Голосували у підвалах. Новий ректор ТНТУ Микола Митник: хто він і що обіцяє зробити?

Голосували у підвалах. Новий ректор ТНТУ Микола Митник: хто він і що обіцяє зробити?
Микола Митник під час голосування

Більше семи сотень представників ТНТУ обрали собі нового ректора. Він обіцяє зберігати духовні та культурні традиції університету, працювати над збільшенням фінансування та кількістю студентів. «20 хвилин» розповідають, як відбувалося голосування, хто став новим очільником закладу. Аналізуємо його передвиборчу програму.

Напередодні в Тернопільському національному технічному університеті імені Пуюля відбувся другий тур виборів ректора вишу. Нагадаємо, що між першим ту другим туром виборів була неабияка пауза. Адже спочатку тут голосували в день російського повномасштабного вторгнення до України — 24-го лютого.  Тоді з-поміж чотирьох кандидатів до наступного туру вдалося пройти двом проректорам. За Степана Дячука, який вже 25 років працював в ТНТУ проректором з науково-педагогічної роботи, проголосували 22.85%. За Миколу Митника, який з 2011-го року є першим проректором вишу, — 29.18% виборців.

Другий тур — в укриттях

Майже через чотири місяці в ТНТУ знову відкрили виборчі дільниці, аби вже зробити остаточний вибір поміж двома кандидатами-фіналістами. Голосування під час війни має свої особливості. З чотирьох виборчих дільниць, три працювали в укриттях. А через те, що під час голосування лунала повітряна тривога, то сам процес довелося продовжувати на стільки, скільки тривала тривога.

Відео дня

Право голосу під час другого туру виборів ректора мали 932 людини. Це всі наукові, науково-педагогічні і педагогічні штатні працівники університету, а також представники студентства та інших штатних працівників, які була обрані шляхом таємного голосування. Вирішили скористатися своїм правом 792 особи. Тобто явка склала 85% від загальної кількості виборців. Між двома проректорами, які прагнули стати ректорами, точилася доволі запекла боротьба. У підсумку їх розділили менше 15% голосів виборців.

Більшість в університеті вирішила, що керівником має бути перший проректор Микола Митник. За нього проголосували 55.7% виборців — це 441 людина.

Степан Дячук під час голосування

Хотіли бачити ректором Степана Дячука 41.9% виборців — це 332 особи.

Хто такий Микола Митник

Обраному ректору ТНТУ — 56-ть років. Він уродженець Тернополя. Навчався у школі №17, а після неї у тернопільській філії Львівського політехнічного інституту, яка в підсумку була реорганізована в ТНТУ. Має диплом інженера-механіка за спеціальністю ««Технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструменти». 

Після випуску почав працювати у закладі, пройшов багато посад. Микола Митник є кандидатом технічних наук, доцентом. Одружений, має двох доньок.

Програма


— Буде продовження тієї роботи, яка була закладена при попередньому ректорі Петру Володимировичу Яснію. Продовження традицій, планів університету, які були намічені щодо його розвитку, — розповів "20 хвилин" Микола Митник.

Кандидатська програма Митника на посаду ректора складалася з 10 пунктів, розміщених на шести сторінках. Серед основних цілей розвитку університету він виділяє дев’ять задач.

Розвивати власну систему забезпечення якості вищої освіти, яка б відповідала міжнародним стандартам. Покращувати позиції ТНТУ в міжнародних та українських рейтингах. Займатися розвитком міжнародних партнерських відносин. Також пан Митник має на меті збільшити кількість студентів вишу, у тому числі іноземців. У своїх програмі тоді ще кандидат на посаду ректора обіцяв працювати над збільшенням фінансових надходжень за рахунок інноваційної діяльності, прикладних досліджень,  науково дослідних проєктів, дослідно-конструкторських розробок.

Є серед основних цілей Митника і турбота про колег-співробітників вишу. Він обіцяє  подальший розвиток системи матеріального заохочення аби вони працювали більш ефективно. Планується цифровізація університету на всіх напрямках діяльності.

Згідно з програмою Митника має розширюватися програма співпраці вишу з його ж відокремленими структурними підрозділами. Також Микола Митник планує зберегти та розвивати духовні та культурні традиції університету. 

Микола Митник розповідає, що його передвиборча програма одразу була орієнтована на подолання певних викликів. Відтак вона цілком відповідає і вимогам роботи під час війни в країні.

— Там є одразу декілька основних речей. В тому числі якісь суспільно-економічні кризові явища. Зараз це можна сказати одним словом — війна. У програмі відображені ризики і є заходи на мінімізацію того всього. Власне кажучи, програма, як виявилося, адаптована і під це. Зрозуміло, що вже певні можливості — обмежені. У плані соціально-економічного розвитку і на це є причини, бо зараз основні кошти йдуть на ЗСУ, і це правильно. Робитимемо корекцію під сучасні умови, але ця корекція буде незначна, — пояснює Митник.

Офіційно та повноцінно Микола Митник стане ректором ТНТУ після підписання контракту з Міністерством освіти та науки України та завершення всіх офіційних процедур.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up