Конгреси, зустрічі з настоятелями храмів, а практика – у Стамбулі! Як магістри у Тернополі освоюють релігієзнавство

Конгреси, зустрічі з настоятелями храмів, а практика – у Стамбулі! Як магістри у Тернополі освоюють релігієзнавство
  • Така спеціальність існує на історичному факультеті ТНПУ імені Володимира Гнатюка з 2019 року. Минулоріч магістерський рівень освітньої програми «Релігієзнавство» було офіційно акредитовано. Тепер навчання там закінчують професіонали у галузі релігії. 
  • Що про унікальний на Тернопільщині курс розповіла одна із перших випускниць-магістрів? Які перспективи й можливості він дає студентам – читайте у матеріалі.

Оксана Кожушко закінчила бакалаврат в економічному університеті, наразі працює бухгалтером, але завжди мріяла здобути ще одну вищу освіту. Дізнавшись про спеціальність "Релігієзнавство" на кафедрі всесвітньої історії та релігієзнавства ТНПУ, жінка подала туди документи на магістратуру. Цьогоріч вона успішно її завершила й отримала диплом. 

– Мій чоловік – священник, тому тема релігієзнавства для мене дуже цікава. Я християнка, греко-католичка, і найперше захопилась вивченням власної релігії. Також прагнула ознайомитись з релігійними процесами, що відбуваються в Україні та світі. Навчання за фахом тривало 1 рік і 4 місяці й стало для мене справжнім особистісним зростанням, – говорить пані Оксана.

Відео дня

Гарантом освітньої програми «Релігієзнавство» магістерського рівня є Елла Бистрицька – доктор історичних наук і професор кафедри всесвітньої історії та релігієзнавства. Вона пояснює, що оскільки Україна є мультирелігійною, з багатьма конфесіями, то актуальним залишається питання їхньої взаємодії на позиціях взаємоповаги. Саме це колектив кафедри хоче виховати у студентів.

– На програмі працюють провідні історики та релігієзнавці. Вони розповідають молоді про різні релігійні світогляди, особливості конфесій, обмеження у вірі, котрі накопичилися упродовж століть. Спеціальність постійно розвивається, наші заняття максимально корисні, – додає пані Елла. 

Провели зустріч навіть з Епіфанієм

Випускниця магістратури Оксана пригадує, що її групу запросили взяти участь у проєкті «Релігія в особах». Він передбачав онлайн-зустрічі з єпископами, священниками, муфтіями, пастирами, лідерами духовних установ тощо. Студенти наживо поспілкувались з Послом України у Ватикані Андрієм Юрашем, главою Української греко-католицької церкви Святославом Шевчуком, архієпископом Тернопільським і Кременецьким Нестором, ректором Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості Георгієм Коваленком, настоятелем старообрядницького храму, керівниками Духовного управління мусульман України, буддистських організацій, представниками Святого Престолу, неорелігій (наприклад, бахаї).  

Викладацькому колективу кафедри вдалось організувати навіть розмову з митрополитом Київським та всієї України Епіфанієм.

– Комплекс предметів «Релігієзнавства» передбачає набуття знань щодо діяльності релігійних організацій і викладання духовно-моральних дисциплін для дітей. Тому ми постійно запрошуємо на заняття очільників різних церков та конфесій, знайомимо з їхньою працею студентів. Також часто кличемо на лекції популярних релігієзнавців, – каже професорка Елла Бистрицька.

– Навчання у формі зустрічей з відомими діячами особливо захоплююче, адже коли читаєш про релігію в книзі – це одне, а коли чуєш про неї з уст самого її представника – це зовсім інше. Крім того, один з викладачів ознайомив нас з Майстернею академічного релігієзнавства. На наукових зустрічах, влаштованих цієї молодіжною громадською організацією, ми нерідко виступали зі своїми доробками. Досвід був неоціненний! – доповнює колишня студентка Оксана.  

Знайомство з особливостями діяльності мечетей і мусульманських громад у Туреччині

На практиці відвідують мечеті й вивчають турецьку культуру

Оксана ділиться, що курс «Релігієзнавства» налічує багато різнотематичних навчальних дисциплін, як от: філософія науки, історіографія, менеджмент релігійного життя, методика викладання суспільствознавчих дисциплін, методологія історичних досліджень, правові засади діяльності релігійних організацій, релігієзнавча думка, релігія у публічному просторі, нові релігійні рухи, відносини між державою та релігійними організаціями тощо.

Цьогорічні магістри спеціальності "Релігієзнавство"

– Ми досконало вивчали англійську мову. Також освітня програма включає в себе навчання роботи з малечею. Випускники фаху викладають основи християнської етики у школах. Я цей напрямок не обирала, та займаюсь з дітьми на парафії, готую їх до першого причастя, – говорить Оксана.

Впродовж вивчення курсу релігієзнавства студенти історичного факультету окрім обов’язкових пар виступають на всеукраїнських конференціях та конгресах, зокрема Міжнародному конгресі молодих дослідників релігії. Магістерські роботи теж напряму пов’язані з релігійним напрямком.  

Захист магістерських робіт на кафедрі

– Я мала тему «Діяльність громад Козівського деканату в контексті рішень Замойського синоду 1720-1760 років». Довелось досліджувати релігійне життя нашої греко-католицької церкви з 18 століття і до нині, а також те, як реформи Замойського синоду на неї вплинули, – розказує випускниця Оксана Кожушко.

Практика магістрів кафедри всесвітньої історії та релігієзнавства ТНПУ імені Володимира Гнатюка триває тиждень і проходить за кордоном у Стамбулі. Студенти вивчають іслам у його безпосередньому середовищі. Поїздка до столиці Туреччини забезпечена в рамках меморандуму про співпрацю між тернопільським університетом та Стамбульським фондом науки і культури.

На практиці в Стамбулі. Прямують в Айя-Софію

– Частина нашої практики проходила в Тернополі, ми вивчали роботу Департаменту культури і туризму. Далі поїхали у Стамбул, де пізнавали основи ісламу, культуру та історію Турецької республіки, слухали лекції, відвідали багато мечетей, спілкувалися з імамами та цікавими людьми. До речі, один з предметів в університеті – «Ісламська теологія і культура», викладає професор зі Стамбула. Це унікальний випадок для нашого міста. Раджу всім вступати на «Релігієзнавство»! – завершує випускниця магістерського рівня Оксана.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up