Одинадцятикласники школи № 25 їдуть на прощу, а батьки проводять уроки

Одинадцятикласники школи № 25 їдуть на прощу, а батьки проводять уроки

Школа-родина і школа-турист – так називають Тернопільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 25 її учні та вчителі. Оскільки тут навчається менше двох сотень дітей, то всі знаються між собою. До того ж у навчальному закладі до виховних заходів залучають і батьків, які не лише відвідують уроки, а й проводять їх. Щороку у травні випускники їдуть на прощу до Зарваниці. А ще двічі на рік всі учні та вчителі проводять дні здоров’я на свіжому повітрі.

Одна з найдавніших шкіл міста

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 25 знаходиться в мікрорайоні Кутківці за адресою Хліборобна, 26. Вона вважається однією з найстарших шкіл міста.

Відео дня

Перша письмова згадка про цей навчальний заклад датується 1841 роком. Тоді в с. Кутківцях була однокласна парафіяльна школа з українською мовою навчання. У 1875 році збудували нову муровану однокласну школу. Хоч тут працювали вчителі-українці, австрійська влада сприяла полонізації і вже перед Першою світовою війною в школі переважали вчителі-поляки.

Приміщення навчального закладу зруйнували під час війни, тому в 1919-1920 роках двокласна школа з польською та українською мовами навчання розташовувалася в приватному будинку.

У 1939-1961 роках у Кутківцях діяла неповна середня школа (семирічка). 23 червня 1961 року Кутківецьку неповну середню школу реорганізували в Тернопільську початкову школу. На 1 вересня 1961 року тут було чотири класи, в яких навчалося 105 учнів.

Наразі в 11 класах школи навчається 172 учні. Працює 25 педагогів. З них: 7 вчителів-методистів, 18 вчителів вищої категорії, 2 «старших учителів» і 3 молодих спеціалістів.

За час існування школи змінилось немало директорів. Із 2000 р. її очолює Ігор Дудас.

Випускники стали вчителями

З-поміж відомих випускників школи № 25 – економіст, політик, військовик, громадський діяч В. Болєщук  та його брат П. Болєщук; діяч культури, керівник і диригент «Оркестри Волі» В. Грицай, екс-мер Тернополя Б. Левків, генерал-лейтенант Міністерства оборони України В. Медвідь; головний економіст управління економіки Тернопільського міськвиконкому Р. Салаш; заввідділом психоневрологічної лікарні О. Батьківська.

Колишні учні, здобувши педагогічну освіту, повернулись до рідної альма-матер. Це Ярослава Крохмальна,  Михайло Атаманчук, Христина Ваховська, Яна Кикіш, Надія Мисак та Софія Олійник.

На навчання учні приходять у формі синього кольору. Цього року учениця 11 класу Елеонора Атаманчук отримує стипендію від Тернопільської міської ради в номінації «Кращий учень школи», а учениця 9 класу Христина Легка стипендію ім. Дмитра Бучка в галузі мовознавства.

Школа має свій гімн, текст до якого написала колишня випускниця Ліліана Шевчук, а музику – вчителька  Лілія Атаманчук.

Інформацію про життєдіяльність школи № 25 можна знайти на сайті: http://www.school25.te.sch.in.ua/.

Школа-родина і школа-турист

Приміщення навчального закладу має два поверхи. Тут окрім класних кабінетів є комп’ютерний клас, гімнастичний та актовий зали, їдальня. На шкільному подвір’ї цього року облаштували новий спортивно-ігровий майданчик. У закладі є національно-патріотичний куточок, присвячений Небесній Сотні. Там також зібрана інформація і про батьків учнів, які перебували чи й досі перебувають у зоні проведення АТО.

–  Кредо школи «Знання. Творчість. Вихованість.» лежить в основі організації всього навчально-виховного процесу, – каже заступник директора з навчально-виховної роботи Галина Чуха. –Свою школу ми часто називаємо школа-родина і школа-турист. Оскільки в нас небагато дітей, то ми тісно співпрацюємо з батьками, залучаємо їх до проведення виховних заходів, практикуємо проведення фестивалів, де батьки є учасниками. Школа-турист, тому що ми на окраїні міста і маємо змогу з нашим вчителем географії, керівником туристсько-краєзнавчого гуртка Андрієм Легким залучати дітей до туристсько-екскурсійної діяльності.

Крім того учні всіх класів їздять на екскурсії. Досліджуючи історію рідного краю та його ландшафти, школярі беруть участь у різних конкурсах та експедиціях. Щороку мають багато призових місць на міському, обласному та всеукраїнському рівнях. Одним із нещодавніх здобутків є перемога на всеукраїнському рівні за участь в експедиції «Мій рідний край». Тож влітку цього року впродовж тижня учні безкоштовно відпочивали та оздоровлювалися в таборі на Закарпатті.

Дні здоров’я на природі

Другий рік поспіль учні та вчителі школи № 25 беруть участь у проекті «Школа сприяння здоров’ю». Вже стало доброю традицією двічі на рік у вересні та травні проводити дні здоров’я.

–  Минулого року нам допомагала Лілія Проць, а цього року центр фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх», – каже заступник директора з навчально-виховної роботи Надія Дужа. – День здоров’я розпочинається зі шкільної лінійки, де дітям нагадують про правила безпеки та ознайомлюють із планом проведення заходів. Тоді відбувається невеличке театралізоване дійство, відтак переходимо у парк «Загребелля» чи на Дальній пляж. Там проводимо руханку.

В організації дозвілля на природі дуже допомагає учнівське самоврядування. Зокрема голова учнівського самоврядування Елеонора Атаманчук проводить різні банси й музичні розминки для всіх дітей. 27 вересня цього року на Дальньому пляжі були змагання з волейболу і перетягування линви для старшокласників. Учні 5-8-х класів брали участь у різноманітних естафетах, долали смугу перешкод. Для початкових класів організовували змагання та руханки.

– Також наша школа бере участь у проекті «Освіта сталого розвитку», – зазначає Галина Чуха. – Залучені учні 1-4-х та 8-9-х класів. На уроках вони знайомляться із дбайливим ставленням до природи. Діти вчаться правильному використанню відходів. Роблять різні вироби, демонструють їх на виставках, ведуть спеціальні спостереження, роблять аудит води та електроенергії. Таким чином ми формуємо екологічну свідомість молодого покоління, формуємо нову систему цінностей,  в якій би захист і збереження природи вважались також святістю, як і саме життя.

Мистецькі гуртки і фестивалі

Учні школи є учасниками різних мистецьких гуртків. Зокрема тут діє театральний гурток (керівник Ірина Васильків), хор та вокальний ансамбль «Джерело любові» (керівник Лілія Атаманчук), літературний гурток «Барвисте слово» (керівник Людмила Олійник).

– До речі, до театрального гуртка залучаємо учнів всіх класів, а також вчителів і готуємо різноманітні вистави, які показуємо не лише в школі, а й в будинку культури для жителів мікрорайону та в школі № 30, – каже заступник директора з виховної роботи Лілія Атаманчук.

Щороку у школі № 25 проводять фестивалі:  української народної пісні; колядок і щедрівок,  родинної творчості «Світ моїх захоплень». Діти і батьки представляли свої вироби – вишивку, бісероплетіння, рогозоплетіння, вироби з дерева, випічку. Минулого року організовували фестиваль наук. Цього року наприкінці листопада буде фестиваль талантів.

–  Ще одна добра традиція –  проводити в школі батьківський день, коли батьки можуть відвідати будь-які уроки, заняття гуртків, і навіть перевтілитися на вчителів, – каже Лілія Атаманчук. – Вже традиційним став день учнівського самоврядування, коли напередодні свята вчителя наші одинадцятикласники проводять усі уроки й організовують святковий концерт.

Стало доброю традицією проводити Дні духовності, під час яких організовують Хресну Дорогу для  учнів початкових класів та  5-11-х. Традиційно на свято Останнього дзвоника вся шкільна родина йде на подячний молебень за успішне закінчення навчального року. Щороку в кінці травня випускники їдуть на прощу в Зарваницю.

З метою активізації творчих здібностей, вияву талановитих та обдарованих дітей у школі визначають кращих у таких номінаціях: «Учень року», «Учитель року», «Учень-інтелектуал», «Найкращий спортсмен». Традиційними стали й предметні тижні – зокрема тиждень рідної мови, інформатики, музики, безпеки життєдіяльності, правових знань тощо.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up