“Контрацепція є неетичною, а Бог - єдиний дороговказ”: що вивчають на шкільному курсі «Основи сім’ї»

“Контрацепція є неетичною, а Бог - єдиний дороговказ”: що вивчають на шкільному курсі «Основи сім’ї»
  • Новий курс «Основи сім’ї» впроваджують в тернопільських школах ще з вересня. Це факультативний урок, на якому учнів навчають, як будувати щасливе подружнє життя та дбати про дітей.
  • Але цей факультатив набув великого резонансу в суспільстві. Журналістка “20 хвилин” поговорила із батьками, директорами шкіл та вчителями цього предмету, що вони думають про новий курс. 

 

Наприкінці 2018 року Міністерство освіти вирішило, що такий курс «не зашкодить освітньому процесу», але деякі батьки побачили в підручнику надмірну релігійність і дискримінацію й попросили міністра освіти та науки Ганну Новосад перевірити його ще раз. Спеціальна антидискрімінаційна експертиза виявила в підручнику низку тез, які порушують законодавство. І зараз МОН призупинило дозвіл на викладання факультативу “Основи сім’ї”. Журналістка “20 хвилин” дізнавалась чи викладають цей предмет та що вони думають про цей курс. 

Вивчають цей курс завдяки петиції тернополянина

Вивчають цей курс завдяки петиції тернополянина Івана Мудрого. Ще у липні цього року, чоловік зареєстрував петицію, аби в тернопільських освітніх закладах почали реалізовувати програму "Основи сім’ї", затверджену Міністерством освіти України.

Ще в листопаді 2018 року програма «Основи сім'ї» отримала схвалення Науково-методичної комісії з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України й була рекомендована для викладання у 10-11 класах закладів загальної середньої освіти. 

Відео дня

Як зазначав пан Іван у петиції, сучасна сім’я як соціальний інститут супроводжується тривожними ознаками її дезорганізації – збільшенням кількості розлучень, сімейно-побутових конфліктів, саме тому чоловік запропонував впровадити у 10-11 класах закладів загальної середньої освіти м. Тернополя програму затверджену Міністерством освіти України «Основи сім’ї». Він пояснив, що цей предмет сприятиме продуктивності та якості виховної роботи, та стане корисним для саморозвитку батьків; має допомогти учням збагнути сутність та цінність шлюбу, сім’ї, батьківства, подружніх і батьківсько-дитячих відносин, розкрити можливості й передумови для реалізації ними своїх прагнень та інтересів у житті, набуття громадських якостей. 

Відповідну петицію підтримали у міськраді, на засіданні виконкому 5 вересня.

- Хочу наголосити, що такі курси вже з початку цього навчального року почали викладати у 4-х школах: № 10, 20, 24, 16, і в колегіумі імені патріарха Йосипа Сліпого, - зазначила начальник управління освіти та науки Ольга Похиляк.  -Поетапно будемо вводити його і в інших школах. Викладатимуть такий факультативний курс вчителі біології та основ здоров’я, які пройшли курси.

У школах кажуть, дітям - цікаво

Директор школи №24 у якій запровадили цей предмет розповідає, що вони завжди за те, що впроваджувати цікаві для дітей предмети, окрім обов’язкових. 

Щоправда, вирішили у цій школі запровадити такий факультатив лише в 11 класах.. 

Як пояснює директор, потрібно аби вчитель цього факультативу був гуманітарієм та мав досвід сімейного життя. 

люстрація з підручника «Основи сім’ї», 11 клас. Тема «Загрози для інституції сім’ї. Офіційний і “цивільний” шлюби». Зображення: thebabel

Вчителька курсу у школі №16 Ірина Сіканович запевняє, що предмет дітям дуже цікавий. 

Школярка Аліна розповідає, що відвідувала лише кілька уроків із цього предмету, але їй сподобалось. 

Ілюстрація з підручника «Основи сім’ї», 10 клас. Тема «Що таке аборт та постабортивний синдром». Зображення: thebabel

 Батьки - проти, звернулись у МОН

Тернопільські мамусі у одній із груп в соцмережі Facebook батьки розповідають, що згоди на вивчення цього предмету ніхто не питав. 

Тернополянка Наталія також розповідає, що цей предмет поставили її дочці восьмим, останнім уроком, і змушують відвідувати його. 

Ілюстрація з підручника «Основи сім’ї», 11 клас. Тема «Сучасні виклики виховання. Почуття власної гідності». Зображення: thebabel

У групі БАТЬКИ SOS активно обговорюють запровадження цього предмету у школах. Батьки наголошують на його недоцільності та хочуть, щоб його скасували. 

Активний противник цього курсу Роман наводить кілька прикладів, чому він вважає, що цей курс не мають право викладати у школах. 

Ілюстрація з підручника «Основи сім’ї», 10 клас. Тема «Шлюб. Види шлюбів. Церковний шлюб». Зображення: thebabel

Батьки проти того, що згідно із підручником контрацепція є неетичною та суперечить природі сім’ї. Вони пояснюють, що автор зупиняється лише на плідності жінки, стверджуючи, що вона може завагітніти лише у певні дні - розраховуючи їх, подружжя може планувати вагітність. Натомість абортам приділено кілька сторінок. Батьки пояснюють, що автор перераховує безліч негативних наслідків, які чекають на жінку, якщо вона перерве вагітність та дає моральну оцінку. 

Ілюстрація з підручника «Основи сім’ї», 10 клас. Тема «Духовна зрілість». Зображення: thebabel

З огляду на вищесказане, батьки звернулись із проханням до Міністра освіти і науки України. 

Нещодавно МОН призупинило дозвіл на викладання факультативу “Основи сім’ї”

Пояснимо, МОН попросило 5 експертів провести антидискримінаційну експертизу факультативного курсу “Основи сім’ї” для 10-11 класів після звернення батьків. 

“Оскільки чинне освітнє законодавство не передбачає антидискримінаційної експертизи навчальних матеріалів, які використовуються за вибором у варіативній складовій, для експертної оцінки були залучені зовнішні експерти. Протягом двох місяців вони незалежно один від одного аналізували на предмет відповідності чинному законодавству та освітній політиці навчальні матеріали курсу “Основи сім’ї” для 10-11 класів авторства А. Й. Буковинського.Наразі 5 експертних висновків передано на розгляд до юридичного департаменту МОН. Після розгляду юристами Міністерства усі матеріали будуть представлені Міністру освіти і науки для прийняття подальших рішень.”, - йдеться на офіційному сайті МОН. 

Автор курсу “Основи сім’ї” Адріан Буковинський отримав лист від Інституту модернізації змісту освіти про призупинення дозволу на викладання факультативу у школах. Фото листа Буковинський опублікував на своїй сторінці у Facebook. .

- Я, як автор, впродовж декількох місяців у 2018 році працював разом з членами комісії і враховував кожне їхнє зауваження і побажання. Матеріал вичитували десятки фахівців. Ми отримали програму, яка є моєю гордістю, - пише автор Адріан Буковинський. - Це питання вже набуло великого резонансу в суспільстві. Цими днями до Міністерства освіти і науки надходять звернення на підтримку програми «Основи сім’ї» з підписами багатьох тисяч батьків. Я сподіваюся, що МОН повідомить громадян про кількість підписів у порівнянні з тими декількома десятками, на основі яких було штучно створено проблему. Шановні батьки українських дітей! Ось так за вашим спинами вирішують майбутнє ваших дітей. У них і надалі хочуть красти інформацію, яка допоможе їм створити щасливі сім’ї і стати відповідальним та ефективними батьками. Пам’ятайте, що саме ви є запорукою щасливого майбутнього ваших дітей. Тож подбайте про це майбутнє!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Max

    2019й рік, хто допустив "викладання" оцеї бредоти?
    Це, що людий фанатік може створити петицію і якщо набере вона голосів почнуть це викладати дітям?
  • Я

    Про конрацепцію в першу чергу потрібно говорити . Тоді не буде абортів ,  захворювань  і невігластва у всьому , що стосується такої делікатної теми , як секс. І вчити цінувати жінку , в першу чергу, як особистість , потім уже, як матір і дружину. У кожного є право вибору. Нав'язувати свої релігійні чи інші переконання -це безглуздо. Діти вчаться на прикладі батьків
  • Magna Pestem

    Дуже цікаво спостерігати, як черговий раз попи і ті, хто вважає себе віруючим, намагаються зробити з дітей ідіотів, які продовжать жертвувати на храм і купувати свічки. Ще більш цікаво бачити те, що біблію намагаються просувати як книгу моралі і правди. Просувають ці ідеї в підручниках... Це лицемірство. Якщо ви вважаєте себе християнином і думаєте, що біблія і релігія пропагандує добро, мир і терпимість - ви маєте таке ж відношення до віри, як задниця до дерев'янної шафи. Більшого посібника по ненависті і нетерпимості ніж біблія просто не можна знайти. Якщо ви притримуєтесь біблії то просто скажіть собі - ви б'єте своїх дітей камінням, якщо вони вас неслухаються?А людей інших релігійних течій убиваєте? А ви всі свої пожитки роздали біднякам? Ні? Чому? Ви лицеміри. Ви просто вирішуєте викинути все те, що ставить вас в незручне становище або те, що вам не подобається. Якщо так вибірково читатати біблію, то для дітей більше користі принесуть народні казки. І те і те вигадка, але Колобок хоча б не закликав до вбивств і терору.
    Інше питання. Якого чорта бородаті дядьки люблять влізти у труси іншим людям? Вони намагаються просунути ідеї заборони абортів, контрацепції. Найбільш відчайдушні бородаті дядьки в золотих платтях проповідують те, що не існує СНІДу, не варто лікувати рак чи інші хвороби, не потрібно вакцинувати дітей і взагалі їх до лікарів водити не варто. Тільки за ці ідеї їх вже варто притягнути до кримінальної відповідальності.
    Якщо у батьків є МОЗГ, то вони не допустять дітей до цих факультативів. Краще хай самі займуться вихованням, а не перекладають це на невидимого бородатого діда на хмарці чи попів. Останнє, що я зробив би - довірив виховання дітей ідіоту в платті і смішній каструльці на голові.

    кобра reply Magna Pestem

    На рахунок давати, треба дати хто немає а не тим хто немає бо пробухує то це ще гірший гріх, можна дати гривню від щирого серця і буде більше користі ніж від мільйонів

    кобра reply Magna Pestem

    Дивне створіння ніхто нікого незаставляє жертвувати і купляти свічки, щоб трактувати біблію треба її читати а не патякати тут про мораль, біблія пише любити ближнього свого і толерантно ставитись до всіх людей на рахунок навчання чи лікування то церква говорить надійся на себе а Бог допоможе якщо є лікар то він має лікувати, і церква то пояснює на рахунок абортів подивись відео  про аборти або краще піди та подивись в лікарню і ти зразу закриєшся, правда жити хочеться а тебе батьки тоже могли вбити ще ненародженим... Хоча тебе життя чимось обідило

    Magna Pestem reply кобра

    Як і обіцяв, цитати з книги добра, миру і терпимості. Це тільки кілька цитат. Їх в тих книгах тисячі і одна краща іншої. Вказую джерело, щоб самі знайшли і перевірили.
    Исход 21:16
    «Кто украдёт человека из сынов Израилевых…, то должно предать его смерти»
    Исход 22:20
    «Приносящий жертву богам, кроме одного господа, да будет истреблён»
    Исход 31:15
    «Всякий, кто делает дело в день субботний, да будет предан смерти»
    Исход 32:25-28
    Всех непокорных евреев левиты вырезали.
    Числа 25:5
    «И сказал Моисей судьям Израилевым: убейте каждый людей своих, прилепившихся к Ваал-Фегору»
    Числа 31:17-18
    «Итак убейте всех детей мужеского пола, и всех женщин, познавших мужа на мужеском ложе, убейте; а всех детей женского пола, которые не познали мужеского ложа, оставьте в живых для себя»
    Второзаконие 13:6-10
    «Если твои родные призывают тебя поклоняться иным богам, то убей их. Побей их камнями до смерти»
    І так далі і тому подібне.......

    Magna Pestem reply кобра

    Товарищ, спершу навчись писати грамотно і коми ставити, бо в твоїй писанині чорт ногу зломить.
    1. Звичайно ніхто нікого не заставляє жертвувати. Тільки от старенькі бабки несуть всі гроші на золоті наряди бородатим мужичкам. А ще крамнички з різною біжутерією, картинками древнєєврейських персонажів, свічками та іншими штуками є в кожному храмі. І не приведи господь (ха ха) ти прийдеш зі своєю свічкою. Анафема зразу.
    2. Я так зрозумів, що ви не читали біблію, точніше 66 книг, з яких і сформований старий і новий завіт. Прочитали б - знали, що древнєєврейський бог нічим не краще відбитого на голову садиста. Щоб не бути голослівним, приведу вам кілька пікантних цитат з біблії. Вам доведеться відкривати книгу Числа, Царств, Иссаия і інші. Вбивства, ненависть і педофілія - три основних положення. Я вже мовчу, шо гражданкі Марії, на момент зачаття Ісуса, було 12 - 15 років. Якби це було в наш час (або хоча б було), довелося б притягувати бога до кримінальной відповідальності за розбещення неповнолітніх.
    3. Аборт - чисто технічна і не дуже складна процедура. Медики і анатоми давним давно визначили термін ( з великим  запасом), під час якого будь-яка жінка може безпечно для себе позбавитись ембріона на першому триместрі чи плода на другому. Нічого жахливого в цьому немає. Ми навчились припиняти небажану вагітність гуманно, коли ембріон ще й нервової системи то не має. Навіть під час другого триместру ні про яку біль і страждання плода і подібну дурницю мова йти не може. Вчіть фізіологію. Ми, на відміну від тварин, убиваємо своїх дітей до народження. Кролики, коти і ряд інших савців або душить небажане потомство, або з'їдає, або просто покидає на голодну смерть.
    PS: Ааборт - не вбивство. Ні з медичної точки зору, ні з точки зору закону, ні з точки зору здорового глузду. Аборт - це в вбивство з точки зору тупості і неодукованості.
  • Син

    Ілюстрації з підручника придумала людина, яка в житті нічого далі свого носу не бачила.
    1. Людина взагалі поняття не має що таке стосунки і любила тільки мати, батька в сім'ї не було, скоріше за все, втік як автор народився. Світ так не працює: кожен через це проходить.
    2. Констатація безпосереднього призначення контрацепції. Тіп не знав навіщо він його вдягав, дівчина просила, типу, ну тобі сложно чи шо, подруга інструкцію від чайника читала.
    3. Інтирнет, компукторні ігори - погано. Йди помолись богу хай допоможе в універ тобі поступити, жити хоча б ради чогось.... а стоп. Не розумію взагалі що намагається сказати автор? При чому тут гідність? Невже вона не формується з самопозиціонування та самооцінки? А самооцінка не приходить з пошуком себе та позиціонуванням себе суспільстві? Ні, навіщо? Бог - єдине що тобі треба знати. Не думай ні про що, за тебе подумають.  
    4. Бог поможе. Шлюбна клятва одна з найлицемірніших висловлень в житті людини. Досить глянути статистику розлучень та щасливих пар. А всі клялися і думали що люблять.
    5. Знаєте що би стримувало людей? Тюрма. І закон. І самосуд. Свідомість. І багато інших соціальних та політичних факторів. А що б було без релігії? Ідеально асимільоване суспільство? Відсутність обмежень свобод? Відсутність тупих людей які це придумали? Можливо...
    Продовжуйте боротися з цим ідіотизмом.

    David Starr reply Син

    +100
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up