Навчання розпочнеться, але в якій формі? Як на Тернопільщині перевіряють та готують укриття у школах

Навчання розпочнеться, але в якій формі? Як на Тернопільщині перевіряють та готують укриття у школах
  • Хоча до початку навчального року лишається трохи менше двох місяців, у освітніх закладах активно готуються до цього. В першу чергу – готують укриття на випадок повітряних тривог.
  • Хто та як перевіряють заклади освіти? Коли має початись навчання та у якій формі? Які вимоги до укриттів та що робити, якщо страшно відпускати дитину на офлайн–навчання? Про це у матеріалі!

Якщо ситуація в Україні буде стабільною, навчальний процес, як і зазвичай, розпочнеться з 1 вересня. Однак цього року доведеться адаптуватися до нових умов.

– Тернопільська область готується до освітнього процесу з 1 вересня, – каже начальниця управління освіти і науки ТОДА Ольга Хома. – У якій формі він розпочнеться – ми будемо бачити вже безпосередньо перед початком навчання, зважаючи на ситуацію в області та в Україні загалом. Форма навчання для кожного закладу буде різною. Не всі заклади почнуть навчання в режимі офлайн. Будуть заклади, де навчання буде у змішаній формі навчання або з дистанційною формою.

Відео дня

А поки триває підготовка. В першу чергу – готовність закладів забезпечити безпечне перебування дітей та вчителів під час повітряних загроз.

Перевіряють наявність укриттів

На форму навчання вплине наявність укриття. Як розповіла Ольга Хома, фактично всі Тернопільщини вже створили спеціальні комісії, як почали перевіряти заклади освіти та стан найпростіших укриттів, де у випадку повітряної загрози зможуть ховатися діти та навчальний колектив.

Під час повітряних тривог навчання призупинятиметься і діти разом зі вчителями повинні будуть спуститися до укриттів. Якщо укриття немає, або ж воно не відповідає вимогам – навчання у школі буде проходити дистанційно.

– Станом на 6 липня вже дві громади в області надали звіти про об’їзд своїх освітніх закладів, – каже начальниця управління. – Наразі ми, спільно з представниками ДСНС, здійснюємо об’їзд закладів для перевірки укриттів. Оглядаємо не лише укриття, а і протипожежні вимоги. Навчальний процес зможуть почати заклади тільки після рішення ради оборони області. Також місцеві органи влади не можуть самостійно оглянути укриття без участі представників ДСНС, бо такі акти не будуть розглядатися військовою адміністрацією для погодження. Ми в першу чергу хочемо бачити акт від ДСНС, щодо укриттів. Тільки з цим актом буде погоджено тип освітнього процесу в конкретному закладі.

Ольга Хома каже – по кожному освітньому закладу рішення погоджуватимуть окремо, відповідно до висновку представників ДСНС, а не для громади в цілому.

Наразі вже перевірили приблизно 60% навчальних закладів в області. У Тернопільському районі обстежено 42% навчальних закладів, у Кременецькому районі обстежили 61% захисних споруд у навчальних закладах. У чортківському районі – 31% закладів – повідомив начальник Головного управління ДСНС України у Тернопільській області Віктор Маслей.

Однак наразі точних чисел скільки закладів зможуть вийти на офлайн–навчання або працюватимуть дистанційно – не називають, оскільки директори шкіл ще мають час до кінця літа виправити недоліки.

Навчатися у звичній формі зможуть діти навіть у тих закладах, де немає власного укриття, але директори уклали договори з іншими організаціями, поруч зі школою, які їх мають. Тобто, як пояснюють в управлінні освіти, діти можуть під час повітряної тривоги разом зі вчителями перейти до укриття, яке знаходиться поруч зі школою.

– На жаль, не всі заклади мають на балансі свої укриття, – додає Віктор Маслей. – Тому ми спільно з представниками управління освіти та керівниками навчальних закладів шукаємо можливі укриття для учасників навчального процесу у пристосованих приміщеннях інших балансоутримувачів. В такому випадку будуть розроблені алгоритми дій та маршрути під час повітряної тривоги для таких закладів.  

Може бути змішана форма навчання

Також у області є заклади, де укриття не зможуть вмістити усіх дітей та навчальний колектив. Тож керівники закладів мають час скласти власний спосіб проведення навчання, щоб на території школи перебувала та кількість дітей та персоналу, яка зможе сховатися в укритті.

Тож ситуація у кожній школі буде різною. Десь всі діти будуть навчатися у звичній формі, а десь через відсутність або неготовність укриття навчання буде дистанційне. Будуть заклади, де зможуть навчатися в офлайн–режимі лише частина дітей.

– Якщо, до прикладу, у закладі є укриття, яке розраховане на 200 осіб, а навчається та працює там 700 осіб, то керівник має розробити власний план навчального процесу, – каже Ольга Хома.

Які вимоги до укриттів

Начальник головного управління ДСНС у Тернопільській області розповів, на що в першу чергу звертає увагу спеціальні комісії в укриттях.

– Ми створили відповідні комісії, які обстежують навчальні заклади. Є рекомендації щодо укриттів для потреб навчального процесу. Під час обстеження, наші фахівці надають рекомендації для балансоутримувачів, щоб виправити недоліки захисних споруд. В першу чергу до укриття має бути вільний доступ. Укриття не повинно бути захаращеним. Укриття має бути забезпечене питною водою. Обов’язково повинен бути санвузол. Є розрахунки по площі. Для дитини більше 12 років – 1 метр квадратний,  менше 12 років – 0,5 метрів квадратних. Виходячи з цих розрахунків обраховуємо кількість осіб, які можуть перебувати в укритті. Це приміщення повинне відповідати санітарним та протипожежним нормам.

Якщо є певні недоліки – на них вказують представники ДСНС і керівники закладів можуть їх виправити.

Батьки можуть самі обрати форму навчання

Деякі батьки переживають через те, що діти навчатимуться у школах. Однак в управлінні освіти запевнили – якщо у закладі дозволять офлайн–навчання, батьки можуть звернутися до директора школи, щоб їх дитина навчалась дистанційно.

Це стосується не лише тих дітей, які наразі виїхали до інших міст чи за кордон, а і тих, хто залишається на місцях – каже Ольга Хома.

– Рішення приймають батьки. Якщо ви не вбачаєте участь вашої дитини в навчанні офлайн – ви можете спокійно на ім’я керівника закладу написати заяву, що ви хочете, аби ваша дитина навчалася дистанційно. Це стосується не лише дітей, які перебувають за кордоном чи в інших областях, а і тих, хто перебуває у Тернопільській області. Кожен має право обрати той тип освітнього процесу, який вони вважають за потрібним.

Проголосуйте, як би ви хотіли, щоб навчалась ваша дитина!

Опитування

За яку форму навчання ви?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up