці радіє і класна керівниця Ольга Олієвська. Вчителька каже, завжди вірила і вірить в Софію, а ці результати – черговий доказ того, що вона молодець.

— Наша Софійка дуже розумна та вихована дівчинка. Вона показала, що знань від школи та самоосвіти достатньо, аби гарно скласти іспити. Софія неймовірно стресостійка, бо взяла себе в руки і навчалася, готувалася та на такі високі бали склала НМТ. Це приклад для інших дітей. І це вчергове доводить, що самоосвіта важлива, що попри навчання в школі, діти мають повторно заглиблюватися в тему, дізнаватися для себе більше. Я впевнена, вона буде гарною студенткою та спеціалісткою в майбутньому, — наголошує Ольга Олієвська.

Я залишаюся в Україні

Під час розмови з журналісткою «20 хвилин» Софія Волянська зізнається, навчання за кордоном не розглядала. Хоче залишитися в Україні, проте в якому саме університеті здобуватиме вищу освіту – питання відкрите.

— Скоріше за все я буду навчатися у Львові. Також як варіант розглядаю вищі навчальні заклади Тернополя. Зі всіх спеціальностей я обрала менеджмент або прикладна математика. Чому такі спеціальності? Бо у мене ніколи не було проблем з математикою. Я не можу сказати, що заучувала її в школі. Але могла відповідати. Знала, як розв'язувати задачі. Буду подавати документи, а вже далі буде видно, — додає вона.

Редакція «20 хвилин» вітає дівчину з гідними результатами на іспитах і бажає досягти своєї мети. Приємно, що у такі важкі часи для України, молодь погоджується залишатися в країні та працювати задля її розвитку.

Читайте також:

На Тернопільщині 86 учнів отримали максимальних 200 балів на незалежному оцінюванні: хто і з яких шкіл

Тернополянка Вікторія Костецька отримала 200 балів на ЗНО із двох предметів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Марія Бісовська

    Молодець.
  • Maria Krupych

    Молодець хай щастить у майбутньому!!!
  • Надія Бабій

    Молодець! 😘
  • Оксана Яциковська

    Розумниця🌷

keyboard_arrow_up