Музей  Революції Гідності та свободи – особливість школи № 18

Музей  Революції Гідності та свободи – особливість школи № 18

Унікальний перший в Україні музей  Революції Гідності та свободи, найбільший книжковий фонд із- поміж шкільних бібліотек Тернополя, що нараховує 18736 одиниць, постійний моніторинг якості освіти, котрий проводить особисто сам директор, а також соціальний педагог і психолог упродовж шести років, повний перехід на енергоощадні лампи, День тапочка, який провели з ініціативи учнівського самоврядування, є «родзинками» Тернопільської загальноосвітньої школи № 18.

Кількість учнів зросла на чверть

Історія школи № 18 розпочалася у вересні 1978 року. Першим директором  став Василь Гоцуляк.  Із 2011 року навчальний заклад очолює Руслан Заброцький.

Відео дня

У 1999 р. школі присвоїли  статус спеціалізованої з поглибленим вивченням іноземних мов, у 2011 заклад знову став загальноосвітнім. Щорічно учні беруть активну участь  у І, ІІ і ІІІ етапах Всеукраїнських олімпіад із базових навчальних дисциплін. Причому, як свідчить моніторинг, щоразу кількість призерів збільшується. У 2013-2014 навчальному році школярі показали один із найкращих результатів у ЗНО серед шкіл міста.

–             Для того, щоби ми могли успішно працювати, треба вивчити і проаналізувати проблемні питання, – переконаний Руслан Заброцький. – Я завжди раджу  своїм вчителям: коли щось не виходить, це теж результат, який свідчить про те, що щось потрібно змінювати на попередньому рівні.  Тому після відповідної діагностики ми працюємо над вирішенням проблем.

Станом на кінець травня цього року у школі № 18 навчалося 456 учнів у 21 класі. Проте вже з першого вересня їх кількість зросте на чверть і становитиме 675. Цього року вперше набрали  три перші класи. Один з них працюватиме за системою «Інтелект України».

У школі працюють 47 учителів,  із них : 31 «спеціаліст вищої категорії», 7 «спеціалістів першої категорії», 6 «спеціалістів другої категорії» і три «спеціалісти». Шестеро педагогів мають звання «вчитель–методист», тринадцятеро – «старший вчитель».

–  Весь педагогічний колектив працює над реалізацією завдання формування життєвих компетентностей школярів у рамках освітнього простору, які включають знання, уміння та ставлення, засновані на ціннісній платформі, – каже Руслан Заброцький.

З-поміж найновіших здобутків – перемога вчителя музичного мистецтва Лідії Бачинської в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року - 2017» у номінації «Музичне мистецтво». За активну участь у створенні сучасної якісної системи Національної освіти Міністром освіти і науки України Президентом Національної академії педагогічних наук В. Кременем колектив ТЗОШ № 18 нагородили дипломом «Сучасні заклади освіти -2017».

Навчальний заклад має свій сайт: http://te-s18.school-info.te.ua/. Шкільна форма нестандартна – темний низ і світлий верх, без обмежень у кольорі.

Приміщення модернізують

Приміщення начального закладу знаходиться за адресою проспект Степана Бандери, 14. При вході діє система контролю «Smarsy». У просторому фойє навпроти вхідних дверей стоїть статуя Богородиці. Стіни прикрашені двома великими картинами із зображеннями краєвидів Тернополя, які намалювали випускники школи Ірина Цікорська та Андрій Дубчак. В одному з бічних коридорів – творчі роботи учнів на тему «Вклонімося низько тим, хто буде вічно жити». Тематичні стенди «Безпека у сучасному світі» та «Інформаційно-довідковий куточок з питань цивільного захисту» привертають до себе увагу в іншому коридорі. На першому поверсі розміщені кабінети шкільної адміністрації та оновлена учительська кімната.

У школі № 18 нещодавно повністю замінили систему опалення на сучасну, зробили ремонти в туалетах, закупили нові меблі в окремі навчальні кабінети, гардеробні шафи в коридори.  Також тут перейшли виключно на енергоощадні лампи, що дозволять суттєво економити на енергоносіях, – а це 70% коштів.

Більшість кабінетів обладнані мультимедійними засобами – плазмовими телевізорами, проекторами, комп’ютерами. У навчальному закладі є два комп’ютерні класи – один для молодших, інший для старших школярів.

Музей  Революції Гідності та свободи

Гордістю школи № 18 є перший в Україні музей  Революції Гідності та свободи, що знаходиться на другому поверсі.

Тут експонуються документи, особисті речі, елементи захисту учасників Майдану, а також світлини, які відтворюють хронологію подій Революції Гідності. Один зі стендів містить інформацію про Героїв Небесної Сотні. Окремою частиною експозиції є стенд про загиблих Героїв із Тернопільщини. Вже традиційними стали проведення вихованцями екскурсій для учнів шкіл, учасників делегацій та конференцій.

–  В нас побувала грузинська урядова делегація, поляки, німці, тернопільські школярі, а також учні із районів, – каже директор школи № 18 Руслан Заброцький. – Експозиційні матеріали принесли  з київського і тернопільського Майданів. Тут є каски, щити, респіратори, протигази, біти, шини, гумові кулі, журналістські перепустки, коктейлі Молотова. Є шолом і бронежелет «Беркута». Також представлені оригінали документів позачергової сесії Тернопільської міської ради. Є речі, що відправлялись на Майдан – пальнички, устілки. Усі фотографії зроблені і люб’язно надані нам тернопільськими фотографами.

Дієвий учнівський парламент

У школі № 18 створені належні умови для розвитку інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей дітей, забезпечення охорони їхнього життя та здоров’я.

Тут успішно функціонує учнівський парламент, який є ініціатором і організатором різноманітних акцій, заходів, конкурсів, котрі допомагають виявити творчі здібності школярів, сформувати їх лідерські якості. Вихованці школи здобули І місце у міському конкурсі «Учень року» в номінації «Лідер року», зайняли ІІІ місце у міському конкурсі «Молодіжна біржа суспільних ініціатив», стали призерами конкурсу соціальної реклами.

– Завдяки дієвому учнівському парламенту в нас дуже добре розвинена позакласна робота, – стверджує Руслан Заброцький. – Діти цим живуть. Саме з їхньої ініціативи ми провели День тапочка. Всі учні прийшли в оригінально прикрашених тапочках. Упродовж дня тривали конкурси, квести, пов’язані з тапочками. Було креативно, весело і цікаво.

У  2016-17 навчальному році у школі провели великий осінній ярмарок. Зібрали майже 7000 грн. Усі виручені кошти діти передали на потреби воїнів АТО.

Закордонні поїздки і співпраця

Колектив школи успішно співпрацює з комплексом гімназій, ліцеїв і професійних шкіл імені Польських Нобелістів м. Бичина, а також  із гімназією імені другого полку Панцернего в м. Журавіца (Республіка Польща).

–  У вересні ми їздили в Дзерженьов у гімназію, – розповідає директор навчального закладу. – А в червні польські гімназисти приїжджали до нас.  У жовтні плануємо нову поїздку у Варшаву, адже такі мандрівки дають хороший результат, бо розширюють кругозір учнів  і вдосконалюють їхні знання іноземної мови.

У школі № 18 налагоджена співпраця з громадськими такими організаціями: «Молода Просвіта», «Молодіжна реформація», «Обнова», «Українська молодь Христові», товариством захисту прав і гідності учнів «Фортеця», Центром розвитку підприємництва «Успіх».

–  Ми співпрацюємо і з хіміко-біологічним факультетом Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка та з Тернопільським державним технічним університетом імені Івана Пулюя, – додає Руслан Заброцький. – Використовуючи матеріально-технічну базу, науково-педагогічний потенціал цих університетів, наші учні мають можливість поглибити свій рівень знань, долучатися до науково-дослідної роботи,  проявити свій творчий потенціал, визначитися з майбутньою професією.

20 жовтня 2016 року  вперше провели обмін учнівськими делегаціями. Школа № 18 гостинно зустрічала учнів 10 класу школи-ліцею № 6. Такий обмін учнями виявився цікавим досвідом для обох навчальних закладів. Школярі ділилися своїми здобутками, вивчали «родзинки» роботи учнівського парламенту, цікавились організацією позаурочного дозвілля. Ліцеїсти познайомились із першим в Україні музеєм  Революції Гідності та свободи, де одна дівчинка на фотографіях з Майдану впізнала себе.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up