Особливості мультипредметного тесту-2023: що потрібно знати тернополянам

Особливості мультипредметного тесту-2023: що потрібно знати тернополянам

Що робити тим, хто зареєструвався, але з поважних причин не зміг скласти іспит, або не встиг виконати завдання? Чому категорично не можна повідомляти, де дитина складає тест і що робити абітурієнтам, які складали тест чи ЗНО в минулі роки, а зараз вирішили поповнити ряди студентів, дізнавалась «20 хвилин»

 

Основні сесії національного мультипредметного тесту-2023 проходитимуть протягом червня в Україні та в 47 містах 30 інших країн.

На Тернопільщині тестування теж розпочалось — без суттєвих проблем, але є поодинокі випадки, коли випускники, що зареєструвались раніше на складання тесту, не з’явились. Точної цифри таких дітей ще немає, проте відсоток невеликий, повідомила начальниця управління освіти та науки ОВА Ольга Хома.

Майже 9 тисяч зареєструвались 

— Майже 9 тисяч учасників цьогоріч зареєструвались на мультипредметний тест (далі НМТ – прим. авт.) на Тернопільщині, — повідомила Ольга Хома. Проте зазначила: чи це діти з нашої області, чи з інших — таких даних немає. — Більше 3 тисяч зареєструвались в нас на єдиний вступний іспит – направду це є цифра досить висока, бо, в порівнянні з минулим роком, в нас було близько 900 осіб. Йдеться про єдиний вступний іспит до магістратури. Але він буде проводитись після основної сесії мультипредметного тесту.

Відео дня

Особливостей цьогорічного тестування випускників дві: до НМТ додали 4 предмет на вибір. До обов’язкових предметів, а це українська та англійська мови і математика, додадуть 4 предмет на вибір. Обирати можна з-поміж історії України, хімії, фізики та біології.Друга особливість — у всіх комп’ютерах, якими користуються діти під час НМТ, встановлена вдосконалена захисна система. Тобто, до жодної програми чи додатка, окрім завдань тесту, здобувачі освіти зайти не можуть.

У закладі, де проводять тестування, має бути укриття, розраховане на кількість дітей та педперсоналу, а також мінімум 15 комп’ютерів. Кожна дитина сідає за свій і працює.

— Сесії мультипредметного тесту на Тернопільщині триватимуть до 20 червня, а з 1 липня формуються електронні кабінети вступників до вищих навчальних закладів для тих, хто має результати НМТ минулого, або ЗНО попередніх років, — повідомила Ольга Хома. — Вступна кампанія триватиме з 19 до 31 липня.

Але разом з тим будуть розглядати варіанти вступу до ВУЗів тих дітей, які йдуть на додаткову сесію.  

Перші результати НМТ стануть відомі в перших числах липня — це для тих, хто складав іспит під час основної сесії.

Тимчасові екзаменаційні центри, відповідно до вимог, мали бути забезпечені комп’ютерною технікою та швидкісним Інтернетом, а інструктори, які супроводжують випускників, мали пройти навчання, пояснила заступниця начальниці управління освіти і науки міськради Ірина Сум.  

– Пункти, які попередньо передбачались – готові, інструктори — навчання пройшли. Ми (управління освіти міськради – прим. авт.) не володіємо інформацією, які центри обрав Український центр оцінювання якості освіти, — каже Ірина Сум. — В умовах воєнного стану кожен випускник відкриває свій електронний кабінет, прописує предмети і кожному до кабінету приходить запрошення, до якого екзаменаційного центру випускник буде скерований.

Для допуску до центрів потрібно пред’явити сертифікат учасника та оригінал документа, що посвідчує особу. А також роздруковане запрошення, нагадала Ірина Сум.  

Де складають — не поширювати

Учасники, які не змогли взяти участі в основних сесіях із поважних причин, протягом трьох робочих днів із дня проведення тестування, у якому мали брати участь, можуть подати заяву щодо надання можливості пройти НМТ під час додаткових сесій. Заяву потрібно подати до регіонального центру оцінювання якості освіти, який здійснював їх реєстрацію для участі в основних сесіях НМТ. До неї потрібно долучити документ, де відображено факти й обставини, що можуть бути підставою для допуску до участі в додаткових сесіях, повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

— З міркувань безпеки ми не публікуємо інформації про те, де на території України відбудуться тестування, ні на сайтах Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, ні на наших офіційних сторінках у соцмережах, — повідомили у центрі оцінювання якості освіти. — Наполегливо рекомендуємо учасникам не розголошувати, де й коли проходитиме тестування, адже від цього може залежати безпека і їхня, і організаторів НМТ.

Тестування відбуватиметься у дві зміни: перша – з 10:00, друга – з 15:00 за київським часом у всіх країнах, окрім США та Канади. За посиланням https://cutt.ly/VwwF3JAS можна ознайомитися з інформацією про початок тестування за місцевим часом у певній країні. В усіх містах США та Канади НМТ розпочинатимуть о 18:00 за Києвом, тобто о 08:00 у Сакраменто, о 09:00 в Едмонтоні, о 10:00 у Х’юстоні, об 11:00 у Детройті, Нью-Йорку та Торонто, о 12:00 у Монктоні.

— Звертаємо увагу тих, хто реєструвався для участі в НМТ ще у квітні, проте отримав відмову, а тепер бажає скористатися додатковим періодом реєстрації. Під час основного періоду реєстрації ви вже створили персональний кабінет, тож у період із 5 до 12 червня його не потрібно створювати знову, — пояснили у центрі оцінювання якості освіти. — Для реєстрації вам достатньо зайти до персонального кабінету й доопрацювати в ньому надані вами раніше реєстраційну інформацію та/або копії документів.

Як скласти тест додатково

Створивши ще один кабінет, ви, найімовірніше, не зможете до нього зайти наступного разу, адже програма реєстрації блокує дублі персональних кабінетів, щоб забезпечити рівні права всіх учасників НМТ. Більше інформації за посиланням https://cutt.ly/3wee2JM2

Якщо через певні обставини учаснику необхідно змінити місце проходження тестування ‒  він може зазначити в заяві щодо надання можливості пройти НМТ під час додаткових сесій населений пункт в Україні, де перебуватиме під час проведення додаткових сесій, або країну і населений пункт за кордоном, у якому бажає пройти НМТ під час додаткових сесій, відмінний від того, який вказав під час реєстрації для участі в основних сесіях.

Заяву та підтвердні документи такий учасник також має подати до регіонального центру оцінювання якості освіти, який його реєстрував для участі в основних сесіях НМТ,  протягом трьох робочих днів з дня проведення сесії НМТ, у якій він мав брати участь, в один із способів:

  • за допомогою поштового зв’язку (ураховуючи день проведення НМТ та час, необхідний на доставку документів до регіонального центру);
  • електронною поштою (датою відправлення вхідного листа вважається дата, зафіксована в електронній скриньці регіонального центру);
  • особисто заявником або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.

Також подати документи для участі в додаткових сесіях можуть ті учасники, які брали участь в основних сесіях НМТ, але не змогли розпочати або завершити виконання сертифікаційної роботи через причини, на які не могли вплинути. З-поміж таких причин:

  • різке погіршення їхнього стану здоров’я;
  • виникнення в тимчасовому екзаменаційному центрі (ТЕЦ) обставин, що могли становити загрозу для життя та здоров’я учасників НМТ;
  • дочасне припинення процедури НМТ в певній(-их) аудиторії(-ях) або в ТЕЦ через неможливість створення належних умов для виконання сертифікаційної роботи.

Такі учасники подають заяву щодо надання можливості пройти НМТ під час додаткових сесій до відповідного регіонального центру в день проведення НМТ до моменту виходу з ТЕЦ, — через відповідального за ТЕЦ. Або протягом трьох робочих днів з дня проведення НМТ, повідомили у центрі оцінювання якості освіти.

Випускників на Тернопільщині цьогоріч — 5 538. Це на 35 менше, аніж торік. Це всі одинадцятикласники, які навчались в тернопільських школах як очно, так і дистанційно. Скільки випускників виїхали за кордон, в управлінні освіти точну цифру назвати не беруться, проте, кажуть, аналізували і побачили, забрали документи зі шкіл дуже мало одинадцятикласників, повідомила Ольга Хома. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галя Безкоровайна

    Дійсно організація на високому рівні! Комп'ютери зависають, не приймають відповіді( дитина так не впевнена що останні завдання зарахували ся) в аудиторії спекотно. А  самі завдання в нмт , це окрема тема для обговорення!!!

keyboard_arrow_up