Перевіряють укриття в навчальних закладах. То хто платитиме за пісок, яким закриють вікна?

Перевіряють укриття в навчальних закладах. То хто платитиме за пісок, яким закриють вікна?
  • Ми дізнались, які є вимоги до укриттів у школах і садках. І хто увійшов до складу комісій, які проводять перевірку.
  • Якщо батьки бояться відпускати дитину до школи, їм потрібно написати заяву на ім’я директора закладу. Тоді їхня дитина зможе навчатись дистанційно навіть при офлайн навчанні решти класу.   
  • Проголосуйте в опитуванні, ви готові віддати дитину до школи чи в садок з нового навчального року, чи «плюсуєте» за продовження дистанційного навчання?

 

Комісії, які перевіряють стан укриттів у школах та садках Тернопільської громади, створено, і вони вже працюють. Про це повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич.

Якщо цокольні приміщення визначені як тимчасові укриття, їх мають закрити. Здебільшого це робитимуть мішками з піском. То хто ж за них заплатить і хто увійшов до складу комісій, які перевіряють школи і садки у Тернополі, дізнавались «20 хвилин».

— Є розпорядження міського голови №144 про створення комісії, — повідомила Мар’яна Зварич. — Про результати перевірок говорити дещо завчасно, адже наразі вони тривають, комісії зараз на об’єктах.

Відео дня

Що перевірятимуть комісії?

У розпорядженні міського голови йдеться, що комісії мають провести огляд (оцінку) будівель (споруд, приміщень) закладів освіти Тернопільської міської ради з метою визначення можливості їх використання як найпростіших укриттів для здобувачів освіти і працівників, у тому числі для осіб з особливими освітніми потребами.

— Обстежити приведення евакуаційних шляхів у відповідність з нормами законодавства, встановлення покажчиків руху та табличок біля входу до захисних та інших споруд, призначених для укриття учасників освітнього процесу, визначення та позначення маршрутів руху від закладів освіти до найближчих захисних споруд цивільного захисту, — йдеться у розпорядженні міського голови Сергія Надала. — Перевірити діяльність в захисних спорудах систем водопостачання та водовідведення, каналізації, обладнання в них пунктів надання медичної допомоги з необхідним інвентарем і медикаментами, підключення до Інтернету.

Також комісія має здійснити огляд готовності локальних та об’єктових систем оповіщення з практичним запуском сигнально-гучномовних пристроїв (сирен), електронних інформаційних табло та інших технічних засобів, приділивши увагу на доступність оповіщення осіб з порушеннями зору та слуху. А також інформувати керівників закладів освіти про вжиття відповідних заходів щодо приведення захисних споруд у готовність та використання за призначенням.

Пісок закуплять за кошти міста

У групах тернопільських мамусь вже піднімали питання про закупівлю піску. Саме ним нібито мають закривати вікна цокольних приміщень. Дехто з батьків стверджував, що саме батьки мають подбати про безпеку дітей і долучитись до купівлі піску. Інші обурювались, що ремонти у класах і «здача грошей на штори» під час війни видозмінилась. І чомусь закриття цих потреб знову скидають на плечі батьків.

Натомість у міськраді ми отримали чітку відповідь.

— Так, якщо цокольні приміщення визначені як тимчасові укриття, то їх треба буде закривати піском, — запевнила Мар’яна Зварич. — Фінансувати буде міська рада.

Міський голова Тернополя Сергій Надал каже, що отримує багато повідомлень щодо навчання дітей у школах.

— Зараз складно прогнозувати, як буде розвиватися ситуація далі. Але я можу сказати точно: ризикувати життями дітей ніхто не буде, — запевнив Сергій Надал. — По-перше, навчатися дитині дистанційно чи в класі, за умови, що діти повернутися за парти у школи, — вирішуватимуть батьки дітей. Щоб продовжити навчання дистанційно, достатньо буде написати заяву на ім’я директора.

Окрім того, спеціальна комісія обстежує захисні укриття шкіл і згодом надасть свої висновки. Їх не оголошуватимуть публічно, каже міський голова.

Директор школи повідомить батькам про стан сховищ, — запевнив Сергій Надал. — УВАГА! Кошти на захисне укриття батькам здавати не потрібно! Якщо вам відомі такі випадки, напишіть мені – https://t.me/Nadal_Online_bot

То хто ж працює в комісії, яка перевіряє заклади?

Андрій ПОЛІЩУК -  начальник управління  надзвичайних ситуацій, голова комісії.

Члени комісії:

Валерій БАЦА - головний спеціаліст відділу планування та захисту управління надзвичайних ситуацій;

Володимир СОЛОТВІНСЬКИЙ – заступник начальника відділу цивільного захисту Тернопільського районного управління Головного управління ДСНС України у Тернопільській області»

Назар ВЕРЕСЮК - інженер групи обслуговування управління освіти і науки;

Олександр ЧУРІЛОВ – головний спеціаліст відділу експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології.

Яка ситуація з укриттями у школах і садках Тернопільщини

На Тернопільщині діють 628 закладів загально-середньої освіти і ще 604 — дошкільної. У жодному з цих закладів немає бомбосховищ, проте є укриття або підвальні приміщення, які можна використовувати як укриття. Про це повідомила начальниця управління освіти та науки обласної військової адміністрації Ольга Хома.

— З 628 закладів загально-середньої освіти близько 75% мають укриття, з 604 дошкільної освіти — укриття є в 68% закладів, — повідомила Ольга Хома. — Решта мають підвальні приміщення, які можна використовувати як укриття.

Школи Тернополя всі мають укриття, садочки — частково. У цьому запевнила начальниця управління освіти та науки міськради Ольга Похиляк.

— Якщо взяти 38 садочків, що є у Тернополі, 28 з них мають укриття, — каже Ольга Похиляк. — Є відповідні служби, які обстежили садочки і підписали акт та надали дозвіл на роботу дошкільних навчальних закладів. Там немає укриття, проте на першому поверсі цих закладів можна облаштувати безпечне місце для вихованців за принципом двох стін і де немає вікон.

Обстежують заклади освіти й в області. І за результатами перевірки керівникам закладів освіти видадуть окремий акт від рятувальників щодо стану укриття. Фахівці ДСНС нададуть свої рекомендації, які зазначені в даному акті, що потрібно доукомплектувати чи доробити в укритті.

Може вчитись дистанційно, навіть якщо решта офлайн

— Ряд вимог у деяких закладах освіти в області неможливо буде виконати у зв’язку з невідповідністю архітектури: не зможуть фізично зробити, скажімо, другий вихід, коли за проектом його немає, — пояснила начальниця управління освіти та науки Тернопільської обласної військової адміністрації Ольга Хома. — Тому частина закладів розпочне освітній процес дистанційно.

Який відсоток закладів вчитиметься й надалі дистанційно, в ОВА поки не говорять, адже не мають всіх актів обстежень на руках. Проте за цими результатами напередодні початку навчального року Рада оборони прийматиме рішення: хто вчитиметься онлайн, а хто піде до школи.  

— Якщо, скажімо, навчання в певному закладі буде очним, ніхто не забороняє батькам, які не вбачають доцільності у відвідуванні закладу дитиною чи простими словами бояться її відпускати до школи, написати заяву про це на ім’я директора закладу, — каже Ольга Хома. — Тоді їхня дитина зможе навчатись дистанційно навіть при офлайн навчанні. Ми живемо у воєнний час. Навчальні заклади і педпрацівники мають адаптуватись до реалій, включаючи інтереси усіх дітей. Є свої застереження — і дитина навчатиметься дистанційно. Дитині не можуть відмовити в дистанційній формі навчання.  

Ви за навчанні в школі чи дистанційку?

Після вибухів і пожежі в ТЦ у Кременчуці, прицільних обстрілах шкіл і садочків в Харкові і Києві та інших містах, які трапились за останні дні, батьки тернопільських учнів також засумнівались, чи на часі відправляти дітей до школи з початком нового навчального року. У тернопільських групах навіть обговорюють питання створення петиції до міської влади, аби продовжили у школах онлайн навчання. Проти очного навчання виступає наразі більша кількість коментаторів. Проте є й протилежні позиції. Зокрема, пані Наталя пояснює, що в більшості тернопільських сімей зараз ситуація наступна: мама працює, тато воює. І дитину, особливо молодшого шкільного віку, немає з ким залишити вдома. Окрім того, потрібно звикати до реалій війни і адаптуватись до них. Не можуть же діти роками сидіти вдома. А дистанційне навчання, мовляв, ще не дотягує до відповідного рівня, і діти за таких умов не можуть отримувати якісних освітніх послуг і знань.

А ви готові відправити дитину в школу з нового навчального року? Проголосуйте в опитуванні.

Опитування

За яку ви форму навчання?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Галина Павлівна

    Укриття в любому випадку мають бути!!! Чи буде навчання, чи не буде, але  схованки мають бути облаштовані якнайкомфортніше, по можливості, бо  в селах взагалі ніяких капітальних укриттів немає, а в багатьох людей підвали небезпечні, бо не мають капітальних перекрить і будинок може завалити людей в таких неукріплених підвалах. Керівництво ОТГ має подбати про укриття для всіх ! А в багатьох місцевостях нічого не робиться з початку війни. Хоч там повно жінок з дітьми і біженців і своїх.

    Надя Ульянич reply Галина Павлівна

    Наталія Заставецька я в тому також дуже сумніваюся, приміщення шкіл не пристосовані до того страшно дітей в школу пускати!

    Наталія Заставецька reply Галина Павлівна

    Ви думаєте вони вспіють сховатися в укриття, якщо в школі 100 і більше дітей за пару секунд

    David Starr reply Галина Павлівна

    Хтось вам має прийти і зробити? А у самих що - дві лівих? За чотири місяці вже могли собі зробити укриття будь-якої складності і не нити.

    Teren Teren reply David Starr

    Точно, взяти назбирати гілочок, трошки сміттячка якогось, двома правими то скласти докупи і бомбосховище готове. А міську владу хіба то має обходити? В неї інші задання - як бабло на асфальті і бруківці розпиляти, а укриття то таке, їх то не хвилює... Ну, хіба, перевірити. Блін, вас виродків ненажерливих навіть війна не лікує...

    David Starr reply Teren Teren

    Причому тут місто? Мова йшла про села, де люди не мають укриттів, хоча вже давно б могли їх собі зробити.

keyboard_arrow_up