Міністр освіти провів брифінг у підвалі Тернополя: чи будуть канікули і як далі навчатимуться школярі

Міністр освіти провів брифінг у підвалі Тернополя: чи будуть канікули і як далі навчатимуться школярі
  • На Тернопільщину завітав міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Він відвідав Тернопільську початкову школу «Ерудит», поспілкувався з учнями, педагогами. 
  • Говорили про умови, у яких навчаються діти, а також про укриття. підвал. Через повітряну тривогу в підвалі і провели запланований брифінг. 

Сергій Шкарлет відмітив колосальну підготовку навчальних закладів Тернопільщини до освітнього процесу у час війни. Облаштування сховища, організаційне спускання в укриття під час тривоги і жодної паніки. 

– До кращих відрядження слабо погоджують, але до вас є чого їхати. Треба побачити все наочно і потім передати цей досвід іншим. Тернопільщина – лідер по безпековому освітньому процесу, соціалізації, по поверненню виїхавших за кордон через війну освітян, по залученню дітей в освітній процес. Точно можу сказати, якби вся Україна такими темпами рухалася в освітньому процесу, було б краще, – каже Сергій Шкарлет. 

Відео дня

Під час брифінгу порушили і тему влаштування у навчальні заклади Тернопільщини дітей та вчителів, які змушені переїхати через повномасштабне вторгнення. Наразі у закладах освіти Тернопільщини влаштовані 56 педагогів, які переїхали сюди через війну. Якщо говорити про дітей, то понад 2000 ВПО отримують знання як в школах, так і університетах. Форми навчання різні – очна, дистанційна, змішана. А ось школи Тернополя прийняли 1563 дітей ВПО, садки – 253 дитини. 

– Ми намагаємося створити комфортні умови. Вже увімкнули опалення у дитячих садочках. І всі вони обігрівають власними котельнями, тобто ми не використовуємо блакитне паливо. Діти активно відвідують школи, садочки, що підтверджує, батьки довіряють педагогам і знають, що про їх дітей тут подбають, – розповів Тернопільський міський голова Сергій Надал

Канікули та опалення залежать від погоди

А як щодо шкіл? Чи очікувати учням та педагогам опалення у навчальних закладах і коли – ми запитали у керівництва міста та області. Зі слів Сергія Надала, все під контролем і дати тепло готові хоч завтра. Як і обіцяли, з наступного понеділка, 31 жовтня, тернопільські школярі йдуть на тижневі канікули.

– Опалювальний сезон стартуватиме як і в житловому фонді – за умови, що три дні поспіль температура на вулиці буде нижче восьми градусів. Зараз ми очікуємо потепління, тому вмикати опалення є недоцільним. Тим паче, що школи йдуть з 31 жовтня на канікули. Після завершення канікул, за умови, що температура повітря знизиться, школи отримають тепло. Ми готові його розпочати хоч завтра, але повторюю, потреби у цьому немає. Поки що це зайві витрати. Але ми не знаємо, чого нам очікувати через тиждень, ми не знаємо, яка буде безпекова ситуація. Сподіваємося, діти якомога довше вчитимуться за партами і в теплі, – каже Сергій Надал. 

У свою чергу голова Тернопільської ОВА Володимир Труш наголосив, в Україні ситуація складна, тож треба підлаштовуватися під нові умови. А ось чи підуть діти на канікули – вирішуватимуть у кожній громаді окремо.

– Кожен орган місцевого самоврядування спільно з керівництвом навчального закладу приймають рішення щодо канікул. Якщо брати 55 громад, то майже у всіх одна думка – продовжити навчання у школі, доки дозволяють погодні умови для того, щоб не запускати опалення. Ми його увімкнемо, коли температура буде нижче восьми градусів протягом трьох днів. Але сподіваємося, що до цього часу діти підуть на канікули. 

Нагородили наших вчителів

У ході зустрічі відзначили освітян Тернопільщини, які попри війну та всі виклики продовжують навчальний процес і роблять все, аби діти могли отримати знання і стати гідним майбутнім для нашої України. 

Відтак, нагрудним знаком «Василь Сухомлинський» Міністерства освіти і науки України нагородили директора комунального закладу «Станція юних техніків» Ковальчука Олега Степановича. 

Грамоту Міністерства освіти і науки України отримали директор Чортківського міського комунального закладу «Палац ідей та юнацтва» Пироговський Руслан Михайлович, начальниця управління освіти і науки Тернопільської міськради Похиляк Ольга Петрівна, а також директорка початкової школи «Ерудит» Палига Оксана Володимирівна. 

Подяку Міністерства освіти і науки України отримав завідувач науково-краєзнавчого відділу Тернопільського обласного комунального центру туризму,  краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Фалінського Михайла Васильовича. 

Сергій Шкарлет зазначив, наші освітяни заслуговують на більші нагороди, і він впевнений, на Тернопільщині є чимало педагогів, які гідні мати звання та подяки. 

– Я прошу обласну владу скласти перелік зі 150 педагогів Тернопільщині, яких варто нагородити. Нехай це будуть і заслужені, і за наукові дослідження, всі ті, хто працює задля дітей. Вони мають бути нагороджені за той освітянський подвиг, який зробили – волонтерили, підготувалися до освітнього процесу, допомагали людям. Терміново прошу подати мені перелік, – каже він. 

Сергій Шкарлет долучився до відкриття реконструйованого гуртожитку для внутрішньо-переміщених осіб в Бучацькому фаховому коледжі Подільського державного університету.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Olena Olena

    «Вмикати опалення зараз є недоцільним»

    Цікаво, чи в кабінетах міської ради також сидять в куртках і рукавицях , як в школах ???
  • Бодя Олегович

    Шо то за єден? Вони міняються , як мої шкарпетки
  • Анатолій Грицик

    Це той, що плагіатом займається?
  • Ольга Самолук

    Нехай би проїхався по сільських школах ,отам би побачив підготовку. А так - чергове окозамилювання.

keyboard_arrow_up