Офлайн навчання дозволять лише школам і садкам з бомбосховищами. А скільки таких на Тернопільщині?

Офлайн навчання дозволять лише школам і садкам з бомбосховищами. А скільки таких на Тернопільщині?
  • «За нашими планами, відкриються ті школи, які будуть забезпечені бомбосховищами. Такі школи в Україні існують», – заявив заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко.
  • «20 хвилин» з’ясували, скільки таких шкіл та садочків на Тернопільщині. І які з них мають шанс відновити навчання офлайн вже з 1 вересня.

 

З 1 вересня почнуть працювати в офлайн режимі школи, які забезпечені бомбосховищами.

Про це повідомив заступник міністра освіти Андрій Вітренко у телемарафоні «Єдині новини».

За його словами, треба бути реалістами, бо все залежить від безпекової ситуації в країні.

Відео дня

Міністерство освіти проводить аудит шкіл

— За нашими планами, відкриються ті школи, які будуть забезпечені бомбосховищами. Такі школи в Україні існують, – підкреслив Андрій Вітренко.

Також він розповів, що наразі Міністерство освіти проводить аудит шкіл щодо питання, чи є в них бомбосховища та відповідні засоби, щоб забезпечити безпеку дітей та педагогічних працівників.

«20 хвилин» намагались з’ясувати, скільки шкіл і садочків, обладнаних бомбосховищами, є в Тернопільській області. Якими є вимоги для них?  

Як дізналися, на Тернопільщині діють 628 закладів загально-середньої освіти і ще 604 — дошкільної. У жодному з цих закладів немає бомбосховищ, проте є укриття або підвальні приміщення, які можна використовувати як укриття. Про це повідомила начальниця управління освіти та науки обласної військової адміністрації Ольга Хома.

Що з бомбосховищами на Тернопільщині 

— З 628 закладів загально-середньої освіти близько 75% мають укриття, з 604 дошкільної освіти — укриття є в 68% закладів, — повідомила Ольга Хома. — Решта мають підвальні приміщення, які можна використовувати як укриття.

Що саме будуть робити і як обладнають приміщення? Наразі вказівок чи рекомендацій, яким саме має бути укриття чи бомбосховище в навчальному закладі, від Міністерства освіти та науки обласні освітяни не отримували.

Школи Тернополя всі мають укриття, садочки — частково. У цьому запевнила начальниця управління освіти та науки міськради Ольга Похиляк.

— Якщо взяти 38 садочків, що є у Тернополі, 28 з них мають укриття, — каже Ольга Похиляк. — Є відповідні служби, які обстежили садочки і підписали акт та надали дозвіл на роботу дошкільних навчальних закладів. Там немає укриття, проте на першому поверсі цих закладів можна облаштувати безпечне місце для вихованців за принципом двох стін і де немає вікон.

Ми не можемо передбачити, якою буде ситуація в України в подальшому, зокрема й на Тернопільщині, каже головна освітянка Тернополя. Йдеться про безпеку та загрозу воєнних дій. Тому місцеві освітяни наразі очікують рекомендації Міністерства освіти та науки щодо вимог до бомбосховища чи укриття, які мають бути у школах і садочках. Проте говорити чітко, що заклади освіти відновлять роботу офлайн з 1 вересня, навіть за умови, що там буде бомбосховище, — передчасно, каже Ольга Похиляк.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Svitlana Matviyiv

    Просто не перестаю дивуватися .А до війни блін де ви всі були ?

    Марія Бичак reply Svitlana Matviyiv

    Поки літо можна привезти ті укриття, підвали в порядок щоб діти могли нормально там перебувати.

    Ирина reply Марія Бичак

    Не можна ховатися в підвалі. Потрібні справжні обладнані бомбосховища - з вентиляцією, запасами води і медикаментами і так далі - за інструкцією. Чому про це ніхто не думає? "Ховайтеся в укриття"... ДЕ ті укриття?

    Oksana Nakonechna reply Svitlana Matviyiv

    Svitlana Matviyiv де, де гроші склади по кишенях. А тепер, чухають одне місце.

    Ирина reply Svitlana Matviyiv

    Та до війни - то таке. Чому зараз, коли є нагальна потреба у спорудженні бомбосховищ, планують все, що завгодно. І ні одне із нашої влади не пропонує будувати бомбосховища  - вже і зараз? Підвали будинків можуть допомогти від вуличної стрільби. Але ховатися під багатоповерхівку від ракет і бомб - це дурість.

keyboard_arrow_up