Історії тернополян: у Малайзії діти копають кокос, а в Норвегії сплять на вулиці до мінус 20 градусів

Історії тернополян: у Малайзії діти копають кокос, а в Норвегії сплять на вулиці до мінус 20 градусів

Норвежці з малечку привчають дітей до різних температурних режиів. Там діти годинами граються на вулиці, і сплять там і в дощ, і в сніг. У Малайзії дітей можуть бити прямо в школі. Американці прививають відчуття свободи.

Ми продовжуємо екскурс батьківськими стежками в різні країни світу. У минулому випуску газети «RIA плюс» мова йшла про Канаду та Францію. Цього разу – про Норвегію, США та Малайзію.

Як же за кодоном батьки будують ідеальні стосунки з дітьми, ми запитали у кількох наших співвітчизників, які тривалий час живуть за межами України.

США: релігійність і раннє материнство

Відео дня

29-річна Вікторія Горенко, ще будучи школяркою, рік жила в американській сім’ї.  Цінності американців, за її словами, – бути щасливими, не відчувати дискомфорту та досягати вершин.

Хоч США, здавалося б, - доволі демократична країна, у родинах там є чітко врегульовані правила.

- У прийомній сім’ї, де я жила, було ще троє дітей, і всі ми мали чіткі обов’язки – хтось пилососив, хто відповідав за кухню, хтось прибирав у вітальні, - розповідає Вікторія. – Ми обов’язково стежили за порядком у своїх кімнатах.

Усі конфліктні ситуації американці намагаються вирішувати демократично, додає співрозмовниця. Замість «кнута» вони розмовляють про проблему та шукають її вирішення.

- Ще одна риса – моя родина, як і більшість американських сімей, була релігійна, двічі на тиждень ми їздили в церкву, - каже вона. – Спочатку мені важко було звикнути до чужої віри, адже в моїй новій сім’ї всі були протестантами. Але мені сподобалось те, що в церкві не було сумно: там співали, танцювали, вивчали цікаві ігри і просто спілкувалися на різні теми.

Дітям дають свободу дій, привчаючи до самостійності. Ще в садку малечі кажуть, що вони мають право на свою думку. Чого в Америці точно немає, так це залучення бабусь у процес виховання дітей. Як правило, мама з татом все роблять самі. Якщо не справляються – кличуть няню!

Норвегія: садки без ліжок

У Норвегії ж усіх чад з раннього віку привчають до відповідальності за власне життя і здоров'я. Декрет у жінки триває десять місяців, ще два місяці декрету має чоловік, розповідає Ольга К. А вже з року дитину віддають у садочок.

- Ліжок у садочку немає, тож діти сплять у своїх візочках, - говорить пані Ольга. – Групи в садочках невеликі. На одного працівника припадає три дитини.

Із дитсадка малюків вчать дружити з погодою і самим визначати, як одягатися в залежності від пори року. Батьки, дають в садочок два чи три комплекти змінного одягу. Починаючи з трьох рочків, дитина вже сама перевдягається.

Денний сон малюки проводять на дворі.  Дощ, злива, вітер, сніг — неважливо. На свіжому повітрі діти можуть спати навіть до мінус двадцяти градусів.

- У три роки такого поняття як денний сон взагалі немає, - продовжує співрозмовниця. – ДНЗ працює вже із 6.30, адже багато батьків у цей час вже поспішають на роботу.

Гарячі обіди у школах не передбачені. Батьки кладуть дітям у пластмасові контейнери холодні сендвічі, пиріжки, фрукти, йогурти.

- Навіть на Дні народження дітей пригощають сосисками та Кока-колою, - посміхаючись додає жінка. – У дітях дуже рано розвивають самостійність. Уже в три роки дитина сама може зробити собі сендвіч.

Спати дітей вкладають рано, після 19.00. Після 20.00 вже навіть не працюють дитячі канали на телевізорі.

- Стосунки між дітьми і батьками – дружні, так само і з іншими членами суспільства – вихователями, вчителями, тут всі говорять на «ти», - каже вона. – На дітей в Норвегії не кричать і не тим паче не б’ють їх. Якщо сусіди побачать такі явища і повідомляють про це соціальні служби, то батьків можуть навіть арештувати. У той час опіку над дітьми беруть соціальні служби.

Малайзія: тати пильнують дітей

Тернополянин Андрій Янович разом із сім’єю тривалий час живе в Малайзії. Загалом ця країна – багатонаціональна.

- Більшість населення в моєму штаті – вихідці з Китаю, - розповідає Андрій. – Тож в основі виховання, особливо у школах, лежить стара традиційна китайська основа. Плюс, звичайно, у підході до навчального процесу є певні елементи британського суворого протоколу. У таких школах, наприклад, усі учні мають форму, вдягають однаково білі чи чорні шкарпетки і взуття того ж кольору. У дівчат також подібні зачіски.

За словами співрозмовника, китайці дуже швидко «включають» дітей у процес навчання.

- Ми цього року віддали дворічного сина у китайськи садочок. Вихователь між іншим сказала, що вже з такого віку батьки наймають репетиторів, аби малюки поглиблено вчили математику та китайську мову, - продовжує Андрій. – Якщо порівнювати з Україною, то оці малі китайські Малазійцідуже завантажені. Майже всі вони відвідують різноманітні гуртки та секції: плавання, атлетика, танці, співи тощо. До того ж, день у школярів тут може починатися вже із 6.30, коли вони йдуть на плавання,  потім о 8.00 – стандартне навчання, після якого – знову гуртки.

У окремих китайських школах досі працює стара система покарань – палицею по руках. Фактично у дітей немає часу на дитинство, його відбирає система виховання та освіти. Хоча, звісно, що і серед китайців є немало таких сімей, де присутні власні традиції виховання дітей.

Ще одна велика етнічна група – це малайці. В країні функціонують як державні, так і приватні навчальні заклади.

- Малайці, які відвідують державні школи, нагадують мені українських дітлахів, - посміхаючись продовжує він. – Після занять вони йдуть гуляти з друзями. Можуть поїхати до річки на роверах або ж камінням у мавп кидати.

Третя значна частина населення – це індуси. Що малайці, що індуси переважно мають багатьох дітей.

- Якщо в китайців усе виховання зорієнтоване на те, щоб «зробити» з дитини конкурентоспроможну одиницю на ринку праці, то малайці та індуси тримають дітей ближче до сім’ї.Часто, діти вже із 10-12 років допомагають батькам по роботі, і дорослі, і малі часто проводять час разом та підтримують один одного, - каже екс-тернополянин.

Велика частина населення Малайзії, за словами Андрія Яновича, - бідне. Тож діти з раннього віку не сидять за комп’ютерами чи планшетами, а із задоволенням пасують один одному м’яч чи кокос. Є, звісно, і заможні громадяни. Там усі – і діти, і батьки можуть мати по планшету.

- Є ще дуже важлива відмінність від українського виховання – тати тут набагато більше часу проводять зі своїми дітьми, - наголошує він. – У Малайзії частіше можна побачити в кафе батька із трьома дітьми без мами. Вона ж у той час може спокійно займатися своїми справами. Ми ж, українці, на жаль, - як мілітарний постсовок –маємо іншу культуру. Колись тати займалися іншим – ходили на війну, а в сучасності або заробляють гроші, а відпочивають за доміно. Для себе я вирішив, що дітям треба батька не менше як маму. І дуже радий що можу це реалізовувати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up