МІНОСВІТИ НЕ ВТРАТИЛО «ШАНС»

МІНОСВІТИ НЕ ВТРАТИЛО «ШАНС»
Хто заробить на великому оновленні шкільних бібліотек. Вже до 10 жовтня бібліотеки всіх областей мають поповнитися «Гайдамаками» Шевченка, «Миколою Джерею» Івана-Нечуя Левицького, «Лісовою піснею» Лесі Українки, «Украденим щастям» Франка та іншими класиками літератури. За гроші платників податків Міносвіти оплатило найбільше за останніх чотири роки оновлення серії «Шкільна бібліотека».

Максим Опанасенко, бюро журналістських розслідувань «Свідомо», для „20 хвилин”

І вкотре не оминуло можливості дати заробити «своїй» фірмі.

Які книжки друкуватимуть

Відео дня
> У списку, замовленому міністерським Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти, що опікується книжками для шкіл,– ледь не всі класики української і російської літератури:

Найменування

Вартість накладу, грн

Тираж, екз.

Ціна за од. грн.

Іван Нечуй-Левицький «Вибрані твори: «Кайдашева сім’я», «Дві московки», «Микола Джеря», «Хмари»

618819

17818

34,73

Ф. Достоевский «Преступление и наказание»

552002

17818

30,98

Л. Толстой «Анна Каренина» том 1

512624

17818

28,77

Леся Українка «Вибрані твори: «Давня казка», «Лісова пісня», «Камінний господар», «Кассандра», «Одержима», «Бояриня», «Мрії», «Як дитиною, бувало…», «Тиша морська», «Співець», «Ви щасливі, причистії зорі», «Давня весна», «Хотіла б я піснею стати…», «Contra spem spero!», «І все-таки до тебе думка лине…», «To be or not to be?», «І ти колись боролась, мов Ізраїль…», «Хвиля», «Стояла я і слухала весну…», «Все-все покинуть, до тебе полинуть…», «Уста говорять: «Він навіки згинув!»«

487144

17818

27,34

І.Я. Франко «Вибрані твори: «Перехрестні стежки», «Украдене щастя», «Гімн (Замість пролога)», «Сікстинська мадонна», «Безмежне поле», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня», «Чого являєшся мені…», «Легенда про вічне життя», «Розвивайся ти, високий дубе…», «Декадент», «Мойсей»

481086

17818

27

Л. Толстой «Анна Каренина» том 2

455072

17818

25,54

Н. Гоголь «Тарас Бульба», «Вечера на хуторе близ Диканьки»

431017

17818

24,19

Панас Мирний «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

422465

17818

23,71

Ольга Кобилянська «Земля»

396807

17818

22,27

Іван Котляревський «Наталка Полтавка», «Енеїда»

394312

17818

22,13

Тарас Шевченко «Вибрані твори: «Гайдамаки», «За сонцем хмаронька пливе…», «Садок вишневий коло хати…», «Думка (тече вода в синє море…)», «Іван Підкова», «Мені тринадцятий минало», «Тополя», «Заповіт», «Думи мої, думи мої», «Ой три шляхи широкії…», «Мені однаково, чи буду…(з циклу «В казематі»)», «До Основ’яненка», «Кавказ», «Великий льох», «Стоїть в селі Суботові…», «Сон («У всякого своя доля…»)», «І мертвим, і живим, і ненарожденним…», «Наймичка», «На панщині пшеницю жала…», «Росли укупочці, зросли…», «Блаженний муж на лукаву…», «Тарасова ніч», «Минають дні, минають ночі…», «На вічну пам’ять Котляревському», «Думка (Нащо мені чорні брови…)», «Причинна», «Лілея», «Чигрине, Чигрине…», «Марія», «У нашім раї на землі…»

369011

17818

20,71

Пантелеймон Куліш «Чорна рада», «Жизнь Куліша», «Дівоче серце»

365447

17818

20,51

И.А. Крылов «Басни»

360815

17818

20,25

А. Пушкин «Избранные произведения»: «Евгений Онегин», «19 октября 1825 года», «К морю», «Я вас любил…», «Я помню чудное мгновенье…», «Я памятник себе воздвиг нерукотворный…», «Песнь о вещем Олеге»

357964

17818

20,09

М. Лермонтов «Избранные произведения»: «Мцыри», «И скучно, и грустно…», «Сосна», «Выхожу один я на дорогу…», «Демон», «Герой нашего времени»

342284

17818

19,21

Григорій Квітка-Основ’яненко «Маруся», «Салдацький патрет», «Конотопська відьма»

329811

17818

18,51

Марко Вовчок «Вибрані твори: «Ведмідь», «Інститутка», «Максим Гримач», «Отець Андрій», «Чортова пригода», «Маша», «Невільничка», «Три долі»

327495

17818

18,38

А. Чехов «Избранные произведения»: «Чайка», «Вишневый сад», «Хамелеон», «Толстый и тонкий», «Человек в футляре»

299164

17818

16,79

Михайло Коцюбинський «Intermezzo», «Дорогою ціною», «Тіні забутих предків»

293284

17818

16,46

Іван Карпенко-Карий «Сто тисяч», «Мартин Боруля»

279743

17818

15,7

«Цього року забезпечено максимальне за всі роки незалежності України фінансування програми видання навчальної літератури: 243,2 мільйона гривень, що дало змогу видати підручники для учнів 3 та 5 класів, а також здійснити видання підручників для учнів спеціальних, зокрема шрифтом Брайля, і професійно-технічних начальних закладів, посібників серії «Шкільна бібліотека», які не видавали з 2009 року». Так міністр освіти Дмитро Табачник прокоментував «обнову» офіційному виданню «Урядовий кур’єр».                       

З 243,2 мільйонів на книги бібліотек, які востаннє справді оновлювалися ще у 2009 році, витрачено 8,07 мільйонів гривень.

Хто отримав замовлення

Усі 20 лотів випало друкувати ТОВ «Шанс». Ми покопалися в закупівельній документації. Виявилося, що підприємство на тендері навіть не мало конкурентів – Інститут інноваційних технологій і змісту освіти замовив їм друк книг напряму. Чому так?

У тендерних документах Міносвіти наступні пояснення. «Згідно отриманої інформації, єдиним видавництвом, яке має відповідний гриф та може виконати державне замовлення на видання навчальної літератури серії «Шкільна бібліотека» у 2013 році, згідно переліку, затвердженого зазначеними рішеннями колегії та наказом МОН, є ТОВ «Шанс».

Важливо розуміти, що грифи на книжки видає само Міносвіти – якраз Інститут інноваційних технологій і змісту освіти. Тобто, МОН обґрунтовує закупівлю книжок у одного приватного підприємства, посилаючись на… рішення МОН.

Ми вирішили дізнатися про це підприємство більше.

Кому випав шанс

В міністерських документах до цього ТОВ «Шанс» нам вдалося знайти лише раз – минулого року. Тоді МОН дало друкувати два підручники для першокласників - «Українська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою. Усний курс. 1 клас»  (Маркотенко Т. С.) і «Трудове навчання. 1 клас» (Сидоренко В. К., Котелянець Н. В.).

Цьогоріч довіра до «Шансу» виросла в дванадцять разів – рекомендовано 24 книги фірми.

Чому такий успіх? Про попередню діяльність компанії вдалося знайти лише одну згадку. За даними з бази інформаційної агенції «РБК-Україна», ТОВ «Шанс» випускає журнал «Бізнес та безпека».

Прізвища засновників в світі освіти до цього так само не відомі. За інформацією з «Інформаційно-ресурсного центру», де міститься інформація про всіх підприємців і підприємства країни, ТОВ «Шанс» керує Костянтин Старовойт. Пошук Google не знає про цю людину нічого. За даними наших друзів з «Наших грошей», засновниками підприємства є кияни Олег та Наталія Романови. Інформації про них також не має.

А ось адреса ТОВ «Шанс» говорить про підприємство більше, ніж імена засновників і попередня історія. Фірма зареєстрована в Києві, на вулиці Довженка,3.

Це адреса, куди нас приводить левова частина розслідувань про роздачу Міносвіти державних замовлень. Тут знаходиться підприємство «Поліграфкнига». На його території «осів» цілий ряд прямо чи опосередковано пов’язаних з Міносвіти підприємств. Поштові ящики з назвами підприємств на прохідній – зайве тому підтвердження. Тут знаходиться і державне підприємство «Інфоресурс», котре волею міністра освіти два роки тому стало посередником між приватним виробником дипломів і вищими навчальними закладами, беручи за посередництво свій відсоток. І державне інформаційно-виробниче підприємство «ПедПреса», де минулоріч взялися видавати журнал, де кандидати і доктори наук за гроші, котрі потім йшли невідомому ТОВ, мали розміщувати оголошення про свій майбутній захист. І ТОВ «Видавничий дім «Освіта», котрому «Свідомо» присвятило десяток розслідувань про махінації з друком шкільних підручників. Всі ці схеми запрацювали під час керування освітою Дмитром Табачником.

З останніми двома фірмами-героями попередніх розслідувань ми і знайшли зв’язок ТОВ «Шанс».

Один документ  - повідомлення Міністерства освіти і науки з адресами авторів підручників для 1-их класів. Їх МОН розповсюджувало для тогог, щоб вчителі могли висловити свої побажання.

У цьому списку під номером 43 вказано «Образотворче мистецтво. 1 клас» (Калініченко О. В.,  Сергієнко В. В.), котре видавало ТОВ «Видавничий дім «Освіта». Електронна адреса для зв’язку - [email protected]. А під номером 48 - «Трудове навчання. 1 клас» (Сидоренко В. К., Котелянець Н. В.), яке видавало ТОВ «Шанс». Електронна адреса для зв’язку [email protected]


 

З «ПедПресою» зв'язок «Шансу» знайшовся інакше? 9 серпня – за місяць до держзамовлення - видавництво видало на своєму сайті рекламу: «ТОВ «Шанс» пропонує серію книг «Шкільна бібліотека». Дібрані твори відповідають навчальним програмам, затвердженим Міністерством освіти і науки України: програмі з української, світової літератури, а також програмі інтегрованого курсу «Література (російська та світова)». Кожна книга цієї серії отримала гриф «Рекомендовано…» Міністерства освіти і науки України. Авторами передмов є видатні літературознавці та філологи, які мають науковий ступінь. З питань придбання звертатись Київ за тел.: 097 552 36 65, Харків: 066 858 05 44, 063 071 82 40».

  • Це ТОВ «Шанс»? – дзвонимо за номером, котрий вказаний як реєстраційний
  • Ні, це «Поліграфкнига».

Дотелефонуватися до ТОВ нам так і не вдалося. Тому ми поїхали на Довженка самі.

  • ТОВ «Шанс» тут є? Я чомусь не бачу їхнього поштового ящика – питаємо у охоронця на прохідній
  • Ну, вони тільки-тільки в’їжджають, перевозять усе сюди. А ти шо, на роботу до них хочеш? – підморгує чоловік у формі.

На роботу ми до них не хочемо. Натомість ми написали заяву до Генеральної прокуратури з проханням перевірити, чому все замовлення для шкільних бібліотек передано маловідомій фірмі з усіма ознаками наближеності до керівництва Міносвіти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Не забувайте про питання якості!!! На якості паперу, на фарбах, які в свою чергу можуть мати негативний вплив на здоров'я дітей (якщо дешеві і незнати де) та й багато інших якісних аспектів є, на яких можна суттєво зекономити в поліграфії! А за загальним правилом економіки чим більші обсяги виробництва - тим менші затрати на одиницю продукції! А якщо надрукують те все на сірому тонкому папері, а фарба з якого краще закріпиться на пальцях ніж на ньому, то не думаю, що таке вартує 23,71 грн. :)
  • Anonymous

    Можливо й прикрий факт такого "тендеру", але друк підручників є актуальною справою. Тільки би ті книги дійшли до споживача. От дивлюсь Панас Мирний «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» - книга досить об’ємна, а вартість ніби й не така висока - 23,71. Ще би хоч ті книжки дійшли до адресатів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up