Навчання у недільних школах починається у жовтні-листопаді

Навчання у недільних школах починається у жовтні-листопаді

Чи потрібно вчити вдома читати, писати дитину чи це завдання перекласти на плечі вихователів, вчителів, чи варто відвідувати недільні школи і що повинна знати дитина, яка готується до школи, пояснили в управлінні освіти

Мама першокласника Дмитрика Ірина Прохорова розповідає, що, її син пішов у перший клас з тими знаннями, які отримав у садочку, і в першому класі вчителька хвалить його за успіхи.

-  Ми його не давали в недільну школу і він успішно поступив у школу з поглибленим вивченням іноземних мов, - розповідає Ірина Прохорова. - Він здавав письмовий та усний іспит, то його ще навіть хвалили. Здав екзамени. Були дітки, які ходили в підготовчу школу туди, то двоє дітей не поступили. В школі казали, що є такі діти, що додають трьохзначні цифри, двохзначні, а елементарних завдань на логіку не знають як робити. Ми з ним вдома сідали щось вчити, але якщо він не хотів, то я його не примушувала, боялась відбити бажання взагалі вчитись.

Чи потрібно вчити вдома читати, писати дитину чи це завдання перекласти на плечі вихователів, вчителів, чи варто відвідувати недільні школи і що повинна знати дитина, яка готується до школи, пояснює експерт.

Відео дня

За програмою Міносвіти діти вчаться писати і читати у школі, програма дошкільних закладів не включає це. Проте, як повідомила начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум у садочках вчать писати цифри, приклади, вчать читати, оскільки батьки просять вихователів підготувати таким чином їхніх дітей до школи.

-   Дошкільний заклад має свою програму, - розповідає заступник начальника відділу освіти та науки Ірина Сум. - Як такої програми у них немає, щоб дитина навчилася в садочку читати і писати. Є запити батьків: вони хочуть, щоби діти, йдучи у перший клас, вже мали елементарні знання про букву, звук, вміли складати склади. Оскільки є така потреба у батьків, у нас при навчальних закладах функціонують підготовчі школи для майбутніх першокласників. В лютому цього року було прийнято рішення про підготовчу школу для майбутніх першокласників, є положення, чим має займатися ця школа. Є дітки, які не відвідують дошкільний заклад через те, батьки і хочуть, щоб вони десь трохи привчалися до школи. Такі можливості створюємо практично у всіх закладах. Вони платні.

Батьки можуть і не водити дітей до недільної школи, це не є обов’язковим, дитині достатньо тих знань, які вона отримає в дошкільному закладі. У вимогах програми садка немає, що дитина повинна орієнтуватися в розлінійці зошита, писати літери. Цього немає. Ідуть підготовчі вправи, може бути підготовка руки до письма, завдання з лічби вони виконують, але не записують у зошити в клітинку і т.д. Всі ці моменти є вже у першому класі.

За словами Ірини Сум, і батьки можуть не вчити дитину читати та писати вдома, це зробить вчителька молодших класів. Для тих, хто бажає водити дітей у недільну школу, про початок навчання у тому чи іншому закладі треба дізнаватися безпосередньо у школі, в яку батьки планують віддати дитину, тому що кожен заклад сам регулює це питання. Як правило, починається навчання у недільних школах у жовтні, листопаді.

Дитячий психолог-психотерапевт Світлана Кухарук говорить, що дитина, яка йде в перший клас, потребує підготовки до навчання в школі.

- Дітей до школи треба готувати обов’язково, тому що навіть у дуже розумних дітей можуть бути свої особливості уваги, свої особливості характеру і дитина, яка на одинці з мамою чи з наставником прекрасно виконує всі завдання, може в класі бути розгубленою, тому що не вміє зосереджуватися, - зазначає Світлана Кухарук. - Або навпаки, якщо з дитиною не займатися, в неї може переважати ігрова діяльність, і вона може не розуміти, що таке школа, для чого їх ходити в школу. Тому є дуже багато видів підготовки: домашня підготовка, недільні школи, садочки. Рік перед школою присвячений для того, щоб дитина зрозуміла, що таке школа, для чого ходять в школу, як бути посидючим, уважним, як слухати вчительку, коли вона працює з цілим класом.

-  Якщо ж дитина готова вчити букви, то чому з нею їх не вчити, чому не йти в недільну школу, щоб дитина навчилася сидіти, звикла до вчительки?- підсумовує психолог. - З точки зору психології, якщо дитина готова вчитися перед школою читати, це є позитивна практика. Час дитини має бути гармонійно наповнений: розвиток, прогулянки ,спілкування, обов'язки по дому. бо у дітей, які мають багато вільного часу не формуються наполегливість і цілеспрямованість, а це називають ще емоційно-вольвою готовністю до школи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up